İran'ın Riyad Büyükelçiliği 7 yıl sonra yeniden açıldı

İran, 7 yıldır faaliyetlerini durdurduğu, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki büyükelçiliğinin kapılarını dün yeniden açtı

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Riyad ve Tahran, 10 Mart’ta Pekin’de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, İran’ın Riyad Büyükelçiliği’nin yeniden açılış törenine İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Alireza Begdali ve İran’ın Cidde’deki Temsilcisi Hassan Zarnagar Abargoui katıldı.

Alireza Begdali açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Suudi Arabistan-İran ilişkileri tarihinde bu gün çok önemli. İşbirliğinin yeniden zirveye çıkacağına eminiz. İran ve Suudi Arabistan ilişkilerinin yeniden başlamasıyla istikrar, refah ve kalkınmaya ulaşmak için ikili ve bölgesel ilişkilerde daha fazla işbirliği ve yakınlaşmaya yönelik yeni bir sayfaya tanık olacağız” dedi. Begdali ayrıca konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortak anlayışa, istikrara, barışa ve kalkınmaya ulaşmak için ülkeler arasında en iyi iletişim ve diyalog aracı olarak diplomasi, tercih edebileceğimiz bir seçenek değil, kesin bir zorunluluktur. Buna göre İran ve Suudi Arabistan’ın büyükelçilik ve konsolosluklarının yeniden açılması bu yönde önemli ve zaruri bir adımdır.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin, iki ülkenin ortak çıkarlarının yanı sıra bölgeye, İslam alemine ve uluslararası arenaya fayda sağlayacağını vurgulayan Begdali, “İran, komşuları ve Suudi Arabistan ile çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme arzusu taşıyor. Bu konu Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hükümetinde ciddi takip ediliyor” dedi.

Ticari ve ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı yatırımların büyümesinin iki ülkeyi yakınlaştıracağını ve nihayetinde bölgede barış ve istikrarın sağlanması için zemin hazırlayacağını dile getiren Begdali konuşmasını şöyle sürdürdü;

İranlılar, Hac konusunun yanı sıra büyük bir hevesle umre ziyaretlerini gerçekleştirmek istiyor ve Suudi vatandaşlarının da gerek tarihi şehirler, gerekse medikal turizm için İran’ı ziyaret etme isteklerinin olduğunu görüyoruz.

Şarku’l Avsat’a konuşan İran’ın Cidde’deki Temsilcisi Hassan Zarnagar Abargoui ise, “Bu adım, Suudi Arabistan-İran ilişkilerinde yeni bir sayfadır. Gelecekte yatırım, sanayi ve her türlü ticaretin yeni ufuklara gitmesini umuyorum. Bu hem ülkeler hem de genel olarak bölge için faydalı” dedi.

Abargoui, İranlı turistlerin yakın zamanda Suudi Arabistan’a gelme ihtimaline ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi;

“Elbette. Neden olmasın? İranlılar hac ve umre için gelecekler, ileride kota sayılarını artıracağız.”

İran, Cidde Konsolosluğu ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Temsilciliği’nin kapılarını ise bugün açacak.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’ye göre, Riyad’daki Büyükelçilik ve Cidde’deki Konsolosluğu, İranlı hacıların seyahat işlemlerini kolaylaştırmak için Suudi Arabistan’da yeniden açılmadan önce faaliyete geçti.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU