Beslenme uzmanı açıkladı: Uyurken sol tarafa yatmak vücudu nasıl etkiliyor?

Bireylerin yüzde 74'ü yan yatmayı tercih ediyor

İnsanların sadece yüzde 10'unun en uygun pozisyonda uyuduğu düşünülüyor (Midjourney / Independent Türkçe)

Çoğu kişinin üzerinde uyumayı tercih ettiği bir yanı var. Bireyler geceleri birçok kez yer değiştirse de sonunda uyumaya karar verdiği bir yön oluyor.

Üstelik beslenme uzmanı Ali Ramazan'a göre vücudun sol tarafında uyumanın bazı faydaları var.

Uzmanlar genel olarak sol tarafa yatmanın genel sağlık durumuna daha faydalı olduğunu düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TikTok'ta @holisticali adını kullanan Ramazan da paylaştığı bir videoda "Sol tarafa yattığımızda mide ve mide suları yemek borusundan daha aşağıda kalır" dedi.

Bu da sol tarafta uyumanın mide yanmasını ve sindirim rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olabileceği anlamına geliyor.

Ramazan, "Ayrıca sırt üzerindeki baskıyı azaltır ve hamile kadınların uyuması için ideal bir yol" ifadelerini kullandı.

Buna göre hamileyken sol tarafa yatmak kalp, fetüs, rahim ve böbrekler arasında kan akışını kolaylaştırırken, karaciğerdeki baskıyı azaltabilir.

Genel olarak da horlayan, reflüsü olan, yüksek tansiyon veya sindirim sorunlarından mustarip kişiler için sol tarafa yatmak daha iyi olabilir.
 

@holisticali

Do you sleep on the left side? There are benefits to both right side sleeping and left side sleeping. The research shows it is better for digestive health to sleep on the left side, and for those who have heart failure it is better to sleep on the right side. Sources: https://www.dovepress.com/sleep-positions-and-nocturnal-body-movements-based-on-free-living-acce-peer-reviewed-fulltext-article-NSS https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/410292 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000559.htm https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10445529/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26835867/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8071510/ https://www.sleepfoundation.org/sleeping-positions/side-sleeping https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/sleep-effects-digestion https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19110135/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535814/

 original sound - Ali Ramadan

 

Öte yandan kalp rahatsızlığı olan ve sağ tarafa yatmayı daha konforlu bulan kişilerin de kendini zorlamaması gerekiyor.

Uyku uzmanlarına göre sırt ağrısı riskini azaltmak ve iyi bir gece uykusu çekmek isteyenler sırtüstü uyumayı da deneyebilir.

Öte yandan, uyku uzmanı Kiera Pritchard, bireylerin yüzde 74'ünün yan yatmayı, yüzde 16'sının da yüzüstü uyumayı tercih ettiğini dile getiriyor.

Prichard, "Sırtüstü uyumak en çok tavsiye edilen pozisyon çünkü sırtınızdaki omurlar herhangi bir bükülme veya eğrilik olmadan doğal ve nötr bir pozisyonda hizalanabilir" diyor:

Sırtüstü uyumak omurganız için daha sağlıklı olabilirken, sağ tarafa yatmak kalbiniz için faydalıdır. Karın üstü uyumak, omurga üzerine stres bindirdiği için sağlıksız kabul edilen tek pozisyondur.

 

Independent Türkçe, Huffpost, Eachnight Mattresses, Healthline

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU