Erdoğan, ilk resmi ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirdi: Masaya dönülecekse KKTC tanınmalı, saplantılar kenara bırakılmalı

Tatar ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu KKTC'nin tanınmasından geçmektedir. Saplantılar kenara bırakılmalı, adadaki gerçekler görülmelidir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrası ilk resmi ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdi.

Lefkoşa'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Tatar, törenden sonra heyetler arası görüşmeye geçti.

Görüşme sonrası Erdoğan ve Tatar ortak basın toplantısında konuştu.

Tatar ile yaptıkları görüşmede her konuyu ayrıntılı bir şekilde ele aldıklarını ifade eden Erdoğan, "Elektrik sorunu ile ilgili Türkiye'den KKTC'ye elektrik naklinin sağlanması önemli adımımız olacak. Kıbrıs'ta artık elektrik kesintisi sorunu kalmayacak" dedi.

Kıbrıs meselesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, şunları kaydetti:

Kıbrıs Türkü asla azınlık olmadı olmayacak. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye hakkı yoktur. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu KKTC'nin tanınmasından geçmekte. Sonuç odaklı vizyon bundan ibarettir. Bugün Kıbrıs meselesinin Doğu Akdeniz boyutunu da ele aldık. KKTC'nin haklarını korumaya devam edeceğiz. Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu KKTC'nin tanınmasından geçmektedir. Saplantılar kenara bırakılmalı, adadaki gerçekler görülmelidir. Kıbrıs Türk tarafının sunduğu somut öneriler hala masada. Atılan vizyoner adımlarımız karşılıksız bırakıldı. Garantör ülke olarak diyaloğa öncelik verdik. Silahlanmaya girişenler bunu iyice hesaplamalıdır. Adadakilerin huzur ve güvenliği bizim huzur ve güvenliğimiz demektir. KKTC'ye katkılarımızı devam ettireceğiz.

Erdoğan ayrıca, "Bizim yol haritamız belli bu yol haritası barış üzerine endekslendi. Bu denizlerde barıştan başka çıkış yolu yok. Bunu engellemek isteyenler olursa farklı proje uygulamaya geçmek zorunda kalırız. İstiyoruz ki Ege Denizi barış denizi olarak dünyaya mesajını versin" dedi.

"Mavi Vatan emin ellerlerdir"

Tatar ise ortak basın toplantısında şunları söyledi:

Sizlerin öncülüğünde son 21 yılda anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirmiştir. 13. Cumhurbaşkanı olarak aramızda bulunmanız bize güç vermektedir. İlk ziyaretinizin KKTC'ye olmasının da anlamı bizim için çok büyük.

Sizlerin desteğiyle yeni siyaseti sonuna kadar sürdürmenin azim ve kararlılığı içindeyiz.bEgemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde yeni siyasetimizin bu temelde olacağını bütün dünyaya sizin sayenizde duyurmaya çalıştık. Mavi Vatan emin ellerlerdir. Kıbrıs Türk halkı her zaman anavatan Türkiye Cumhuriyeti’yle uyum içerisindedir. Biz Kıbrıs'ta yapıcı önerilerle karşı tarafı bir bakıma uyarıyoruz. İki halk vardır, mutlak egemenlikte işbirliği olabilir. Egemenlik temelinde yapısal ve işbirliği ile olan sürece varız. Bölgedeki birtakım küresel dengelerin de tesis edilmesine zemin oluşturacaktır. Maraş açılımını gerçekleştirdik, o günden bu güne inanılmaz gelişmeler olmuştur. Maraş açılımı ile tüm dünyaya egemenlik haklarımızı bir kez daha ifade ettik. Sizlerin acısı bizim acımız, bizlerin acısı sizin acınız. Birlikte ağladık. Bir kez daha depremde hayatını kaybedenlere rahmet, ailelere de sabırlar diliyorum.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU