Guatemala'nın eski First Lady'si Torres'in gözü liderlikte: "Muhafazakarlara sesleniyor"

Sandra Torres, solcu rakibi Bernardo Arevalo karşısında "aile değerlerini" savunuyor

Torres, Alvaro Corom'dan 2011'de ayrılmıştı (AFP)

Guatemala'da ikinci tura kalan seçimlerde Ulusal Umut Partisi (Unidad Nacional de la Esperanza -UNE) lideri Sandra Torres, muhafazakar kesimin oylarıyla yeni devlet başkanı olmak istiyor. 

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais, Torres'in bir sosyal demokrattan Hıristiyan muhafazakar çizgiye kaydığına dikkat çekerek, bu seçimlerde muhafazakarların oyunu almaya kararlı olduğunu yazdı. 

2008-2011'de ülkeyi yöneten Alvaro Corom'un eski eşi olan Torres, ilk turun ardından yaptığı açıklamada solcu rakibi Bernardo Arevalo'yu geleneksel aile yapısına ve dine karşı çıkmakla suçladı.

Torres, 25 Haziran'da yapılan seçimlerde oyların yüzde 15,85'ini kazanmıştı. Semilla Hareketi partisinin genel sekreteri Arevalo ise yüzde 11,80 oy almıştı. İktidar partisi Vamos'un adayı Manuel Conde ise yüzde 7,84 oyla yarış dışı kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hiçbir adayın yüzde 50 oy oranını geçemediği ilk turun ardından 20 Ağustos'ta yapılacak ikinci turda Arevalo ve Torres mücadele edecek. 

Guatemala San Carlos Üniversitesi'nden Luis Mack, Torres'in konuşmalarında sık sık "dindar muhafazakarlara ve radikal sağcı kesimlere seslendiğine" dikkat çekerek, bu kesimlerin oyunu kazanmak istediğini belirtti.

Ülkenin eski First Lady'si Torres, ilk turdan sonraki açıklamasında, "Semilla partisi ve çıkardıkları Uruguay yurttaşı adayları Bernardo Arevalo eşcinsel evliliği destekliyor. Görüşlerine saygı duyuyoruz fakat onlarla aynı fikirde değiliz. Partimiz Guatemalalı çocukları ve aileleri savunacaktır" dedi. 

Öte yandan Arevalo, eşcinsel evliliği desteklediğine dair herhangi bir açıklama yapmamıştı. 

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan solcu aday, seçilmesi halinde yapacağı ilk işin yolsuzlukla mücadele olduğunu söyledi.

Arevalo, ABD destekli diktatör Jorge Ubico'nun yönetimine karşı çıkarak Guatemala Devrimi'nde yer alan ülkenin eski liderlerinden Juan José Arévalo'nun oğlu. 

Ülkedeki bazı kesimler, Arevalo'nun Ocak 2024'te görev süresi dolan sağcı Devlet Başkanı Alejandro Giammattei'nin ardından bir paradigma değişikliği yaratabileceğini düşünüyor.
 


Orta Amerika ülkesinde seçime bir ay kala tüm anketlerde önde gözüken Carlos Pineda'nın seçime girmesinin yasaklanması da gündem olmuştu.

Yerel mahkeme, Pineda'nın adaylık sürecindeki kuralları ihlal ettiğine hükmetmiş, kararda Guatemalalı siyasetçinin parti delegelerinden yeterli sayıda imza toplayamadığı ve gerekli mali raporu adaylık dosyasına koymadığı ifade edilmişti.

Muhafazakar iş insanıysa kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşımış fakat olumlu sonuç alamamıştı. Pineda, karara tepki olarak "Yolsuzluk kazandı, Guatemala kaybetti!" demişti.

Pineda'ya yasak getirilmesinden önce iki aday hakkında daha benzer kararlar alınmıştı. Solcu Thelma Cabrera ve sağcı Roberto Arzu'nun adaylıkları da Anayasa Mahkemesi tarafından engellenmişti.


Independent Türkçe, El Pais, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU