Protestolarla boğuşan Fransa'da polis de isyan etti: "Düzeni sağlayın yoksa biz de direnişe geçeriz"

"Artık savaştayız"

İçişleri Bakanlığı, protestolara karşı toplamda 45 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini bildirdi (AP)

Fransa'da şiddetli protestolar devam ederken polis sendikaları, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un durumu kontrol altına alamaması halinde isyan edeceklerini duyurdu.

Ülkedeki polislerin neredeyse yarısını temsil eden Ulusal Polis Birliği ve UNSA Police sendikaları, cuma günü yayımladıkları açıklamada, Macron'a protestolarla ilgili tutumunu sertleştirmesi çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı: 

Mevcut durumda polisler cephede mücadele veriyor çünkü artık bir savaşın içindeyiz. Bu vahşi güruh karşısında sakinlik çağrısı yapılması yeterli değil, bunun doğrudan uygulanması lazım.

Polis sendikaları, eylemlerin tamamen kontrolden çıktığını savunarak, şöyle devam etti: 

Yurttaşların çoğu gibi meslektaşlarımız da bu şiddet yanlısı azınlıkların zulmüne daha fazla dayanamaz. Hukukun üstünlüğünün mümkün mertebe en kısa sürede yeniden tesis edilmesi için tüm imkanlar seferber edilmelidir.Bugün polis çatışıyor çünkü biz savaştayız. Yarınsa direnişte olacağız ve hükümet de bunun farkına varmak zorunda kalacak.

Radikal sol Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Jean-Luc Mélenchon, açıklamaya tepki göstererek "Siyasi iktidar, polisi kontrol altına almalı" dedi. Yeşiller ise açıklamayı "ayaklanma tehdidi" diye niteledi. 

Macron, protestoların durdurulması için dün Brüksel'deki Avrupa Birliği zirvesi ziyaretini yarıda keserek, acil kriz toplantısı düzenlemişti. Cumhurbaşkanı, toplantının ardından yaptığı açıklamada şiddet olaylarını kınarken, polis ve jandarma sayısının artırılacağını söylemişti. Ayrıca sosyal medyada protestolarla ilgili şiddet olaylarını körükleyen paylaşımlara da yasak getirileceğini belirtmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, şimdiye dek gözaltına alınan protestocu sayısının 994'e yükseldiğini açıkladı. Darmanin, ülkenin farklı noktalarında yaklaşık 2 bin aracın kundaklandığını belirtirken, protestoların "güç kaybettiğini" savundu.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ise olağanüstü hal de dahil tüm seçeneklerin gözden geçirildiğini söyledi.

Başkent Paris'in Nanterre banliyösünde Nael M. adlı gencin, 27 Haziran'da trafik kontrolü sırasında polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler 4 gecedir sürüyor. 

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Nael'i öldüren ve kimliği açıklanmayan 38 yaşındaki polis memuru dün tutuklanmıştı. Nanterre Savcılığı, polisin kasten adam öldürme suçundan yargılanacağını duyurmuştu. 
 


Polisten olayla ilgili yapılan ilk açıklamada, Cezayir ve Fas asıllı Nael'in polisin dur emrine uymayarak aracını memurların üzerine sürdüğü iddia edilmişti.

Ancak sosyal medyada paylaşılan ve Fransız haber ajansı AFP tarafından doğruluğu teyit edilen videoda, iki polisin aracın yanında durduğu görülüyor. Polislerden biri, Nael'e silahını doğrultarak "Şimdi kafana kurşunu yiyeceksin" dedikten sonra arabanın aniden hareket etmesiyle gence ateş ediyor.

La Sante Hapishanesi'ne sevk edilen polisin avukatı Laurent-Franck Lienard ise müvekkilinin aslında Nael'in bacağına nişan aldığını fakat aracın hareket etmesiyle yanlışlıkla göğsüne doğru ateş ettiğini savunuyor. Polisin duruşmasının tarihi henüz açıklanmadı.  


Independent Türkçe, Telegraph, Mirror, Republic World

DAHA FAZLA HABER OKU