İlk tur bitti, soru işaretleri devam ediyor... Belediye başkanlarının elindeki veriler yanıltıcı mıydı?

14 Mayıs gecesi CHP Genel Merkezi'nde neler yaşandı? Büyükşehir belediye başkanlarının açıkladığı verilerle ekranda görülenler arasında neden farklılık vardı? CHP seçimi nasıl takip etti?

14 Mayıs seçimlerinde 64 milyonun üzerinde kayıtlı seçmen vardı. Geçerli oy sayısı 54,7 milyon seviyesinde/ Fotoğraf: Reuters

Kampanya süreci, seçim ve seçim sonrası… 

Türkiye bu üç döneme girdiyse, kabul edelim ne nabız düşer ne tartışması biter. 

Elbette ki heyecanı da tartışması da demokrasinin gereği.

Ancak daha önce hiçbir seçim dönemi de yoktur ki 14 Mayıs seçimleri kadar ardında bu sayıda soru işaretleri bırakmış olsun… 

İkinci turda ne olacak?

Muhalefet nerede yanlış yaptı? İkinci tura kalması iktidar için başarı mı kayıp mı?

Seçim gecesi boyunca açıklanan veriler doğru muydu?

Neden ANKA, Anadolu Ajansı ve CHP'nin kameralar önünde açıkladığı veriler bu denli farklılık gösterdi?

Neden yüzlerce sandıkta itirazlar sabaha kadar sürdü?

Neden CHP'nin 'Sandık Takip Sistemi' ve 'Oy ve Ötesi'nin sitesinde yer alan bazı tutanaklar farklılık gösteriyor? 

Bir partinin oyları, tutanağa işlenirken başka bir partiye mi yazıldı?

Uzayıp gidiyor "cevaplanmayı bekleyen sorular" listesi… 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)



24 saatten daha uzun süren tarih: 14 Mayıs 

Biz ise bu liste içerisinden o gece Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Genel Merkezi'nde yaşananlar ve 2 gün boyunca devam eden itirazlardan bahsedeceğiz. 

600'ün üzerinde basın mensubu CHP Genel Merkezi'nden takip etti tarihi seçimleri. Japonya'dan İsveç'e kadar yabancı basının ilgisi de çok yüksekti… 

Bu kadar yoğun ilginin elbette ki tek nedeni vardı: Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ve yaşanan deprem felaketi sonrası ülkede yükselen değişim talebi ve buna paralel olarak seçim anketlerinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'dan önde olması. 

Millet İttifakı'nın sloganıyla "ilk turda bitiriyoruz" beklentisi, 14 Mayıs sabahı "CHP Genel Merkezi'nde bir balkon konuşması olacak" beklentisine dönüşmüştü. 

21 yıllık iktidarın değişimine tanıklık etmek isteği, ilk sonuçlar açıklandıktan sonra şaşkınlığa dönüştü. İlerleyen saatlerde ise soğukkanlı ve umutlu bir bekleyiş başladı. 

Gecenin sonunda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan balkon konuşmasını yaparken CHP'lilerde düşünceli ifadeler, "bu iş bitti" diyenler, "dur bakalım henüz hiçbir şey bitmedi" diyenler vardı. 

1)  CHP verileri nasıl takip etti? 

Seçim sonuçlarının takibi için Cumhuriyet Halk Partisi, AK Parti'de de olduğu gibi bir sistem kurdu. Veri akışının takibi de yine bu sistem üzerinden CHP içinde kurulan veri merkezinden yapıldı. 

"Biz bir ajansı takip ederek bir iş yapmadık. Ajanslar daha çok bizi takip ediyordu" diyerek anlatıyor kurdukları sistemi CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı. 

Atıcı'nın da anlattığı gibi 191 binden fazla sandıkta görevli kişiler, ıslak imzalı tutanakların fotoğrafını, cep telefonlarındaki uygulama üzerinden sisteme yüklüyorlar, bu veriler de CHP Genel Merkezi'nde işleniyor. 

"Aynı tutanak bir de ilçe merkezine geliyor, ilçe merkezinden bir daha yükleniyor" diyen Atıcı'ya göre iki veri mukayese edildikten sonra sisteme yüklenme işlemi gerçekleşiyor. 

Sonraki adım ise Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) veri tabanıyla bir eşleme yapılması. Bu karşılaştırma yapıldıktan sonra eğer bir sorun oluşursa müdahale ediliyor. 

7 binden fazla sandığa itiraz edildi

CHP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkanı Muharrem Erkek, 17 Mayıs'ta CHP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada "Yüzde 99 oranında ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarını sistemimize girdik" dedi ve sistemin nasıl çalıştığını şöyle açıkladı: 
 

Oylar kullanıyor, sandıklar açılıyor. Sayın döküm işlemleri yapılıyor. Sandık sonuç tutanakları hazırlanıyor, imzalanıyor. 

Bu sandık sonuç tutanağını bizim sandık kurulu üyemiz ya da müşahidimiz okul sorumlumuza ulaştırıyor. Okul sorumlumuz da ilçe başkanlığımıza ulaştırıyor. İlçe başkanlığımız da bunu sisteme girdiğinde otomatik olarak genel merkezimizde bunu görebiliyoruz. 

 

Muharrem Erkek
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, kendi sistemleri ve YSK arasında uyuşmazlık olması durumunda oluşan kırmızı alarmı basın mensuplarına da gösterdi/ Fotoğraf: CHP Basın


Aynı sandık sonuç tutanağı, kendi seçim kurulları aracılığıyla Yüksek Seçim Kurulu'nun da sistemine girmişse ve arada bir farklılık, uyuşmazlık varsa bizim sistemimiz, kırmızı alarm veriyor. O sandık kırmızıya dönüyor. 

Bunu hem genel merkez hem il hem ilçe görüyor. Bu noktada da düzeltmeler ve itirazlar başlıyor. 


Erkek'in açıklamasına göre cumhurbaşkanlığı oylamasında toplam 201 bin 807 sandığın 2 bin 269'unda farklılık tespit edildi. Bunlardan dört adayın lehine olan da var aleyhine olan da var. 

"Bunların hepsinin itirazları Pazartesi 17.00 itibariyle yapıldı" diyen Erkek, "Milletvekilliği için toplam 4 bin 825 sandıkta farklılık, uyuşmazlık tespit ettik CHP ve İYİ Parti aleyhine.

Yani Millet İttifakı olarak. Ama bunların bazısı bir oydur, bazısı iki oydur, bazısı 10 oydur, bazısı 100 oydur, bazısı 300 oydur. Bunların da itirazları dün (16 Mayıs) 15.00 itibariyle bitti" açıklamasını yaptı. 

Erkek'in açıklamasına göre söz konusu farklılıklar genel sonucu değiştirecek boyutta değil. Ancak CHP'nin Kahramanmaraş'ta ikinci milletvekilliği için İstanbul 3. bölgedeki milletvekilliği için itirazlar var. 

2) Veriler neden birbirinden farklıydı?

14 Mayıs gecesi en fazla tartışma yaratan konulardan biri de iki büyükşehrin belediye başkanlarının kameralar karşısında açıkladıkları veriler ile bilhassa ANKA Haber Ajansı'nın neden farklılık gösterdiği. 

ANKA Haber Ajansı açılan sandık oranı yüzde 1 seviyesindeyken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranını yüzde 49,8, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranını yüzde 45,7, Sinan Oğan'ın oy oranını yüzde 3,9 açıklamıştı. 

Anadolu Ajansı Sandıkların "yüzde 9,1'i açıldı" dediğinde ise Erdoğan'ın oylarını yüzde 59,5, Kılıçdaroğlu'nun oy oranını yüzde 34,8, Sinan Oğan'a verilen oyları ise yüzde 5,1 olarak gösteriyordu. 

Seçimden önce basın mensuplarına yaptığı bilgilendirmede "Anadolu Ajansı gibi acele şekilde veri girişi yapmayacaklarını, okullardan gelen ıslak tutanakların kademe kademe girileceğini" söyleyen CHP'den seçim gecesi ilk açıklama ise, ANKA ve CHP'den yaklaşık bir saat sonra, yani 19.38 sularında geldi. 
 

Mansur Yavaş Ekrem İmamoğlu AA
Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, 14 Mayıs gecesi dört defa kameraların karşısına geçti/ Fotoğraf: AA


Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anadolu Ajansı'na güvenmediklerini belirtti. 

Yavaş, "Bizim elimizdeki verilere göre, yüzde 23,87 net gelen sonuçlara göre, Kemal Kılıçdaroğlu öndedir" açıklamasını yaptı ve başka bir oran vermedi. 

Yavaş ve İmamoğlu'nun, 14 Mayıs akşamı 22.30 sularında kameraların karşısına geçip Erdoğan'ın oylarını yüzde 45, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oylarını yüzde 49 olarak açıklaması ve seçimin tam tersi şekilde bitmesi de kafaları karıştırmıştı. 

Yavaş ve İmamoğlu, gece boyunca dört kez veri paylaşımı yaptı. Bu verilerin detayları, bu veriler açıklanırken diğer ajansların ne dediğini, hatta CHP'nin kendi sisteminin ne gösterdiğini aşağıda detaylı şekilde anlattık. Ancak biz öncesinde Aytuğ Atıcı'ya kulak verelim: 
 

Veriler neden birbirinden farklı çıktı? Şu sebepten dolayı: Herkes kendi hızıyla veri girmeye başladı. 

Bize hangi tutanaklar ilk geldiyse onları girdik. Örneğin, İstanbul geldiyse, İzmir geldiyse ki onlar daha teşkilatlıydılar, biz de ilk onları girmiş ve o nedenle ilk başta yüksek çıkmış olabilir. Yapılanmanın daha küçük olduğu Van, Hakkâri gibi illerdeki oylar daha geç gelmiş olabilir. 

Anadolu Ajansı, öncelikle AKP'nin yüksek olduğu yerleri bilinçli olarak ilk giriyor. Yüzde 60'la başladılar. Ancak yüzde 60'la başlamaları yalan söyledikleri anlamına gelmez. Yalan söylemiyorlar ama AK Parti'nin oy oranlarının yüksek olduğu sandıklara öncelik verdikleri için manipülasyon yapıyorlar. 

Biz ise geliş sırasına göre giriyoruz. Günün sonunda rakamlar, birbiri ile örtüşüyor. 


3) CHP'ye veri akışı durdu mu? 

Sosyal medyada çok konuşulan iddialardan biri de ıslak imzalı tutanak verilerinin Cumhuriyet Halk Partisi'ne intikalinin belli bir saatten sonra durduğu. 

CHP'nin parti okulu kurucusu ve eğitmeni  Aytuğ Atıcı, akşam 11'e kadar oyların büyük çoğunluğunun girdiğini, veri akışının durması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. 
 

Aytuğ Atıcı AA
CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı/ Fotoğraf: AA


Atıcı, "Biz YSK değiliz, devlet değiliz. Hem okul sorumlularımız sistem üzerinden veri girişi yapıyor, hem de daha sonra ilçe bilişim sekreteri tarafından giriliyor. Veriler ancak belli bir olgunluğa eriştikten sonra duruyor doğal olarak. Veri akışının durması söz konusu değil" diye konuştu. 

Tüm ıslak imzalı tutanakların ellerinde olduğunu vurgulayan Aytuğ Atıcı, bu tutanaklarla ilgili geçen seçimde de bu seçimde de bir sorun çıkmadığını söyledi. 

4) CHP sandıklara sahip çıkamadı mı?

Sandıklara normalin üzerinde bir itiraz geldiği, bunun, ıslak imzalı tutanakların hazırlanması sürecini uzattığı, dolayısıyla sandık görevlilerinin çok yıprandığı hem Mansur Yavaş hem Ekrem İmamoğlu hem de Kemal Kılıçdaroğlu tarafından dile getirildi. İtirazların "anormalliği" hakkında sandık başındaki görevliler tarafından yüzlerce tweet atıldı. 

Bir yanda işleri akşam 8 gibi bitmesi gerekirken eve sabaha karşı 4'te girmek zorunda kalan her partinin temsilcileri var, diğer yanda ise görevini savsakladığı iddia edilen bazı Cumhuriyet Halk Partili sandık görevlileri. 
 

py kullanma seçim AA
Fotoğraf: AA


Sosyal medyada geniş yer alan konulardan biri de 20 bin sandıkta CHP'nin bir temsilcisinin olmadığı iddiası. 

2015 seçimlerinde de böyle bir iddianın ortaya atıldığını söyleyen Aytuğ Atıcı, şöyle konuştu:
 

Bu sefer böyle bir iddia asla söz konusu olamaz. 700 sandığın tutanaklarının verilmediği Pamukkale'de bile bizzat ben giderek Genç Parti ve TKP'den muvaffakatlarını aldım. Hiçbir sandıkta sorunumuz yoktur. 

