Erdoğan, Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi: Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin kurulması için çalışmalara başlandı

Aliyev ile ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, enerji alanındaki işbirliğine değinerek, "Avrupa, Türkiye üzerinden alacakları gaz için heyecanlı, devamlı ricada bulunuyorlar" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonrası ilk yurtdışı ziyaretleri kapsamında tamamladığı KKTC programının ardından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geldi. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı resmi törenle karşıladı.

İki lider baş başa görüşmeleri sonrası heyetler arası bir görüşme de gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gençlik Sarayı'nda gerçekleşen heyetler arası görüşmenin açılışında konuştu.

Erdoğan, Şuşa Beyannamesi ile müttefiklik seviyesine yükseltilen ilişkileri her alanda geliştirme kararlığında olduklarının altını çizerek, "Şuşa Başkonsolosluğumuzu istediğiniz zaman açmaya hazırız. Şuşa'daki Başkonsolosluğumuz açılabilirse, bu başta Ermenistan olmak üzere bütün dünyaya ayrı bir mesaj olacaktır" dedi.

Ortak basın toplantısı

Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "İki devlet tek millet anlayışı ile yürüdük. Kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin kurulması için çalışmalara başlandığını belirten Erdoğan, "Azeri kardeşlerimiz Türkiye'ye geleceği gibi Türk öğrencilerimiz de Azerbaycan'da okuma şansı elde edecek" diye konuştu.

"Türkiye-Nahçıvan bağlantısı daha güçlü hale gelecek"

Erdoğan enerji alanında yapılan çalışmalara da değinerek, "Enerji alanında da gerek TANAP, gerek TAP bu konuları da bakan arkadaşlarımız görüştüler. Avrupa Türkiye üzerinden alacakları gaz için heyecanlılar. Devamlı ricada bulunuyorlar. Üzerimize düşeni yapacağız" ifadelerini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

Şu anda özel sektörümüzün burada attığı adımlarda müşterek bir çalışmayı başarı ile yürütüyor firmalarımız. Ulaştırmada Türk müteahhit firmaları başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor. Tabii Şusa bildirgesindeki gibi o beyanname içeriğinde neler varsa içeriğini bundan sonra başarılı bir şekilde devam ettirmeye olan inancımız tamdır. Tabii en çok üzerinde durduğumuz Zengezur konusunu süratle halletmemiz halinde bu bize iki önemli adım kazandıracak. Gerek karayolu gerek demir yolu noktasında atılacak adımla Iğdır Nahçıvan bağlantıları güçlü hale gelecek. Bu da bizim ayrı bir ilişki güçlenmesine vesile olacak. Yol medeniyettir. Yolunuz varsa medenisiniz. Yolunuz varsa medeniyeti yakalamışsınızdır. Şu anda Azerbaycan'ın da savaş sonrası hassasiyetler üzerinde durduğu konu yollardır. 

Önümüzde atılacak adımları başarı ile attıkça Azerbaycan daha da ileri gidecek. Nüfustaki planım en az 3'tü. Azerbaycan'da bu en az 5 olmalı. Bunu başardığımız anda Azerbaycan çok daha güçlü olacak. İki devlet tek millet anlayışı ile geleceğe yürüyeceğiz. Bütün alanlarda atacağımız adımlarla kardeşliğimizi farklı yerlere taşıyacağız.

"Zengezur'un açılması kaçınılmazdır"

Ortak basın toplantısında konuşan Aliyev ise şunları kaydetti:

Şuşa beyannamesinin 2. yıldönümünü göreceğiz. Bu anlaşma ile Türkiye ile Azerbaycan resmen müttefik oldu. Şusa beyannamesi işbirliğinin resmi beyannamesi oldu.

Bugün müzakere edilen meseleler başında gelecek işler ele alındı. Harici siyasetteki faaliyet bölge için büyük önem taşıyor. Bölgenin gelişmesi, güvenliği açısından Türkiye-Azerbaycan birliği büyük faktördür. Yapılacak işler bizim gücümüzü hem bölgede hem dünyada daha da artıracak. Hayata geçireceğimiz projeler bunu temin edecek.  Enerji meselesinde sadece gaz değil yenilenen enerjileri de ele alıyoruz. Azerbaycan üzerinden giden yüklerin hacmi artacak.Zengezur'un açılması kaçınılmazdır. Bu koridorun açılması bütün ülkeler için yeni imkanlar açacak. Müzakere edilen meslelerden biri de eğitimdir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU