En az 79 göçmenin öldüğü facianın ardından Yunanistan sokaklara döküldü: "Toplu katliam"

Göstericiler, "Sınırları açın" yazılı dövizler taşıdı

Protestocuların sokaklara döküldüğü Yunanistan'da facia nedeniyle çarşamba üç gün ulusal yas ilan edildi (Reuters)

Yunanistan'da en az 79 göçmenin hayatını kaybettiği faciadan sorumlu tutulan 9 şüpheli gözaltına alınırken, binlerce kişi sokaklara döküldü.

Başkent Atina ve Selanik'te perşembe günü düzenlenen eylemlerde binlerce gösterici, Yunan hükümetinin ve Avrupa Birliği'nin (AB) göç politikalarına karşı slogan atarak yürüyüş düzenledi.  

Atina'daki protestoda eylemciler, "AB-Yunanistan Sahil Güvenlik-Frontex: Katiller" yazılı pankartlar da taşıdı.

Yunanistan'da radikal solcu Irkçılığa ve Faşizm Tehdidine Karşı Birlik Hareketi (KEERFA) de yaşanan mülteci faciasını "toplu katliam" diye niteledi. 

"Sınırları açın" yazılı dövizler de taşıyan göstericiler, Yunan hükümetinden ve AB'den göç politikalarını değiştirmelerini talep etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı eylemcilerse yürüyüşü durdurmak isteyen çevik kuvvet ekiplerine molotofkokteyliyle saldırırken, polis de protestoculara karşı gözyaşartıcı ve ses bombası kullandı. Yunanistan'ın kamu yayımcısı ERT'nin aktardığına göre gösterilerde bir kişi gözaltına alındı.

Mora Yarımadası'nda yer alan Pilos kasabası açıklarında çarşamba günü yaşanan olayda, düzensiz göçmenleri Libya'dan İtalya'ya taşıyan balıkçı teknesi alabora olmuştu. 

Sahil güvenlik yetkilileri, kurtarılan 104 göçmenin 47'sinin Suriye, 43'ünün Mısır, 12'sinin Pakistan ve ikisinin Filistin yurttaşı olduğunu açıkladı.

Eylemciler, kurtarılan göçmenlerin tutulduğu yarımadadaki Kalamata şehrinde yer alan merkezin önünde de protesto düzenledi.
 

yunanistan protesto.jpg
Protestocular, açtıkları pankartta facianın tarihini yazarak "Adalet yoksa barış da yok" ifadelerini kullandı (Reuters)


Ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras da dün merkeze düzenlediği ziyarette, "Avrupa'nın yıllardır izlediği göç politikası, Akdeniz'i mezara dönüştürüyor" dedi. Çipras, Avrupa'daki göçmen krizinin patlak verdiği 2015-2019'da başbakan olarak görev yapmıştı. 

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, tekneden kurtarılan 9 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Şüphelilerin kimlikleri açıklanmazken, hepsinin Mısır yurttaşı olduğu belirtildi. Bu kişiler hakkında suç örgütü kurma ve insan kaçakçılığından dava başlatılacağı bilgisi de paylaşıldı.  

"Teknede 100 çocuk vardı"

Birleşik Krallık merkezli Save The Children adlı sivil toplum kuruluşu, görgü tanıklarından edindiği bilgilere dayanarak, batan teknenin ambarında yaklaşık 100 çocuğun mahsur kaldığını bildirdi. 

Avrupa, Fas ve Tunus'tan gönüllülerin kurduğu ve yardım çağrısı yapan göçmenleri takip eden Alarm Phone ise teknede 750'ye yakın göçmenin olabileceğini ifade etti.

Kuruluş, salı günü tekneden yardım çağrısı aldıklarını ve bunu Yunan sahil güvenlik yetkililerine ilettiklerini söyledi. AB'nin sınır koruma ajansı Frontex'in direktörü Hans Leijtens de salı günü tekneyle ilgili yetkililerle iletişime geçtiklerini belirtti.
 


Sahil güvenlikten yapılan açıklamadaysa ekiplerin olay yerine gidererek tekneyi kurtarmaya çalıştığı fakat göçmenlerin yardım taleplerini reddederek yolculuğu sürdürmek istediğini söylediği öne sürüldü. 

Facianın yaşandığı bölgede arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Hak grubu Yunan Göçmen Konseyi'nin direktörü Lefteris Papagiannakis, bölgenin Akdeniz'deki en derin noktalardan biri olduğuna dikkat çekerek, "Burada artık birilerinin bulunması çok zor görünüyor" dedi.


Independent Türkçe, Guardian, Kathimerini, Washington Post, Socialist Worker, AA

DAHA FAZLA HABER OKU