Polis İstanbul'da Afgan göçmenleri yakalamak için konsolosluktan çıkanları kontrol etti; yetkililer tepki gösterince uygulama sona erdi

Afganistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde "göçmen operasyonu", diplomatik krize dönüşmeden kapandı

Çok sayıda Afgan, uzun süredir ya burada yaşamak ya da Avupa'ya geçmek için kaçak yollarla Türkiye'ye geliyor / Fotoğraf: AFP (Arşiv)

İstanbul'da polis, Türkiye'ye illegal yollarla giren Afganların bulunması için "ilginç" bir yönteme başvurdu.

Afganistan'ın Levent'te bulunan başkonsolosluğunun önünde bekleyen bir polis ekibi, konsolosluktan çıkan Afganların belgelerini kontrol etmeye başladı.

Ülkeye yasadışı yollarla girdikleri tespit edilen Afganistan vatandaşlarını, geri gönderilmek üzere Göç İdaresi Başkanlığı'na götürüldü.

Independent Türkçe'nin Afganistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu kaynaklarından edindiği bilgilere göre dün en az 8 Afgan bu şekilde "yakalandı."

Bu işlemin konsolosluk önünde yapılmasına tepki gösteren konsolosluk görevlileri durumu yetkililerle paylaşınca konsolosluk binası önündeki bu faaliyet sona erdi ve konu bir diplomatik krize dönüşmeden kapandı.

Konsolosluk yetkilileri, "Türkiye'nin kaçak göçle mücadelesine karşı değiliz ancak bu durumun bir diplomatik misyon önünde yaşanması hoş değil" yorumu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganlar, konsolosluğa genellikle pasaportlarını yenilemek ya da "bekarlık belgesi" almak için gidiyor.

Bu belge için iki kişinin şahit olması gerekiyor. Dün polis uygulamasına yakalanan kişilerden bazılarının şahit olarak buraya gelenler olduğu ifade ediliyor.

Türkiye, Afganların da göç rotası

Türkiye uzun süredir düzensiz göç sorunuyla karşı karşıya.

Ülke, Suriye'deki iç savaştan kaçarak buraya gelen Suriyeli geçici sığınmacıların dışında çoğu kaçak yollarla Türkiye'ye gelen Afganistan vatandaşlarının da uğrak noktası.

Binlerce kilometre yol yürüyerek Türkiye'ye gelen Afganlar iş bulurlarsa Türkiye'de yaşıyor, bulamazlarsa Avrupa ülkelerine gidebilmek için yolculuklarını sürdürüyor. 

Özellikle İran sınırından gelen görüntüler, Afganların kalabalık gruplar halinde Türkiye'ye girmeye çalıştıklarını gösteriyor.

Bu görüntüler, sınırlarda önlemlerin etkin bir şekilde alınamadığı eleştirilerini de beraberinde getiriyor. 

Haftalar süren yolculukların ardından Türkiye'ye ulaşabilen düzensiz göçmen Afganların büyük kısmı ise görüldükleri yerde sınır dışı ediliyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU