Hitchcock'a götürülen fikrin film olması 30 yıl sürdü

Colin Farrell'ın başrolde göz kamaştırdığı filmi, ünlü yönetmen Michael Bay neredeyse mahvediyordu

2002 yapımı film sadece 13 milyon dolar bütçeyle çekildi ve 100 milyon dolara yakın hasılat yaptı (20th Century Fox)

Joel Schumacher'in tek mekanda geçen 2003 yapımı filmi Telefon Kulübesi (Phone Booth), 30 yıl gibi uzun süren bir gelişme sürecinden geçmek zorunda kalmıştı. Aslında filmin yönetmen koltuğunda korku üstadı Alfred Hitchcock oturucaktı ve film, 2000'lerde değil 60'larda çekilecekti.

Senarist ve B-film yönetmeni Larry Cohen, Hitchcock'a sadece bir telefon kulübesinde geçen bir film fikri sunmuştu. Ancak ikili kahramanın film boyunca telefon kulübesinde mahsur kalması için ikna edici bir neden bulmakta zorlandı ve efsanevi yönetmen filmi asla çekemedi.

Tek mekanda geçen filmlerin üstadı Hitchcock

Daha sonra Cohen'in aklına keskin nişancı fikri geldi ve farklı yönetmenler ve başrol oyuncuları arasında gidip gelen sorunlu yapım aşamasına yeniden başlandı. Sonunda beyazperdeye aktarılan, harika bir oyuncu kadrosuna sahip etkileyici bir gerilim ortaya çıktı.

Cohen'in fikri ilk olarak Hitchcock'a sunmasının sebebi, basit şeyleri harika filmlere dönüştürebiliyor olmasında yatıyordu. Hitchcock, Cohen'in sadece telefon kulübesinde geçen bir film fikrini ortaya atmasından önce, 1948'de İp (Rope) ve 1954'te Cinayet Var (Dial M for Murder) ve Arka Pencere (Rear Window) gibi sınırlı mekanda geçen birçok film yapmıştı. 1944 tarihli Yaşamak İstiyoruz (Lifeboat) da bu konseptin en gerçekçi örneğiydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cohen'in aktardığına göre filmde başroldeki Colin Farrell'ın yerine düşünülen pek çok isim vardı. Bunlar arasında Tom Cruise, Will Smith, Dustin Hoffman, Al Pacino, Robin Williams, Anthony Hopkins, Nicolas Cage ve Jim Carrey bulunuyordu. Mel Gibson'ın adıysa hem başrol oyuncusu hem de yönetmen olarak geçiyordu.

Filmle ilgilenen yönetmenler arasında Steven Spielberg, Hughes Kardeşler ve Michael Bay de yer alıyordu ancak projeyi son olarak Joel Schumacher kaptı.

Neredeyse filmi mahvediyordu

Cohen'i en çok endişelendirenler arasındaysa Michael Bay'in fikirleri yer alıyordu. Öyle ki Bay, hikayeyi filme adını veren telefon kulübesinden çıkarmak istiyordu. Neyse ki bu fikir kabul görmedi.

Bu noktadan sonra da işler yolunda gitmedi. Farrell, Telefon Kulübesi'ne imza attığında bugünkü gibi yıldız değildi. Fox, Farrell'ın yıldızının yükselmesine izin vermek için yayını bir yıllığına ertelemeye karar verdi.

Keskin nişancı dehşeti

Filmin Kasım 2002'deki çıkış tarihinden bir ay önce, ABD'de keskin nişancı dehşeti yaşandı. 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırı ülkeyi sarsarken Fox'un filmin çıkışını bir sonraki nisana kadar ertelemesi sürpriz olmadı.

Telefon Kulübesi, vizyona girdiği dönemde büyük ilgi gören bir film olmadı. Kült bir klasik haline de gelmedi ancak iyi eleştiriler aldı ve düşük bütçeli bir gerilim filmi için güzel bir kâr elde etti. 

Harika bir oyunculuk sergileyen Farrell'in yanı sıra Forest Whitaker, Radha Mitchell ve Katie Holmes öne çıkan isimler oldu. Kiefer Sutherland'in ürkütücü sesi de filme dair hafızalara kazınan şeylerden biri oldu.


Independent Türkçe, Collider, Los Angeles Times

DAHA FAZLA HABER OKU