Fransa'daki gösterilerin bilançosu: Yaklaşık 600 araç yakıldı, 3 bin 915 gözaltı

Fransız kentlerinde yaşanan şiddet olayları pazartesi gecesi keskin bir şekilde düştü

Fransa'da gerçekleşen şiddet olaylarında gece boyunca 24 bina yakıldı (Reuters)

Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel M.'nin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan sokak gösterileri birinci haftasını geride bıraktı.

Fransa medyası pazartesiyi salıya bağlayan gece başlayan gösterilerdeki şiddetin dozunun keskin bir biçimde düştüğünü belirtirken, Fransa İçişleri Bakanlığı ise gece boyunca yaşanan olaylarda 72 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında gece boyunca 159 aracın ateşe verildiği ve Fransa'nın tamamında polise ve jandarmaya ait 4 ofise saldırı düzenlendiği açıklandı. Olaylarda yaralanan bir güvenlik görevlisi olmadı.

Dün gece yaşanan gözaltılarla birlikte, bir haftadır devam eden sokak olaylarında gözaltına alınanların sayısı 3915'e yükselirken, bunlardan bin 244'ünün çocuk yaşta olduğu kaydedildi. Olaylarda şu ana kadar yaklaşık 600 aracın ve 74 binanın ateşe verildiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis ve jandarmanın tam seferberlik halinde olduğu ülkede önceki iki gece gibi dün de 45 bin kolluk kuvvetinin sokaklarda görev yaptığı belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dün akşam saatlerinde Paris'teki polis karakollarını ve emniyet karargâhını ziyaret ederek, polisten "sükunet ve düzenin sağlanmasını" istedi.

Gece saatlerinde bir paylaşım yapan Fransa lideri, "Polis, jandarma ve itfaiyeye son günlerdeki istisnai seferberliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bunun siz ve aileleriniz için ne kadar zor olduğunu biliyorum. Sizi destekliyorum" ifadelerini kullandı.

Nahel'in öldürüldüğü araçtaki kişilerden biri ifade verdi

27 Haziran'da polis çevirmesinde durmadığı için ateş açılan araçta bulunan kişilerden biri dün savcılığa 4 saatlik bir ifade verdi.

Tanık sıfatıyla ifade veren genç, kiraladıkları araçta üç kişi olduklarını ve hiçbirinin alkol ya da uyuşturucu kullanmadığını söyledi.

Polislerin açtığı ateş sonucu Nahel'in ilk olarak kalçasından vurulduğunu söyleyen görgü tanığı, 17 yaşındaki gencin bu nedenle ayağını frenden çektiğini ve bunun üzerine otomatik bir model olan aracın yeniden kendi kendine çalıştığını öne sürdü. 

Görgü tanığı aracın yeniden çalışması üzerine, olay yerindeki polislerin tekrar ateş açarak Nahel'i göğsünden vurduğunu söyledi. Tanık, polisin kendisini de vurmasından korktuğu için paniklediğini ve olay yerinden kaçtığını ifade etti.

Olaya karışan iki polis memuru kendilerini tehdit altında hissettikleri ve vurulmaktan korktukları için ateş açtıkları yönünde ifade vermişti.

Macron: Aileleri cezalandırmanın yolunu bulmalıyız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkeyi sarsan gösterilerin ardından ortaya attığı önerilerden biri de küçük yaşta suç işleyen çocukların ailelerinin cezalandırılması oldu.

Çocuklarını kontrol edemeyen ailelerin cezalandırılması gerektiğini savunan Macron, bunun için hızlı işleyen bir sistem kurularak para cezaları kesilebileceğini söyledi.

"Onları evde tutmak ailelerin sorumluluğu. Ailelerin yerine hareket etmek devletin işi değil" diye konuşan Fransa lideri, "İlk işlenen suçlar için ailelere para cezası vermenin yolunu bulmalıyız" ifadelerini kullandı.

Fransa'da yaşanan sokak gösterilerinde gözaltına alınan 4 bin kişiden 1200'ünün 18 yaşından küçük olduğu açıklanmıştı.

Fransa Adalet Bakanlığı şiddet olaylarına karışma yaşının 12'ye kadar düştüğünü belirtmişti.

Macron belediye başkanlarıyla buluşacak

Yılın ilk aylarını ülke çapına yayılan kitlesel emeklilik reformu gösterileriyle geçiren Fransa lideri Emmanuel Macron, nisan ortasında 100 günlük bir programla ülkede uzlaşı ve birlik ortamı yaratma hedefi koymuştu.

Ancak 17 yaşındaki Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesinin ardından Macron hükümeti bir kez daha sokak gösterileriyle karşı karşıya kaldı.

Fransa lideri ülkede yaşanan şiddet olaylarının ardından Almanya'ya yapacağı resmi ziyareti iptal ederken, bugün olaylardan etkilenen 220 kasaba ve kentin belediye başkanıyla bir araya gelecek. Macron'un aynı zamanda gün içinde parlamento liderleriyle de buluşması bekleniyor.

Paris'teki L'Hay-les-Roses bölgesinin belediye başkanı Vincent Jeanbrun'un evi geçen günlerde göstericilerin hedefi haline gelmiş, belediye başkanları bunun üzerine şiddet karşıtı mitingler organize etmişti.

liberation
Liberation'ın bugünkü manşeti: Polisi ne yapacağız?


Polis reformu muhalefetin gündeminde

2016'da IŞİD'in peş peşe düzenlediği terör saldırılarının ardından yetkileri artırılan Fransız polis teşkilatında yapılacak olası reformlar muhalefetin gündemine girdi.

Merkez sol çizgide yayın yapan Liberation gazetesi bugün, "Polisi ne yapacağız?" başlığıyla okuyucularıyla buluşurken, reformların yeniden gündeme geldiğini aktardı.

Gazeteye konuşan sol eğilimli Boyun Eğmeyen Fransa milletvekili Clémentine Autain ise, kendisinin de benzer şekilde 2005'teki gösterilere katıldığını söyledi ve "uzun vadeli bir hareket" başlatma çağrısı yaptı. Autain, polis reformunun bir acil durum olduğunu söyledi.


Independent Türkçe, Le Monde, Reuters, Le Parisien, AFP, Liberation

Derleyen: Barış Kaygusuz

DAHA FAZLA HABER OKU