Tahran Halkın Mücahitleri örgütü hakkında Arnavutluk'u uyardı

Arnavut yargısı, 6 Halkın Mücahitleri lideri hakkında iddianame hazırladı

Halkın Mücahitleri üyeleri, salı günü Tiran yakınlarındaki Eşref 3 Kampı’nın girişinin önünde /  Fotoğraf: AFP

İran Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Yardımcısı Muhammed Dehkan, rejim muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü üyelerinin Arnavutluk’ta yargılanması çağrısında bulundu.

Öte yandan Arnavut yargısı, örgütün 6 lideri hakkında iddianame hazırladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Hukuk İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Dehkan, “ülkesinin geriye kalan ‘Münafıklar’ın ülkeye iadesi için yasal düzenlemeler yaptığını” açıkladı. İranlı yetkililer, Halkın Mücahitleri örgütünü “Halkın Münafıkları” şekli,nde tanımlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Halkın Mücahitleri, İran’daki muhalefet partileri arasında en örgütlü grup olarak biliniyor. Bünyesinde, Şah rejiminin çeşitli destekçilerini, yasaklı sol partileri ve etnik gruplara ait tarafları barındırıyor.

Şarku’l Avsat’ın Devrim Muhafızları’na bağlı Fars haber ajansından aktardığı habere göre Dehkan, “Ülkenin halkına veya malına karşı suç işleyenlere ceza vermeli ve bu cezaları yurt dışında uygulamalıyız” dedi.

Dehkan ayrıca Halkın Mücahitleri mensuplarını, 17 bin sivili öldüren terör eylemlerinin arkasında olmakla suçladı. “Hakkında cezalar verilmeli ve yargılanmalıdır” diyen Dehkan, “Biz bu işi hakkıyla yapmadık ve bu alanda geç kaldık” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanının açıklamasıyla eş zamanlı olarak Arnavut yargısı, polisin düzenlediği baskının ardından örgütün Arnavutluk’taki merkezi olan Eşref 3 Kampı’nda çıkan çatışmalar nedeniyle, 6 örgüt üyesi hakkında iddianame düzenlendiğini duyurdu. Örgüt tarafından yapılan açıklamaya göre, İranlı muhalifler arasında en az 1 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı.

Yerel basına göre Arnavut polisi, geçen salı günü, yabancı kurumlara karşı siber saldırılar planladığından şüphelenilen örgüt üyelerinin yaşadığı Eşref 3 Kampı’nda arama yaptıklarını duyurdu.

Medya organları, bu operasyonların siber suç soruşturmaları kapsamında gerçekleştirildiğini bildirdi. Polisin bilgisayarlara ve yazılımlara el koyduğuna dikkat çekildi.

Balkanlar bölgesinde yer alan ülkenin, örgütün yaklaşık 2 bin 800 üyesini topraklarına almayı kabul etmesi sonrasında Tahran ve Tiran arasındaki ilişkiler son yıllarda gergin.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU