Telegraph: Rus istihbaratı, Wagner lideri Prigojin'in ailesini tehdit etti

Ayaklanmada Prigojin'in öne sürdüğünden çok daha az savaşçısı olduğu da savunuldu

Wagner savaşçıları, ayaklanmada tanklarla sokaklara inmişti (Reuters)

Rus istihbarat örgütlerinin, Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in ailesini tehdit ettiği öne sürüldü.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph'a konuşan ve kimliğini paylaşmayan Britanyalı istihbarat yetkilileri, tehditler üzerine Prigojin'in isyanı durdurma kararı aldığını iddia etti.

Ayrıca yetkililer, ayaklanma sırasında Prigojin'in savunduğu gibi 25 bin değil 8 bin civarı Wagner savaşçısı olduğunu da ileri sürdü. 

Wagner lideri ya da Rus istihbaratı, iddialarla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Cuma gecesi başlayan ayaklanmada Wagner savaşçıları, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ele geçirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prigojin, ilk etapta askerleriyle Rostov-na-Donu'dan başkent Moskova'ya kadar gideceklerini açıklamıştı. Fakat daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun cumartesi günü devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul eden Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirmişti. Kremlin'den yapılan açıklamada da Prigojin hakkında başlatılan ceza davasının kapatıldığı bildirilmişti.  

Prigojin, isyanın ardından bir süre ortalıkta görülmemişti. Lukaşenko dünkü açıklamasında Wagner liderinin Belarus'a ulaştığını söyledi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "vatana ihanet" diye nitelediği kalkışmanın ardından Wagner savaşçılarına Belarus'a sürgüne gitme ya da silah bırakarak ailelerine geri dönme seçeneği sunmuştu.

Ayrıca Putin, Ukrayna cephesinde yoğun çatışmalara giren Wagner'e geçen yıl mayıstan bu yana devletin kasasından toplamda 1 milyar dolar finansman sağlandığını da açıklamıştı. 
 


Prigojin ise isyanın ardından yaptığı açıklamada, eylemlerinin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'u hedef aldığını, hiçbir zaman Putin'i devirmeyi amaçlamadığını savunmuştu. 

Ukrayna savaşında mühimmat tedariki sorunu, Wagner'le Kremlin arasında ciddi gerginlik yaratmıştı. 

Wagner lideri, isyanı başlatmadan kısa süre önce, Şoygu'nun Wagner birliklerine karşı hava saldırısı düzenlenmesi emri verdiğini öne sürmüştü. Savunma Bakanlığı ise iddiaları yalanlamıştı.


Independent Türkçe, Telegraph, Guardian, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU