Putin'i devirmenin yolu olarak "askeri şok taktiği"

Eski Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı William Hague: Batı, Ukrayna'nın sürpriz bir saldırı başlatmak için Rus generaller arasındaki bölünmeden faydalanmasına yardım edilmeli

Putin'in asıl hedefi, Kiev'deki iktidarı kendisine bağlı bir yönetime devretmekti / Görsel: The Atlantic

Eski Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı William Hague'nin İngiliz The Times gazetesinde yayımlanan bir makalesinde şu ifadeleri kullandı:

Putin, bir yanda Ukrayna ile savaşta zafere giden yolu bildiklerini iddia eden aşırı milliyetçi gruplar ile diğer yanda çoğu Rus'un askere alınma ve savaşa katılma konusundaki isteksizliği arasında giderek daha fazla sıkışıp kalmış görünüyor.


Putin, mümkün olsa bile savaşı kazanmak konusunda çok kararsız ve istese de savaşı bitirecek siyasi kılıfa sahip değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu denklem, Putin'in Çin'in diplomatik çabalarına bakılmaksızın herhangi bir gerçekçi barış şartını kazanamayacağı veya kabul edemeyeceği uzun bir savaşla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

Ancak bu aynı zamanda Rusların artık Ukrayna'nın beklemedikleri biçimdeki bir karşı saldırısına karşı savunmasız oldukları anlamına geliyor.

Hague, Rusların kötü durumunu daha da kötüleştiren maddelerin, "üst düzey liderleri arasında şiddetli fikir ayrılıkları bulunması, otoriteden yoksun olunması, saha komutanlarının yeni duruma esnek bir şekilde yanıt verme yetkisine sahip olmaması ve Moskova'daki siyasi liderlerinin hata kabul etmekten nefret etmesi" olduğuna inanıyor.

Bu nedenle beklenmedik bir zamanlama, nitelik veya konumdaki bir karşı saldırı, Rus tarafı için askeri ve siyasi olarak yıkıcı olma potansiyeline sahip.

Öngörülebilir gelecekte savaşı bitirmenin belki de tek zayıf umudu, Putin'in kendi liderliğini itibarsızlaştırmaktır.

Hague, Putin'in çok fazla güç kazanmamaları için yardımcılarına verdiği görevleri belli bir süre sonra devrettirme ve geri gelmelerini sağlamak amacıyla onları dışlamadan rütbelerini düşürme şeklindeki olağan taktiğine işaret ediyor.

Hague, Institute for the Study of War'ın (Savaş Araştırmaları Enstitüsü) konuyu 'pahalı bir savaşa giren bir orduya liderlik etmek için tamamen uygunsuz bir liderlik tarzı' olarak tanımladığını belirtti.

Ortaya çıkan kafa karışıklığı ve rekabet, belki de Rusların kış aylarındaki mantıksız davranışlarını açıklamanın tek yoludur.

Geçen yılki ağır kayıplarının ve başarısızlıklarının ardından yeni, eğitimli bir ordu kurma fırsatını değerlendirmek yerine, eğitimsiz askerleri çok az stratejik değeri olan Bahmut kasabasını almaya zorladılar.

Güçlü bir liderin böyle bir yola gireceğini hayal etmek zor. Ancak Putin savaşı böyle bir lider olmadan başlattı.

Savaşın başlamasının ardından kısa bir süre için bir komutan atadı. Daha sonra liderliği Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'a devretmeden önce daha milliyetçi ve aşırılık yanlısı bir fraksiyona kaydırdı.

Gerasimov, Yevgeniy Prigojin liderliğindeki Rus paralı asker grubu Wagner'le Bahmut'ta neler yapabileceklerini göstermek ve aynı zamanda birbirlerini baltalamak için rekabet etti.

Diğer yandan Hague makalesinde, Ukrayna'ya "Ukrayna Genelkurmay Başkanı Korgeneral Valeriy Zalujnıy ve Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sersky komutasında güçlü ve birleşik bir askeri komuta" sürdürdüğü için övgüde bulunuyor.

Kiev'in başarılı bir şekilde savunulmasında ve Herson ile Harkov'un kurtarılmasında yüksek moral, Batı teknolojisi ve generallerinin etkinliğinin belirleyici olduğuna işaret ediyor.

Batılı hükümetlere, Kiev tamamen hazır hale gelmeden önce bir karşı saldırıya geçmemeleri çağrısında bulunan Hague, "işgal altında bulunan topraklardaki hedefleri şimdiye kadar mevcut olandan daha uzaktan vurma yeteneğine sahip olan İngiltere'nin Storm Shadow (Fırtına Gölge) füzeleri hediyesinin tam olarak doğru adım olduğunu" vurguluyor.
 


Washington'ın benzer bir adım atmamasını eleştiren Hague, bunun 'Biden yönetiminin ciddi bir hatası' olduğuna işaret etti.

Ukrayna'nın karşı saldırısının küçük kazanımlarla sınırlı olacağı iddiasını reddeden Hague makalesinde şu ifadeleri kullandı: 

Politikacılar genellikle bir meta değil, nadir bir yetenek olan askeri liderliğin önemini hafife alırlar. Bu durumda yenilikçi, becerikli ve komutada birleşmiş generaller, kırılgan ve bölünmüş bir düşmanı vurmak için olağanüstü bir fırsat sağlar.


Batı'yı, uzatmalı bir potansiyel savaş olmaya devam eden şey için daha geniş bir siyasi strateji benimsemeye çağıran Hague makalesinde şu soruyu sordu: 

Güney Afrika gibi ülkeler tarafından Moskova'ya silah ve mühimmat tedarikini durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapıyor muyuz? Ya da dünya çapındaki devasa Rus diasporasına savaş suçları hakkındaki gerçeği anlatmak için elimizden gelen her şeyi yapıyor muyuz?


Bununla birlikte doğrudan fırsatın askeri olduğunu iddia eden Hague, makalesinde ayrıca şunları syledi:

Putin, tarih ne olursa olsun bölünmüş ve işlevsiz bir askeri komutanlığa başkanlık ediyor. Bunun yanında Putin, gücü her şeyi bilmeye dayanan kontrolcü biri. Bu da kendisini beklemeyebileceği bir sürprize karşı son derece savunmasız hale getirdi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU