Baraj felaketinin ardından Ukraynalı yetkililerden Karadeniz uyarısı

"Çöplük ve hayvan mezarlığına dönüştü"

Rus arama kurtarma ekipleri baraj yıkımı sonrası oluşan sel bölgesinde botlarla hareket ediyor (Reuters)

Ukraynalı yetkililer Dinyeper Nehri üzerindeki Kakhovka Barajı'nın patlamasının ardından, Odessa'nın Karadeniz kıyılarının "çöplük ve hayvan mezarlığına" dönüştüğünü açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, barajın patlamasıyla birlikte çok sayıda cephanelik mayın ve diğer patlayıcı maddelerin deniz sürüklendiği ve kıyı hattında görüldüğünü duyurdu.

Açıklamada ayrıca sınır güvenlik yetkililerinin balıkları etkileyen bir salgın gözlemlendiği ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Herson Bölgesel Askeri Yönetimi'nin başında bulunan Oleksandır Prokudin, bölgede balık tutmanın ve yüzmenin yasaklandığını, bölge halkına da sadece şişelenmiş su içmelerinin tavsiye edildiğini duyurdu.

Prokudin, "Su örneklerindeki zararlı atıkların oranı ihmal edilebilir düzeyin 10 kat üzerinde" ifadelerini kullandı.

Dinyeper Nehri'nin Ukrayna kontrolünde bulunan Batı kıyılarında 32 yerleşim biriminin sular altında olduğunu belirten Prokudin, bu bölgelerde su seviyesinin 27 santimetre azalarak 4,45 metreye kadar düştüğünü ancak 3 bin 784 konutun halen sular altında olduğunu söyledi.

Prokudin, Rusya'nın kontrolündeki nehrin doğu yakasında da durumun kritik olduğunu sözlerine ekledi.

6 Haziran'da Dinyeper Nehri üzerindeki barajlardan biri olan Kakhovka yıkılmış ve nehir hattı üzerindeki birçok yerleşim birimi sulara altında kalmıştı. Olay sonrasında binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kalarken, birçok köy ve tarım arazisini de su basmıştı.

Barajın tam olarak neden yıkıldığıysa henüz bilinmiyor. Ukrayna ve NATO barajın yıkılmasından ötürü Rusya'yı suçlarken, Moskova ise olaydan Ukrayna'yı sorumlu tutuyor.


Independent Türkçe, CNN, Time

DAHA FAZLA HABER OKU