Cömert yaylalar yöre halkının geçim kaynağı... Kadınlar topluyor, erkekler pazarda satıyor

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte dağlarda ve yaylalarda doğal olarak yetişen bitkiler köy sakinlerinin geçim kaynağı oluyor

Van'ın cömert yaylalarından faydalanan köylüler, geçimlerini doğada yetişen yenilebilir bitkilerden sağlıyor.

Gübresiz ve tamamen doğal ortamda yetişen mantar, cağ, heliz, elegez, ışkın ve benzeri bitkileri kadınlar topluyor, erkekler ise pazarlarda satarak geçim kaynağına dönüştürüyor.

3.JPG
Van'ın yaylalarında yetişen ışkın, yöre halkının rağbet gösterdiği otlardan biri / Fotoğraf: İdris Yılmaz

 

Yaptıkların işin binlerce yıllık bir geleneğin devamı olduğunu belirten yöre halkı, "Bizden hiçbir şey almadan bize veren tabiat annemizin fedakarlığı saymakla bitmiyor. Ancak buna rağmen doğanın kıymeti bilinmiyor" ifadeleriyle hem ekolojik tahribatları eleştirdi hem de minnetini dile getirdi. 
 

1.jpeg
Yöre halkı ilkbaharın başlamasıyla yaylarda ot toplayarak geçimlerini sağlıyor / Fotoğraf: İdris Yılmaz

 

"Ben topluyorum eşim pazarda satıyor"

Günümüz koşullarında geçinmenin bir hayli zor olduğuna dikkat çeken 6 çocuk annesi olan Zübeyde Sancak, doğanın bedava bir gelir kaynağı olduğunu söylüyor: 

Artık geçinmek çok zor, eskiden eşimin çalışmasıyla geçine biliyorduk. Ancak son birkaç yıldır yapılan zamlar nedeniyle ailece çalışmazsak geçinemeyiz. Ben burada birçok bitki topluyorum. Topladığım bitkileri ise eşim pazarda satarak geçimimize katkı sunuyor.
 

photo1686662814.jpeg
Geçim sıkıntısından bahseden Zübeyde Sancak, doğanın karşılık sunduğu otların kıymetine dikkat çekiyor / Fotoğraf: İdris Yılmaz 

 

Ot toplayanların sayısı arttı

Yaşanan ekonomik sıkıntıyla birlikte geçinmenin zorlaştığı şu günlerde doğanın sunduğu otları toplayanların sayısı da arttı.

Müşerref Sancak da onlardan biri. Yıllardır tohum atma, çapalama ve benzeri bir zahmete gerek duymadan yenilebilir bitkileri toplayıp pazarda satarak geçimlerini sağlıyor.  

Hem otlu peynir için hem de kışlık gıda ihtiyacını karşılamak adına çocuklarıyla birlikte ot toplayan Sancak, "Coğrafyamız çok mert, istediğimiz her türlü bitkiyi toplayabiliyoruz. Ancak son birkaç yıldır ot toplayan insan sayısı baya bir arttı. Bu da geçim sıkıntısının artmasından kaynaklanıyor" diyor. 
 

photo1686662814 (2).jpeg
Müşerref Sancak, ekonomik koşulların zorlaşmasıyla bölgede ot toplayarak geçimini sağlayanların arttığını söylüyor / Fotoğraf: İdris Yılmaz

 

Püskülleri koparmasınlar

Mehmet Canpolat, toplanan doğal bitkileri pazarda satıyor.

İlkbaharın başlamasıyla, özellikle köylerde çoğu ailenin bütün zamanını yaylalarda topladığı bu bitkilerden karşıladığını söyleyen Canpolat, "Çünkü başka bir iş yok. Bugün gençlerimiz çoğunlukla iş bulamadıkları için yurt dışında. Orada bir iş bulunur mu ya da sınır dışı mı edilirler, belli değil" diye konuşuyor.
 

photo1686662814 (1).jpeg
Mehmet Canpolat, yaylalarda yetişen otların, tohumluk özelliğine zarar verilmeden toplanılması gerektiğini vurguluyor / Fotoğraf: İdris Yılmaz

 

Ailelerin doğal bitkilerden hane başı aylık 30-40 bin TL gelir elde ettiğini dile getiren Canpolat, son olarak bir çağrıda bulunuyor: 

Biz insan oğlu ne kadar sıkışırsak, doğaya sığınırız. Bugün olduğu gibi... Bu nedenle doğanın kıymetini bilmeliyiz. Özellikle tohumluk bitki bırakmalıyız. Püskülleri ve kökleri koparmamalıyız.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU