İran Cumhurbaşkanı Reisi: Venezuela'yla ortak düşmanlara sahip dostlarız

Reisi, 2016'dan bu yana Karakas'ı ziyaret eden ilk İran lideri oldu

İran yönetimi geçen yıl Venezuela'nın en küçük petrol rafinerisi El Palito'nun onarımı için 110 milyon euroluk bir sözleşme imzalamıştı (Reuters)

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Latin Amerika turunun ilk durağında Venezuela'nın başkenti Karakas'taydı.

Reisi, İran'la Venezuela'nın "ortak düşmanlara" sahip dost ülkeler olduğunu söyledi.

Venezuela lideri Nicolas Maduro'yla birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan Reisi, "Ortak çıkarlarımız, ortak vizyonlarımız ve ortak düşmanlarımız var. İran ve Venezuela arasındaki ilişki normal bir diplomatik ilişki olamaz, stratejik bir ilişki olur" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ise, "İran yeni dünyanın yükselen güçlerinden biri olarak yıldız rolünü oynuyor. Birlikte yenilmez olacağız" diye konuştu.

Ziyaretin amaçlarından birinin iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması olduğunu söyleyen Reisi, yıllık 3 milyar dolar olan ticaret hacmini 20 milyar dolara çıkartmayı hedeflediklerini belirtti.

Ziyaret sırasında iki devlet başkanı eğitimden madenciliğe kadar uzanan birçok sektörde geçerli 25 anlaşmaya imza attı.

Maduro'nun Haziran 2022'de yaptığı Tahran ziyaretinde de iki ülke petrol, petrokimya ve savunma sektörlerinde işbirliği için 20 yıllık bir pakt imzalamıştı.

Reisi'nin Latin Amerika turunun hedeflerinden bir diğerinin de İran, Venezuela, Küba ve Nikaragua arasındaki teknoloji işbirliğini geliştirmek olduğu biliniyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Tahran'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, "Son iki yılda, bu ülkelerle işbirliğimizi geliştirdik" ifadelerini kullanmıştı.

Tahran yönetimi 2020'de Venezuela'ya rafinelerini yeniden çalıştırabilmesi için 1,5 milyon varil petrol göndermişti. Bu hamle Washington'ın tepkisini çekmişti.

Ukrayna savaşının başlamasının ardından petrol piyasalarında yaşanan daralma gözleri yeniden dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi olan Venezuela'ya çevirmiş, geçen yıl ABD 'yle yapılan görüşmeler sonrasında Amerikan enerji devi Chevron'un Güney Amerika ülkesinde faaliyet göstermesine izin verilmişti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Venezuela'nın ardından ABD'nin hedefinden olan diğer ülkeler Küba ve Nikaragua'yı da ziyaret etmesi bekleniyor. 

Küba ve Venezuela'yı ziyaret eden son İran Cumhurbaşkanı 2016'da Hasan Ruhani olmuştu. Nikaragua'ya son ziyaretse Ahmedinejad tarafından 2007'de düzenlenmişti.


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU