Yunanistan seçimleri, baklava, Ergin Ataman...

Yunanistan yeni parlamento üyelerini seçmek için ikinci kez sandık başında gidiyor. Sandıklar sabah 07.00'de açılırken 20.00'de de kapanacak. Peki seçim Türkiye'den nasıl görünüyor?

Yunanistan'da Yeni Demokrasi Partisi taraftarları / Fotoğraf: Reuters

Komşuda genel seçimlerin ikinci turu bugün düzenleniyor.

Yunanistan'da 4 yılın ardından 21 Mayıs'ta düzenlenen genel seçimler sonucunda hükümetin kurulamamıştı. 

Anayasa gereği bugün ikinci kez sandığa gidiliyor.

Yunanistan'da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan birinci partiye fazladan milletvekilliği verilmiyor. 

Bununla birlikte hükümetin kurulamaması durumunda ikinci kez sandığa gidildiğinde birinci partiye en az yüzde 25 oy alması şartıyla, oy oranına göre 300 sandalyelik mecliste 20 ila 50 milletvekilliği ekstradan veriliyor.

Amaç koalisyon arayışındaki tıkanıklığı birinci partiye verilen destekle aşmaya çalışmak.

Anketlere göre önde görünen taraf Yeni Demokrasi Partisi.

21 Mayıs'ta çıkan sonuca göre Yeni Demokrasi Partisi birinci olmuş fakat yeni seçim sistemi nedeniyle tek başına iktidara gelmesi için gerekli 151 sandalyeye ulaşamıştı.

Yeni Demokrasi'yi 2019-2023 döneminin ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA), yüzde 20,07'lik oy ve 71 milletvekiliyle takip etmişti.

Yunanistan seçimi Türkiye'den nasıl görünüyor?

Yunanistan ikinci kez sandık başına giderken Türkiye ise kendi halinde görünüyor. 

Bir başka deyişle bundan bir buçuk ay önce ABD'nin Politico dergisinin attığı "Türkiye'deki seçimler Yunanistan'ın başını ağrıtıyor" manşetine bugün tam tersinden bakmak pek mümkün değil gibi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ile ilgili yaptığı son açıklama 12 Mayıs'ta "Husumetleri bir kenara bırakabiliriz, Miçotakis sözünü tutmalı" mesajı vediği Kathimerini gazetesi röportajından ibaret. 

O günden bu yana ne Yunanistan ne ülkede gerçekleşen seçimlerle ilgili elle tutulur bir üst düzey açıklamaya rastlamak mümkün olmadı.

Yeni Demokrasi Partisi lideri Kiryakos Miçotakis'in birkaç hafta önce dile getirdiği "Bizim de Türkiye'deki gibi istikrarlı bir hükümete ihtiyacımız var" sözlerinin ise oy vakti yaklaştıkça yerini, Ege ve Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları ve Ankara'nın Trakya'da seçimlere burnunu soktuğu yönünde bir söyleme terk etmiş durumda olduğu fark ediliyor. 

Miçotakis, Ege'deki enerji kaynaklarının ortak kullanımına karşı olduğunu bu kez daha üst perdeden yeniliyor. 

"Erdoğan hükümeti Trakya'da nasıl hareket etmesi gerektiğini yeniden değerlenmeli" mesajı veriyor. 

Eski Yunan Başbakan tahammülünün bir sınırı olduğu vurgusuyla milliyetçi bir ton kullanıyor.

Peki ya 28 Mayıs'ın ardından kabinesini baştan aşağıya yenileyen Ankara hükümetinin üyeleri? 

Türk dış politikasının son dönemdeki belirleyicilerinden yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile  yeni MİT Başkanı İbrahim Kalın İstanbul sahillerinde gece vakti yan yana yürüyor. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan şu ana dek Yunanistan'daki seçimlerin akıbeti ile ilgili bir açıklama yok. 

Miçotakis'in söylemlerine yönelik Dışişleri Bakanlığı kaynaklarınca dile getirilmiş bir tepki de görünmüyor. 

Sadece 14 Haziran tarihinde Yunanistan açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan bir teknenin batması hakkında uluslararası topluma yönelik "adil sorumluluk" çağrısı yapılmıştı. 

Benzeri çağrıları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli grup toplantısında ve AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise TBMM çatısı altında yaptılar. 

Yunanistan için bilinmez bir aktör olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise bugünlerde asıl mesaisini ABD ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesinde harcıyor. 

Zira Ukrayna İyileştirme Konferansı için İngiltere'nin başkenti Londra'ya giden Dışişleri Bakanı Fidan, burada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ilk yüz yüze görüşmesini gerçekleştirdi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Gündemlerinde Ukrayna'daki durum, Tahil Koridoru Anlaşması, NATO'nun genişlemesi ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki normalleşme adımları vardı. 

Daha önce Yunanistan'da In.Gr gibi bazı yayın organlarında dile getirilen analizlerde de öngörüldüğü gibi Fidan'ın atanması Ankara-Washington hattında beklenen yeni sayfanın açılmış olabileceği anlamına geliyor. 

Uzun yıllar İsrail ile ilişkilerde kilit rol oynayan, hatta MİT Müsteşarlığı ve Başkanlığı döneminde İsrail istihbaratı ile kurduğu diyalogla da bilinen Fidan'ın bununla birlikte Mısır ile normalleşme sürecinin de hızlanmasını sağlayacağı yorumları yapılıyor. 

Kuşkusuz tüm bu gelişmeler ve olasılıklar, Atina'da iktidara gelecek yeni yönetim için klasik bölgesel rekabet açısından iyi haberler değil.

Ekonomi komşuda da kötü

Yunanistan ile Türkiye'yi birbirine yakınlaştıran şey ekonomik zorluklar ve yaşam maliyetlerinin halk nezdinde artık karşılanamaz hale geldiği gerçeği... 

Bloomberg'e göre piyasalarda güçlü bir hükümetin Yunan tahvillerinin yatırım yapılabilirliğini yeniden kazanmasına yardımcı olacağına dair beklentiler var ve kimi seçmenler daha küçük partilere kaymaya devam ediyor.

Yunan seçmenin seçimlere katılım oranı da önemli bir faktör.

İlk seçimlere yüzde 60 katılım oranı hayli düşüktü ve halkın seçimler yoluyla ülkede olası bir değişime inancının da düşük olduğunun kanıtıydı.

Sandığa gidilmemesinin nedenleri arasında politik tercihlerin tükenmiş olması ve ekonominin düzelmeyeceğine ilişkin kanaatin de azımsanmayacak derecede güçlü olması da sayılıyor.

Ankara'nın ekonomi ile ilgili sorunları "Türk Tipi Ekonomi Modeli" olarak tanıtılan heterodoks politikayı terk edip, ortodoks politikalarla kerhen barışmasıyla çözme niyetinde olduğu görünüyor. 

İkinci kez sandığa gidilirken kamuoyu araştırmalarında önde görünen eski Başbakan Miçotakis, "Tencere kaynamazsa seçimler kaybedilir" tezini güvenlik politikaları ve "Dış mihrakların Türkiye üzerinde yarattığı tehditlerle mücadele etmeliyiz" gibi milliyetçi politik diskurlarla çürüten Erdoğan'ın peşinden gidip yeniden zaferini ilan edebilir mi? 

Bu sorunun yanıtı büyük olasılıkla "Evet" olacak. 

Küreselleşen kapitalizmin yol açtığı siyasal-sosyal-ekonomik güçlüklerin toplumsal kaygıları daha artırdığı bir dönemde iki komşu ülkenin önündeki sorunlar yumağı ise değişmeyecek. 

Zaten daha ortada Yunanistan'da Miçotakis'in seçimi kazanıp kurması halinde yeni kabinenin nasıl şekilleneceği ve bilhasssa dışişleri bakanlığı koltuğuna kimin oturacağı ile ilgili net bir tablo yok. 

Açık olan ise bugünlerde Yunanistan'da Türkiye ile ilgili en popüler konu Hakan Fidan'ın ardından Anadolu Efes'in eski basketbol koçu Ergin Ataman'ın Panathinaikos'un baş antrenörlüğüne getirilmiş olması.  

Türkiye'de devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı'nın Yunanistan ile ilgili geçtiği son haberlerden biri ise Areda Survey'in Ege'nin iki yakasındaki ülke halklarıyla yaptığı "Baklava Türk mü Yunan mı?" kamuoyu araştırması. 

Yunan halkının sadece yüzde 37,3'ü baklavanın Türk tatlısı olduğuna inanıyor. 

22 Mayıs'taki seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 40'ını alan Yeni Demokrasi Partisi bakalım bu seçimde ne kadar oy alacak?

Sonuç ne olursa olsun Ankara ile Atina arasındaki kemikleşmiş sorunlar öylece yerinde kalmaya bir süre daha devam edecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU