Riyad'ın güneşi Batı'da parlıyor

Suudi gemisi azim ve kararlılıkla ilerliyor, vizyon gerçeğe dönüşüyor. Suudi Arabistan'ın seçenekleri birden fazla ve mevcut Suudi yolunun artık ABD'ye veya başka güçlere yanaşmakla zaman kaybetme lüksü yok

Bu yıl ikinci kez Fransa'ya giden Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile çalışma yemeğinde bir araya geldi / Fotoğraf: AP

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, şu an beraberindeki kalabalık bir heyet ile Fransa'ya resmi bir ziyarette bulunuyor.

Bugün, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile iki tarafı birbirine bağlayan eski ve yenilenen 'stratejik ortaklığı' güçlendirmek için bir araya gelecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Cumhurbaşkanı ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi'ni bir araya getiren çeşitli toplantılarda bu ortaklık vurgulandı.

İki ülkenin bu bağlamdaki arzularının en geniş sunumu, Macron'un Aralık 2021'de Suudi Arabistan'a yaptığı resmi ziyaret vesilesiyle yayınlanan ortak bildiride geldi.

Söz konusu dönemde yapılan açıklamada, "iki ülkenin çıkarlarına ve bölgesel istikrara yönelik tehditlerin sürekli olarak değerlendirilmesinin önemi, Suudi Arabistan ile Fransa arasında savunma sektöründeki tarihi ortaklıktan duyulan memnuniyet ve stratejik yakınsama ile diyaloğu geliştirme konusundaki kararlılıklar" ifade edildi.

Fransa'da ve Brexit'ten sonra bile Avrupa sisteminin son ana ayağı olan Birleşik Krallık'a kızıl solun 'yaygarasına', insan hakları kartını oynamaya ve muhalefet bahanesiyle ülkenin düşmanlarını ağırlamaya alışmış eski İngiliz politikalarına rağmen, yeni Suudi vizyonuna yatırım yapmanın önemi her zaman dile getiriliyor.

Ama gerçeğe yaklaşınca köpük uçup gidiyor. Birleşik Krallık'ın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Tarık Ahmed, Şarku'l Avsat gazetesine yakın zamanda verdiği bir röportajda, "Suudi Arabistan'ın havacılık güvenliğini, savunma amaçlı siber güvenliği geliştirme ve terörizm ve aşırıcılıkla mücadelede kilit rolünü" kabul etti.


İngiliz yetkili, yakın zamanda Riyad'da düzenlenen Uluslararası Terörle Mücadele Koalisyonu Konferansı'nın oturum aralarında şunları söyledi:

İki krallık (Suudi Arabistan-Britanya) arasındaki ilişki her zamanki kadar uzun soluklu ve güçlü. Suudi-İngiliz ilişkileri hem '2030 Vizyonu' hem de İngiliz ekonomisinin büyümesini artırma çabalarını destekliyor.


ABD basınındaki bazı derin okumalar, Joe Biden yönetimini Suudi Arabistan'a karşı mevcut düşmanlığından, özellikle de yeni Suudi Arabistan vizyonunun lideri ve yaratıcısı olan ve özellikleri gözle görülür hale gelmeye başlayan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı hedef almakla suçluyor.

Ve bunlar artık ABD basınının ve onunla birlikte bazı profesyonel politikacıların Suudi Arabistan düşmanlığı için daha önce söylediği gibi sadece rüya gibi vaatler değiller.

Suudi gemisi azim ve kararlılıkla ilerliyor, vizyon gerçeğe dönüşüyor. Suudi Arabistan'ın seçenekleri birden fazla ve mevcut Suudi yolunun artık ABD'ye veya başka güçlere yanaşmakla zaman kaybetme lüksü yok.

Program devam ediyor ve kim Suudi Arabistan ile iş birliği yapmak isterse memnuniyetle karşılanıyor. Bundan gerisi mühim değil.

İşte bu, en zayıf görebilenin bile gayet açık bir şekilde görebileceği tüm gerçeği ve parlaklığıyla dünyaya kendini gösteren yeni Suudi Arabistan'dır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Muhammed Furkan Yeşil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU