Oyunculuğa 85 yaşında ara verdi: ABD başkanlık seçimleri için çalışacak

Jane Fonda, "Biden'ı harekete geçirmeye çalışmalı ve ona oy vermeliyiz" dedi

Vietnam Savaşı'nı protesto ederek Hanoi'ye giden Fonda'ya, "Hanoi Jane" lakabı takılmıştı (Reuters)

Jane Fonda, 2024 ABD başkanlık seçimleri nedeniyle oyunculuğa 18 aylık bir ara vereceğini açıkladı.

Aktivist yönüyle de tanınan 85 yaşındaki Fonda, seçimlere odaklanmayı ve özellikle iklim değişikliğine karşı harekete geçilmesini desteklemek üzere çalışmayı planladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tribeca Film Festivali'nde Harry Belafonte onuruna verilen Sosyal Adalet İçin Sesler Ödülü'nün sahibi olan Fonda, Robin Roberts'a röportaj verdi. ABD'de ırk ayrımcılığının zirvede olduğu yıllarda lüks gece kulüplerinde sahne alan ilk siyahi Amerikalı olan Harry Belafonte, 25 Nisan'da hayatını kaybetmişti.

"Gelecek nesil için çok geç olacak"

İki Akademi Ödüllü Fonda, "Biden'ı harekete geçirmeye çalışmalı ve ona oy vermeliyiz, tamam mı?" dedi.

Ona gerçekten kızmalı ve oylarımızı kazanmasını talep etmeliyiz. Ama gerçekçi olalım çünkü bunun alternatifi her şeyin sonu demek.

Fonda, hiçbir zaman aday olmak istemediğini de ısrarla vurguladı:

Yaşlanmanın bir özelliği de güçlü yönlerinizin ne olduğu konusunda biraz akıllanmaya başlamanız. Ve bu onlardan biri değil. Ben bir amigo kızım.

Fonda şakayla karışık bir şekilde ekledi:

Benim orijinal fikirlerim yok. Ben sizin fikirlerinizi alan ve sonra da bunun için övgü toplayan biriyim.

Oscar ödüllü yıldız, iklim kriziyle mücadele etmek için değişiklik yapmak gerektiğini yoksa gelecek nesil için "çok geç" olacağını söyledi.

60 yıllık kariyerinde unutulmaz filmlere imza atan Hollywood yıldızı, 2015 ile 2022 arasında Netflix’teki komedi dizisi Grace and Frankie’de başrol oynadı.

Efsane oyuncu, son olarak Diane Keaton ve Andy Garcia gibi isimlerle birlikte Kitap Kulübü: Yeni Bölüm'de (Book Club 2: The Next Chapter) rol aldı.

Amerikan solunun simgesi

1960'larda Vietnam Savaşı’na karşı çıkan Fonda, politik bir aktivist olarak da tanınıyor. Klasik Hollywood döneminin efsane aktörlerinden Henry Fonda'nın kızı olan Jane Fonda, 1968 öğrenci hareketinden 1980'lerin başlarına kadar süren siyasal aktivizmiyle Amerikan solunun simge isimlerinden biri haline gelmiş, 1980'lerden sonraysa çıkardığı aerobik video kasetleriyle tanınarak bir sağlıklı yaşam gurusu olmuştu. 

Greta Thunberg’den ilham aldı

Fonda, iklim değişikliğiyle mücadelede daha aktif rol üstlenmek için başkent Washington'a taşınma kararı almıştı. 

Ünlü oyuncu, iklim değişikliği aktivisti Greta Thunberg’den ve gençlerin başını çektiği iklim grevlerinden ilham aldığını açıklamıştı.

Fonda, 2019'da Kongre binası civarında düzenlenen iklim protestosu sırasında gözaltına alınmıştı. Aktris, 1970’te de Vietnam Savaşı’na karşı çıkan gösterilerde yer aldığı için tutuklanmıştı.


Independent Türkçe, Daily Mail, Geo News

DAHA FAZLA HABER OKU