Sivas Katliamı'nın 30. yıldönümünde ana gündem, "Madımak Utanç Müzesi açılsın" talebi olacak

2 Temmuz 1993'te yaşanan ve tarihe "Sivas Katliamı" olarak geçen olayların 30'uncu yıldönümü için anmaya hazırlanan Alevi kitle örgütleri 37 insanın yaşamını yitirdiği alanın "utanç müzesi"ne dönüştürülmesi için büyük bir çalışma başlatmaya hazırlanıyor

Madımak Oteli'ndeki yangın ve saldırının ardından geriye enkaz görüntüleri kalmıştı. Yaşanan olaylarda ikisi gösterici, ikisi otel çalışanı, 33'ü de şenliklere gelen insanlardan oluşmak üzere 37 kişi yaşamını yitirdi 

Tarihe "Sivas Katliamı" olarak geçen olaylar, 2 Temmuz 1993'te yaşandı.

Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılmak üzere Sivas'a gelenlerin kaldığı Madımak Oteli, yazar Aziz Nesin'in dinle alakalı açıklamalarını gerekçe gösteren kalabalık bir grup tarafından kuşatılmış, başlatılan yangın sonucu 35 kişi otelde yaşamını yitirmişti.

Olaylar ikisi gösterici, ikisi otel görevlisi, 33'ü de şenlikler için Sivas'a gelmiş katılımcılardan olmak üzere 37 kişinin yaşamına mal oldu.

2 Temmuz 2023 Pazar gününe denk gelen 30'uncu yıldönümü nedeniyle Sivas'ta yapılacak anma için gerek yurtdışındaki gerekse Türkiye'deki birçok Alevi örgütü temsilcisi bu şehre gidecek.

 

sivaskatliamı.jpg
Otelin yakılması sonucu içeride bulunan 35 kişi yaşamını yitirmişti

 

Kebapçı açılmasına tepkilerin ardından kültür merkezine çevrilmişti

30'uncu yıldönümü olması nedeniyle Alevi örgütleri katliamın yaşandığı Madımak Oteli'nin bulunduğu alana özel önem veriyor.

Geçen yıllarda Madımak Oteli'nin alt katına bir kebapçı açılması tepkilere neden olmuştu. 

Tepkiler nedeniyle 2010'da kebapçı kapatılarak otel kamulaştırılmış ve 2011 yılında ise bina "Sivas Bilim ve Kültür Merkezi" haline getirilmişti.

 

celal-firat-3.jpeg
Celal Fırat / Fotoğraf: Pirha

 

"Utanç müzesine dönüştürülmesi için büyük bir çalışma başlatacağız"

Yeşil Sol Parti'den İstanbul Milletvekili seçilen eski Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat da Sivas'ta yapılacak anma hazırlıklarına destek verenlerden.

Fırat, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, 2 Temmuz Pazar günü yapılacak anmanın ardından Alevi kitle örgütlerinin olayların yaşandığı otelinin bulunduğu alanın "Madımak Utanç Müzesi" olarak dönüştürülmesi için sürece de yayılacak büyük bir çalışma başlatacaklarını kaydetti.

 

müze.jpg
Şu an Sivas Bilim ve Kültür Merkezi olan eski Madımak Oteli binasının müzeye çevrilmesi talebi yıllardır var ancak 30'uncu yıldönümü nedeniyle bu taleplerin daha yüksek sesle dillendirilmesi bekleniyor

 

"37 insanın öldüğü yerde kültürel faaliyet mi olur?"

"Bu talebi her yerde dillendireceğiz" diyen Fırat, "Şu an katliamın olduğu yer, Sivas Bilim ve Kültür Merkezi olarak faaliyet gösteriyor. 35 insanın katledildiği yerde kültürel faaliyet mi olur? Gerçekten çok ayıp. Bu konuda adım atılması için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu. 

 

 

solingen.jpg
Almanya Solingen'de Neo Nazilerin kundaklaması sonucu 5 Türk vatandaşının öldüğü ev müzeye çevrilmişti

 

"Solingen'de müze talebine destek veren Madımak'a da vermeli"

Fırat, Almanya'da 29 Mayıs 1993'te Neo Nazilerin Solingen şehrinde bir Türk ailenin yaşadığı evi kundaklaması sonucu 5 kişinin öldüğü evin müzeye çevrilerek, burada bir de anıt dikildiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

Bölgedeki okullardaki öğrenciler benzer olaylar yaşanmasın diye bilinçlenmeleri için bu müzeye götürülüyor. Sivas'taki acıyla da yüzleşilmesi lazım. Solingen'deki vahşetin ardından alınan bu kararı Türkiye'deki herkes alkışlamıştı. Solingen'deki müze kararına destek veren herkes şimdi Madımak Oteli'nin utanç müzesine dönüştürülmesi girişimine de destek vermeli." 

 

gamzetaşçıer.jpg
CHP'li Gamze Taşcıer de "Madımak Utanç Müzesi" açılması için girişimde bulunan isimlerden

 

CHP'li Taşcıer'den "Madımak Utanç Müzesi" için TBMM'ye yasa teklifi

Bu arada CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer de önceki Madımak Oteli'nin "Madımak 2 Temmuz Utanç Müzesi" yapılması için TBMM'ye yasa teklifi sundu.

Taşcıer, konuya dair yaptığı açıklamada, "Madımak bir utanç müzesi olmalı. Madımak da yer bulacak bir utanç müzesi de bir daha böyle katliamların yaşanmaması için toplumsal hafızayı diri tutacaktır" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU