Obama'nın Müslüman azınlıkla ilgili sözleri Hindistan'da tartışma yarattı

"Kendilerinin kaç Müslüman ülkeye saldırdıklarını da düşünmeli"

Obama, 2009-2017'de ABD Başkanı olarak iki dönem görev yapmıştı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın Hindistan'daki Müslümanlarla ilgili sözleri ülkede tartışma yarattı.

Obama geçen hafta CNN'den Christiane Amanpour'a verdiği röportajda, Hindistan'da azınlık haklarının korunmaması durumunda ülkenin parçalara ayrılabileceğini söylemişti.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin ABD'ye ziyareti sırasında yayımlanan röportajda gelen soru üzerine Obama şu ifadeleri kullanmıştı:

Eğer Başkan Biden, Başbakan Modi'yle bir araya geliyorsa, o zaman nüfusunun çoğunluğu Hindu olan Hindistan'daki Müslüman azınlığın korunmasından bahsetmeye değer. Eğer çok iyi tanıdığım Başbakan Modi'yle görüşseydim, Hindistan'daki etnik azınlıkların haklarını korumazlarsa bir noktada Hindistan'ın parçalara ayrılmasının güçlü bir ihtimal olduğunu söylerdim.

Obama, bu durumun Hindistan'ın çıkarlarına aykırı olacağını da Modi'ye aktaracağını ifade etti.

Obama'nın bu sözleri Hindistan'da büyük yankı yaratırken, Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman Obama'nın yorumlarından dolayı şok olduğunu belirtti.

Sitharaman, "Modi, ABD'de Hindistan hakkında konuşurken, eski bir ABD Başkanı Hindistanlı Müslümanlar hakkında konuşuyor" dedi.

Sitharaman ayrıca ABD'nin Obama döneminde nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Suriye ve Yemen gibi ülkeleri bombaladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh de Obama'nın sözlerine tepki göstererek, "İnsanlar Hindistan'ın seküler karakterini anlamaya çalışmalı. Ayrıca Hindistan'daki azınlık haklarıyla ilgili yorum yapanlar, kendilerinin kaç Müslüman ülkeye saldırdıklarını da düşünmeli" diye konuştu.

Hindistan'da bakanların tepki açıklamaları, Assam eyaletinin başbakanı Himanta Biswa Sarma'nın konuyla ilgili tartışma yaratan paylaşımının ardından geldi.

Sarma, bir gazetecinin esprili bir şekilde Obama hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmayacağını sorması üzerine, "Hindistan'ın kendi içinde ilgilenilmesi gerek birçok Hüseyin Obama var" ifadelerini kullanmıştı.


Muhalefet temsilcileri Sarma'nın bu sözlerinin ülkedeki Müslümanlara karşı örtülü bir tehdit olduğunu savunmuşlardı.

Narendra Modi'nin ABD ziyareti sırasında 75 Demokrat vekil Joe Biden'a mektup yazarak, Hindistan'daki insan hakları konusunu gündeme getirmesini talep etmişti. Ayrıca Alexandria Ocasio-Cortez gibi bazı vekiller Modi'nin Kongre'de yaptığı konuşmayı boykot etmişti.

Modi, Biden'la yaptığı ortak basın toplantısında kendi yönetimi altında Hindistan'da hiçbir ayrımcılığa yer olmadığını öne sürmüştü.


Independent Türkçe, BBC, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU