Spiegel: Putin darbe girişimi sırasında Moskova'yı terk etti

ABD basını Putin'in en az bir gün önce Wagner'in darbe girişiminden haberdar olduğunu öne sürdü

Wagner güçleri darbe girişimi sırasında Moskova'nın 200 kilometre yakınına kadar ulaşmayı başarmıştı (AFP)

Paralı asker grubu Wagner'in darbe girişimi sırasında Moskova'dan dünya kentlerine yapılacak uçuşlara ait tüm biletlerin tükendiği iddia edildi.

Almanya merkezli Der Spiegel, Moskova'dan Tiflis, Astana ve İstanbul gibi kentlere yapılacak uçuşlara ait biletlerin dünkü darbe girişimi sırasında tamamen satıldığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete aynı zamanda Rusya lideri Vladimir Putin'in darbe girişiminin yaşandığı dakikalarda Moskova'yı terk ettiğini öne sürdü.

Haberi Flightradar24 isimli havacılık takip sitesinin verilerine dayandıran Spiegel, Putin'in sıklıkla kullandığı bir devlet uçağının Moskova'daki Vnukovo Havaalanı'ndan kalktıktan sonra St. Petersburg'a doğru yöneldiğini ve ardından radardan kaybolduğunu iddia etti.

Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, bu iddiayı yalanladı ve Rusya liderinin Moskova'da olduğunu söyledi.

Amerikan istihbaratı günler önce darbe uyarısı yapmış

Rusya'da 24 saat içinde sona eren darbe girişiminin ardından Amerikan medyasında yer alan haberlerde ABD istihbaratının Prigojin'in Rus hükümetine karşı bir hazırlık içinde olduğunu günler önce fark ettiği bilgisi paylaşşıldı.

New York Times ve Washington Post'un haberlerinde istihbarat yetkililerinin Beyaz Saray, Pentagon ve ABD Kongresi'nde toplantılar düzenleyerek olası bir isyan konusunda yetkili isimlere bilgi verdiği ifade edildi.

Washington Post'un haberinde Amerikan istihbaratının ilk olarak haziran ortasında Prigojin ve Wagner'in hazırlık yaptığı fark ettikleri ifade edildi. 

Haberde Putin'in Prigojin'in isyan edeceğinden en az bir gün önce haberdar olduğu iddiası da yer aldı. 

ABD'li yetkililerin Prigojin'in isyanının nükleer riskleri de beraberinde getireceğini düşünerek gelişmelerden dolayı endişe duydukları vurgulandı.


Independent Türkçe, Spiegel, New York Times, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU