Bernie Sanders, Amazon'un yakasına yapıştı: Çalışma koşullarıyla ilgili inceleme başlatıldı

E-ticaret devinin kurucusu Jeff Bezos da ifadeye çağrılabilir

Birleşik Krallık'ta greve giden Amazon işçileri, geçen hafta eylemlerini 6 ay daha uzatacaklarını duyurdu (Reuters)

ABD'de Senatör Bernie Sanders, e-ticaret devi Amazon'a karşı soruşturma başlattı. 

Senato'daki Sağlık, Eğitim, Çalışma ve Emeklilik Komitesi'nin başkanlığını yapan Sanders, dün Amazon hakkında depolarındaki çalışma koşullarına ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu. 

Sanders, Amazon CEO'su Andy Jassy'e gönderdiği mektupta, işçilerin yaralanma oranlarına, çalışanların işi bırakma oranlarına ve firmanın verimlilik hedeflerine dair bilgiler talep etti.

Amazon Sözcüsü Steve Kelly ise Sanders'ın mektubunu aldıklarını ve değerlendirmelerin başlayacağını söyledi. Kelly, ayrıca Sanders'ı Amazon'un depolarını ziyaret etmeye de çağırdı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a konuşan Sanders, şunları söyledi: 

Amazon, tüm ülke için bir örnek oluşturuyor. Amazon'un yaptıkları, sergilediği tutumlar ve işçilere saygı duymaması, Amerikan şirket dünyasına da nüfuz ediyor.

Vermont Senatörü, ifade vermesi için Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un da çağrılabileceğini belirtti. Soruşturma kapsamında, mektuba 5 Temmuz'a kadar resmi yanıt verilmesi gerekiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

81 yaşındaki siyasetçi mektubunda, ABD'deki üç sendikanın koalisyonundan oluşan Stratejik Örgütlenme Merkezi'nin (Strategic Organizing Center - SOC) hazırladığı bir rapora da yer verdi. 

Raporda, Amazon'un depolarında geçen yıl kaydedilen işçi yaralanma vakalarının, diğer firmaların depolarındakine oranla yüzde 70 daha yüksek olduğu tespit edilmişti. 

Kelly ise raporun gerçekleri yansıtmadığın savunarak, 2019'dan bu yana depolardaki yaralanma vakalarında yüzde 23 azalma kaydedildiğini söyledi. Sözcü, ayrıca şirketin güvenlik çalışmaları için 1 milyar dolar kaynak ayırdığına da dikkat çekti.

Amazon, sistematik olarak işçilerin sendika çalışmalarını da engelliyor. Firma, New York'ta geçen yıl oylamayla sendikalaşma kararı Staten Island'daki depo işçilerinin sözleşme sürecini uzatmış ve oylama sonuçlarına itiraz etmişti. 

Şirketin, Gebze'de üs olarak kullandığı Ceva Lojistik'te sendikalaşan işçilerin işten atıldığı da bildirilmişti.


Independent Türkçe, BBC, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU