Telegraph, Taliban'ın afyon yasağını inceledi: "Tarihin en başarılı narkotikle mücadele çalışması"

Uzmanlar, afyon yasağıyla piyasada fentanil patlaması yaşanabileceğine dikkat çekti

Afganistan'da Taliban'ın getirdiği yasaktan önce 2018-2022'de 6 bin 420 ton afyon üretildi (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph, Taliban yönetiminin uyguladığı afyon yasağını masaya yatırdı.

Analizde, Taliban'ın geçen yıl nisanda getirdiği yasağın ardından bir yıl içinde ülkedeki afyon üretiminin yüzde 80 azaldığına dikkat çekildi.

Afyon yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı Helmend Vilayeti'nde, afyon ekimi için kullanılan 130 bin hektarlık alanın bu yıl yaklaşık bin hektara gerilediği bildirildi.

Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu'ndan Graeme Smith, Taliban'ın hayata geçirdiği yasağın epey etkili olduğunu savunarak, şunları söyledi:

Piyasadan çekilen uyuşturucu hacmi göz önüne alındığında bu, insanlık tarihinin en başarılı narkotikle mücadele çalışması oldu.

Öte yandan dünyadaki afyon üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştiği Afganistan'daki bu yasağın, fentanil gibi ölümcül uyuşturucuların piyasada artmasına yol açabileceğine dikkat çekildi. 

BK merkezli uyuşturucu analizi şirketi DrugWise'dan Harry Shapiro, "Eroin arzı önemli ölçüde azalırsa, bunu da aslında gelecek yıla kadar tam olarak göremeyeceğiz, sisteme çok fazla fentanil gireceği endişesi var" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Shapiro, fentanilin eroine kıyasla çok daha bağımlılık yapıcı olduğunu söyleyerek, bunun uyuşturucu kaynaklı ölümleri artırabileceğini belirtti.

Analizde, afyon üretiminin 2021'de Afganistan'ın GSYH'sinin yüzde 9 ila 14'ünü oluşturduğuna da işaret edildi. 

Bunun afyon üreticiliğinden geçinen çiftçileri etkileyeceği de düşünülüyor. 

Telegraph'ın görüştüğü çiftçilerden Muhamedullah, Helmend Vilayeti'ndeki Navzad bölgesinde yer alan afyon tarlasının Taliban tarafından yok edildiğini söyledi. Soyadını paylaşmayan çiftçi, başka gelir kaynağı bulmak için ülkeyi terk etmek zorunda kalabileceğini belirtti. 

Öte yandan Taliban'ın uygulamaya koyduğu yasağın ardından Afganistan'ın yerini, dünyanın ikinci büyük afyon üreticisi Myanmar'ın alabileceğine de işaret edildi. 

Birleşmiş Milletler'in ocakta yayımladığı raporda, cunta yönetiminde afyon üretimi için ayrılan arazi oranının geçen yıl yüzde 33 arttığı belirtilmişti. Afyon üretimininse iki katına çıkarak 795 tona yükseldiği bilgisi paylaşılmıştı. 

Uluslararası Kriz Grubu'ndan Tom Kean, Taliban'ın getirdiği yasağın 2000-2001'deki gibi sıkı uygulanması durumunda, afyon üretiminde yeni liderin Myanmar olabileceğini söyledi.
 


Taliban yönetiminin 2000-2001'deki afyon üretimi yasağı, ABD liderliğindeki koalisyonun 7 Ekim 2001'de Afganistan'a savaş açmasıyla son bulmuştu.

ABD'nin geçen yıl ağustosta ülkeden çekilmesiyle 20 yılın ardından Taliban tekrar yönetimi ele geçirmişti. 

Askerlerinin ülkeden çekilmesinin ardından ABD, Afganistan Merkez Bankası'nın 7 milyar dolarlık rezervini dondurmuştu. 

ABD Başkanı Joe Biden, bu miktarın yarısının 11 Eylül'de hayatını kaybedenlerin hukuki süreçleri ve tazminat talepleri için ayrılacağını, kalan 3,5 milyar dolarınsa insani yardım için doğrudan Afgan halkına gönderileceğini ve Taliban'a verilmeyeceğini duyurmuştu.


Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU