ABD'nin çok gizli bilgilerini paylaştığı öne sürülen Jack Teixeira hakkında yeni iddianame

Sızıntı son yılların en büyük istihbarat ihlallerinden biriydi

(Instagram/ABC/Reuters)

ABD Adalet Bakanlığı'na göre perşembe günü Bostan'da federal büyük jüri, çok gizli materyalleri sosyal medyaya sızdırma iddiasıyla Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları mensubu Jack Teixeira hakkında iddianame hazırladı.

Federal Başsavcı Vekili Joshua S. Levy, iddianameyi duyurduğu açıklamada "Gizli bilgilerin izinsiz çıkarılması, saklanması ve iletilmesi ulusumuzun güvenliğini tehlikeye atıyor" dedi.

Gizli materyallere erişim yetkisi verilen kişilerin ABD'nin, görevdeki askeri personelimizin, yurttaşlarımızın ve müttefiklerimizin güvenliği için söz konusu bilgileri muhafaza etmesi temel bir görevdir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teixeira, ulusal savunma bilgilerinin saklanması ve iletilmesiyle gizli belge veya materyallerin izinsiz çıkarılması ve saklanmasıyla suçlanıyor.

21 yaşındaki Massachusettsli adam suçlu bulunması halinde 10 yıl hapis ve 250 bin dolar para cezasına çarptırılabilir.

Savunma belgelerini video oyunu oynayanlara hitap eden sohbet uygulaması Discord'daki bir sunucuda yayımladığı iddia edilen Teixeira suçsuz olduğunu savunuyor.

Savcılara göre muhafız Teixeira, gizli bilgileri görüntüleme ve bulundurmaya dair "endişe verici eylemleri" sebebiyle üstlerince birçok defa uyarılmış.

Yetkililer mayısta sundukları dosyada, "Sanık söz konusu uyarılara karşı gelerek ve hukuka aykırı davranışını gizlemek için daha fazla çaba göstererek çevrimiçi dostlarıyla bilgi paylaşmayı sürdürdü" diye yazdı.

Muhafız, çok gizli güvenlik bilgilerine erişim iznine sahipti.

Silahlı FBI yetkilileri nisanda Teixeira'nın evine baskın düzenleyip ulusal muhafızı tutuklamıştı.

Yetkililer Teixeira'nın odasında tabancalar, sürgülü tüfekler, av tüfekleri ve "AK tarzı yüksek kapasiteli bir silah" dahil bir dizi silah bulmuştu.

Washington Post'a göre Teixeira'nın son 10 yılın en büyük istihbarat sızıntılarından birinin arkasında olduğu ve internette paylaştığı materyallerin Rusya'nın Ukrayna'yı istilası, Ukrayna'nın hava savunması ve ABD'nin ortakları ve müttefikleri aleyhine casusluk yapma yöntemleri hakkında hassas bilgiler içerdiği iddia ediliyor.

Hava Kuvvetleri'nde iletişim ağlarından sorumlu siber ulaşım sistemleri uzmanı olan Teixeira, Discord'da "jackthedripper" ve "excalibureffect" kullanıcı adlarıyla paylaşımlarda bulunmuş.

Sızıntıların merkezindeki "Thug Shaker Central" adlı Discord sunucusu kullanıcılarından biri Post'a, Teixeira'nın bir keresinde ırkçı ve Yahudi düşmanı hakaretler savurup tüfekle ateş ettiği bir video paylaştığını söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU