Suriye'de kumar, savaş zenginlerinin oyunu oldu

Kumarbazları yasaların yanı sıra, insanların kınaması da takip ediyor

Kumar oynamanın kişi üzerinde acı verici etkileri olması şaşırtıcı değil / Fotoğraf: Reuters

10 yılı aşkın bir süredir kuşatma, yerinden edilme, ekonomik kriz ve Suriye para biriminin sürekli değer kaybetmesi gibi savaşın yansımalarını yaşayan bir ülkede, bazı kişiler, aslında Suriye’de yasak olan kumar oyunlarında şanslarını deniyor. 

Kumar oynayanlar yasal olarak suçlanabiliyor

Kumar yasa dışıdır ve oynayan hakkında yasal kovuşturma yapılmadan önce, kumarbazlar sosyal olarak istenmeyen ve güvenilmez kişiler olduğu için insanların kınamasına da tabi oluyorlar. 

45 yaşındaki Cibran bu belaya yakalanan bir arkadaşının başına gelenleri anlatırken, “Mutlu bir ailesi vardı ama daha sonra kumar bataklığına düştü, karısından boşandı ve çocuklarını görmemeye başladı. Sonra da dükkanını ve evini sattı, alkol bağımlısı oldu, şimdi evsiz sokaklarda yaşıyor, sokak köşelerinde uyuyor ve aklını kaybettikten sonra açlığını gidermek için insanlara bir lokma yemek için yalvarıyor” ifadelerini kullandı. 

Kumar oynamanın insanlar üzerinde acı verici etkileri olması şaşırtıcı bir durum değil. Şam kumarhane açmak için resmi bir ruhsat vermemekte kararlı davranıyor. Bu nedenle de kumar, yakalanma korkusuyla çok gizli bir şekilde, şehir dışındaki çiftlikler gibi özel yerlerde veya sıkı bir şekilde korunan yer altı mekanlarında oynanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzak yerlerde veya gizli mekanlarda kumarhaneler

Halep Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde sosyal psikoloji profesörü olan Fatin Verda, “Savaştan ve geride bıraktığı hüsran ve depresyondan sonra, halkın bir kısmı özellikle gençler arasında ‘kağıt’ oynamaya meyilliydi ve sonra kendi içinde gelişip gerçek bir kumar haline gelebilecek bir rekabete ulaştı” dedi.

Verda, sözlerine şunları ekledi: 

Belki de devam eden savaş, birçok insanı mutlu hissetmek için daha fazla cinsel ilişkiye girerek ya da aşırı yemek yiyerek eğlenmeye itti ancak bu sahte bir mutluluk olmaya devam ediyor.


Sosyal psikoloji profesörü, 'loto’ diye adlandırılan şeyin sonuçlarını açıkladı. Bunun kar elde etmek ve karşı tarafı kazanma arzusunu tatmin etmek için büyük meblağlar ödeyerek, kaybedenin ise kazanmak ve yenilgisini telafi etmek amacıyla topu tekrar tekrar oynayacağına yönelik kesin inancına paralel olarak yapıldığını belirtti.

Profesör bu davranışları birey için, daha sonra aile ve toplum için yıkıcı bir sosyal durum olarak değerlendirdi.

Bu bağlamda “Kişi için yıkıcıdır zira kumar oynayan kişi çıkar peşinde olduğu için kendisine karşı mücadele eder ve birçok hileye başvurur. Ayrıca aile üzerindeki etkileri çok büyüktür ve bir kumar oyununda evini, şerefini, toprağını satanlar vardır” dedi. 


Yasa dışı geçim kaynağı

Kumarbazlar ve sayıları hakkında net bir çalışma veya istatistik bulunmuyor, ancak üniversite profesörü Fatin Verda, bunun nedenini kumarın tam bir gizlilik içinde oynanmasına bağlıyor. 

Ceza mahkemelerinde uzmanlaşmış avukat İsmail Zekeriya ise kumar oyununa ilişkin hukuki düşüncesini açıklarken, Ceza Kanunu’nun kumarı ve kumar oynamanın cezalarını tanımladığını belirtti.

Bu bağlamda “1940 yılında 76 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen 1930 tarihli Kumar ve Bahis Kanunu’nun metni, kumarı kumarbazın oyunu kaybetmesi halinde bir miktar parayı veya üzerinde anlaşmaya varılan herhangi bir şeyi ödemeyi taahhüt ettiği bir sözleşme olarak tanımladı” şeklinde konuştu. 

Zekeriya “Kumar oyunları, umuma mahsus veya umuma açık bir yerde veya bu maksatla yapılmış müstakil bir evde yapılmadıkça suç sayılmaz. Ancak umuma açık yerin veya umuma açık olan yerin kumar oyunları için özel olarak hazırlanmış olması veya açılış amacının kumar olması şartı aranmaz. Kafe, restoran, otel gibi başka bir amaca tahsis edilmiş olsa dahi, kendileri için belirlenen ve kumar oyunları oynadıkları durumlar suç sayılır” dedi. 

Hükümlü Suriyeli ise ikamet yasağı tedbiri uygulanmasına, yabancı ise Suriye ülkesinden sınır dışı edilmesi ile sonuçlanan yasal denetimler bulunuyor. Hukukçu, 2022 değişikliklerinin ardından, Ceza Kanunu’nda öngörülen kabahat cezalarının alt sınırını 11 ABD doları karşılığı olan 100 bin liraya, üst sınırını ise 500 bin liraya çıkararak cezaların ağırlaştırılacağını belirtti. 
 


Zenginler

Bir gece kulübünün yöneticisi durumla ilgili olarak “Sadece zenginler, özellikle savaş zenginleri, hızlı finansal kaynaklardan büyük miktarlarda para kazandıktan sonra yorulmadan kumar oynuyorlar” dedi. 

Halep Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde sosyal psikoloji profesörü olan Fatin Verda, kumar uygulamasını alkol tüketimi, para israfı, servet kaybı ve işsizlik gibi diğer sorunlarla ilişkilendiriyor.

Kumarın şeriat ve Kur’an-ı Kerim tefsirleri ile de yasaklanmış bir bela olduğunu söyleyen profesör “Kâr durumunda resmi bir zenginlik kaynağı olmaz, bu durumun tam tersini çok sayıda kumarhanenin olduğu Avrupa’da görüyoruz. Las Vegas’taki Amerikan kumarhaneleri, ekonominin kumara bağımlılığının bir örneği olabilir ve orası bir turistik cazibe merkezi haline geldi” ifadelerini kullandı. 

Araştırmacı Verda, bu musibetten kurtulmanın kumarbazın güçlü bir iradesini ve ailesinden büyük bir desteği gerektirdiğini belirtirken “Zira kumar bağımlılığı, alkol bağımlılığı gibi hem yardıma hem de iradeye ihtiyaç duyuyor” dedi. 

DAHA FAZLA HABER OKU