Hastalanıp gelemeyen, son dakikada vazgeçen tek tük insanlar oldu, bu insanların olmaması da seçim sonucunu etkileyecek bir sonuç oluşturmadı.

Şanlıurfa'da yaşanan bir olay vardı hemen müdahale edildi. Mersin Gülnar'da bir siyasi parti ilçe başkanı mükerrer oy kullandı hemen yakaladık. Aklınıza gelecek her türlü saçmalığa müdahil olduk ve bertaraf ettik. 

Seçim kurulunda görevli insanlar da bizim bu çalışmalarımızdan son derece memnunlar. 


"Sandıklarda yüzde 98 oranında CHP temsilcisi vardı"

14 Mayıs seçimleri için yurt içinde 191 bin 884, yurt dışında 9 bin 593 olmak üzere toplam 200 binden fazla sandıkta oy kullanıldı. 

Aytuğ Atıcı, yurt içinde 192 bine yaklaşan sandık sayısının tamamının 1,5 sene önce sisteme yüklendiğini söyledi. 

Parti Okulu'nun organizasyonuyla bu sandıklarda görevli herkesle görüşüldüğünü ifade eden Atıcı'ya göre sandıklarda yüzde 98 oranında CHP temsilcisi vardı, kalan yüzde 2 de ittifaklardan toparlandı. 

140 bin kişiye seçimle ilgili yüz yüze eğitim verildiğini söyleyen Atıcı, "50'şer kişilik sınıflarda tek tek kaydedilerek eğitildiler. Geriye yaklaşık 60 bin kişi kalıyor. Bu 60 bin kişi, geçmiş yıllarda sandık görevlisi olmuş, eğitimini almış insanlar. Bir kısmı da tabii ki köylerde olup da yüz yüze eğitime gelemeyen insanlar. Bunlar için de uzaktan online eğitimler, testler ve görseller hazırladık" dedi. 
 

seçim oy AA
Fotoğraf: AA


Atıcı'nın açıklamasına göre 192 bin kişiye SMS yoluyla hazırlanan paketin bağlantısı ulaştırıldı. Bu paket içerisinde çetelelerden, 135 sayılı genelgeye kadar her türlü belge vardı. 

192 bin kişi arasında görevini yanlış şekilde yapan, bildiğini zannedip aslında ne yapması gerektiğini bilmeyen kişilerin elbette olabileceğini söyleyen Atıcı şöyle devam etti: 

Ben CHP içerisinde son 10-12 yıldır bu işi yapıyorum. İlk defa bu kadar yoğun ve bu kadar bilinçli bir kitleyle seçime girdik. O yüzden çok büyük bir başarı. Çok benzerini 2019 yerel seçimleri ve İstanbul tekrar seçimlerinde yaşamıştık. 

Seçimin ikinci tura kalmasıyla hemen yeni setlerimizi hazırladık ve insanlara gönderiyoruz. Arkadaşlarımız Türkiye'nin tamamına dağılmış durumda. Hem eğitimler tamamlanıyor hem de motivasyonu artırıcı faaliyetlerimiz devam ediyor. 


ABD'deki seçimlerde mektupla oy kullanma yönteminin de olduğunu hatırlatan Aytuğ Atıcı, "Biz mektupla oy kullanmaya tenezzül etmezken, memleket olarak düştüğümüz durumlara bakın. Yüzlerce profesör, doktor, mühendis sabaha kadar sandıkları bekliyorlar. Bu sistemde bir yanlışlık var. Böyle olmamalı. Devlete yönetenlere, sandığı sayanlara güvenebilmeliyiz, ‘devleti yönetenler oy çalmaz' diyebilmeliyiz" ifadelerini kullandı. 

5) CHP'nin elindeki tutanaklar ile YSK'daki tutanaklar uyumlu mu? 

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in 15 Mayıs'ta yaptığı açıklamaya göre seçime katılım oranı yurtiçinde yüzde 88,92, yurtdışında yüzde 52,99 oldu.

Bu oranlar 2018 seçimlerinde yüzde 86 ve yüzde 50 civarındaydı. 

Yener, kesin olmayan sonuçlara göre oy dağılımını şöyle açıkladı: 

- Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,5
- Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 44,8
- Sinan Oğan: Yüzde 5,4

İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna 16 Mayıs saat 17.00'a kadar itirazlar yapıldı. İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK'ya da 17 Mayıs saat 17.00'a kadar itirazda bulunulabilecek. 

YSK'nın seçim portalı, sonuçlar resmi olarak açıklandığında aktif olacak. O zamana kadar insanların takip ettiği iki portal var: CHP (https://sts.chp.org.tr)  ile Oy ve Ötesi ( https://tutanak.oyveotesi.org

Bu web sitelerinin yayınlanmasının ardından sandık tutanaklarının girişiyle ilgili önemli yanlışlar sosyal medyada yer aldı. 

Bazı doğu ilçelerinde Yeşil Sol Parti'ye hiç oy çıkmaması, bazı partilerin oylarının başka partilerin hanesine yazılması gibi sorunlar bunlardan yalnızca birkaçı. 

Oy girişlerinde görülen kaydırmaların, YSK tarafından görevlendirilen sandık kurulunun oy sayımı sonucunda mı yoksa CHP'nin sistemine girilirken mi yapıldığı ise hâlâ cevap bulamadı. 
 


Bu karışıkların ardından sosyal medyada Kemal Kılıçdaroğlu'nun YSK önüne gitmesi ve itirazda bulunması yönünde çağrı yapıldı. 

CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Aytuğ Atıcı'ya göre YSK'nın açıkladığı oy oranları ile CHP'nin elindeki tutanaklar uyumlu. 

Atıcı, "Seçim ikinci tura kaldı ve YSK bu sefer yanlış bir şey yapmadı. Kılıçdaroğlu, YSK önüne gidip ne yapacak? Yurtdışında bazı ülkelerde oy kullanılacak gün sayısını kısıtlamıştı. Onu da düzelttiler. YSK, İçişleri Bakanı'na direndi" dedi. 

MHP oylarının Yeşil Sol Parti'ye yazılmasını "alçaklık" olarak niteleyen Atıcı, "Biz her partinin oylarını giriyoruz. En çok da küçük partilerin oylarını çalıyorlar. Hadi biz ona ‘çalmak' değil de ‘sehven yanlış girildi' diyelim. Çünkü sorduğumuz zaman ‘insanlık hali, kargaşa vardı, kaydırmışım' diyecek" ifadelerini kullandı. 

6) Onursal Adıgüzel neden istifa etti?  

Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçim sisteminin başındaki isim olarak bilinen, CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, kendisine yönelik eleştirilerin ardından 15 Mayıs'ta istifasını açıklamıştı. 

Adıgüzel, 16 Mayıs'ta T24'e yaptığı açıklamada "Sonuçların kamuoyuna açıklanması gibi bir sorumluluğumuz yoktu. Ama yanlış anlamalar, gecenin hayal kırıklıkları partiye karşı bir tepki oluşturuyordu. Ben de genel başkanımıza bu konuda zarar gelmesin diye ve genel başkanımızı rahatlatmak adına istifamı sundum" ifadelerini kullandı. 
 

onursaladıgüzel.jpg
CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel/ Fotoğraf: AA


Onursal Adıgüzel'in "anlık veri paylaşımı" konusunda eleştirildiğini söyleyen Aytuğ Atıcı, "‘Anlık veriyi CHP bizimle paylaşsın' dedi insanlar. Biz o veriyi görebiliyorduk ama paylaşılamadı ve Onursal beye çok büyük bir saldırı oldu" ifadelerini kullandı. 

24 Haziran 2018 seçimleri süresince CHP bünyesinde kurulan Adil Seçim Platformu'nda yaşanan sıkıntıların da Adıgüzel'e atfedildiğini söyleyen Atıcı, "Partinin daha fazla yıpranmaması için kendisi istifa etti" diye konuştu. 

Atıcı, "İstanbul seçimlerinde de saniye saniye veri akışı olmamıştı. Hatta Binali Yıldırım balkon konuşması yapmıştı. Biz verileri girdikçe o balkon konuşmasını yedi, yuttu. Hızlı veri girebilmek önemli ancak hızlı ve doğru veri girebilmek de önemli" değerlendirmesini yaptı. 

7) 28 Mayıs seçimleri için Oy ve Ötesi gibi kurumlarla işbirliği yapılacak mı?

"Biz bir partiyiz. Sivil toplum kuruluşu değiliz" diyen Aytuğ Atıcı, Oy ve Ötesi gibi STK'larla nasıl çalışılabileceğini şöyle açıkladı: 
 

Oy ve Ötesi önemli bir kuruluş. Bunlar partiler üstü yapılardır. Demokrasinin güvencesi olarak görülebilir. 

Ne olabilir? Oy ve Ötesi bizi uyarır veya 'Mardin, Kızıltepe, Muş gibi bölgelerde müşahit eksiğiniz varsa biz tamamlayalım' derse harika olur. 

Ancak Kadıköy, Şişli, Çankaya gibi yerlerde Oy ve Ötesi de biz de varız. Bunun dışında ‘organik bir bağ ile çalışalım, birbirimize veri aktaralım' gibi bir durum yok. 


8) CHP'nin doğu illerinde sandık temsiliyeti zayıf mı?

Şanlıurfa, Mardin, Muş gibi pek çok doğu ilinin Kadıköy'le kıyaslanamayacağını söyleyen CHP'nin eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, "Oralarda aşiretler çok kuvvetli. Bir kişiyi münferiden koyduğunuz zaman bir temiz dövüp gönderiyorlar. Enteresan bir şekilde polis de jandarma da karışmıyor. Arkadaşlarımız oralarda güç koşullar altında görev yapıyor" dedi. 

Bu bölgelerdeki ıslak imzalı tutanakların da ellerinde olduğunu sözlerine ekledi Atıcı. 

Her şehri mutlaka takip ediyoruz diyen Aytuğ Atıcı, "Çok büyük bir emeğin ürünlerini aldık" diye konuştu.

Atıcı'nın açıklamasına göre ‘her şey mükemmel yapıldı' demek de yanlış olur. 

Devletin sandık başkanlığı için öğretmenler başta olmak üzere çeşitli kamu çalışanlarını görevlendirdiğini hatırlatan Atıcı, "Devletin bu işleyişinde bile sorunlar çıkıyor. Sandık başkanlığında görevli öğretmen, okul müdürü gibi devlet memurlarının seçim güvenliği hakkındaki bilgi düzeyi, bütün CHP'lilerden çok daha düşük, iddia ediyorum. Yani, devlet bile bunu yapamadığı yerde ‘CHP'de sorun olmaz' demek akıllıca değil. Ancak tüm dünya seçimlerinde olduğu gibi, kabul edilebilir boyutta bir hata payı var" değerlendirmesinde bulundu. 
 

Muharrem Erkek
17 Mayıs'ta basın mensupları ile bir araya gelen Muharrem Erkek'in toplantı sonunda gazetecilerden soru almaması tepki çekti/ Fotoğraf: CHP Basın Birimi


28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin "çok daha basit bir seçim olacağını" söyleyen Muharrem Erkek, basın mensuplarına yaptığı açıklamada "14 Mayıs'taki seçim bitti ve bu seçimin kazananı olmadı. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanı seçmenden güvenoyu alamadı. Şimdi yeniden seçime gidiyoruz. Daha doğrusu yeni bir maça çıkılacak ve bu maç sıfır sıfır başlıyor. Onun için lütfen herkes sandığa gitsin" dedi. 

55 milyon 833 bin 172 seçmenin 1 milyon 37 bin 103'ü geçersiz olduğunu, sandığa gitmeyen sayısının da 8 milyon 295 bin 595'e ulaştığını söyleyen Muharrem Erkek, "Bu seçim çok daha basit. İki aday; küçük normal bir oy pusulası ve biz sağ taraftaki adaya oyumuzu verirken şuna da oy vereceğiz aslında. Eşitliğe, özgürlüğe, adalete, kardeşliğe, liyakate, hakkaniyete, demokrasiye oy vereceğiz. Tek adam rejimine oy vermeyeceğiz. Demokrasiye oy vereceğiz" ifadelerini kullandı. 

Erkek, basın toplantısının sonunda gazetecilerden soru almadı. 

9) 14 Mayıs gecesi saat saat kim hangi veriyi paylaştı?

14 Mayıs 2023 akşamı Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın ilk açıklaması saat 19:38 sularındaydı. 

Yavaş'ın ilk açıkladığı veri, "Bizim elimizdeki verilere göre yüzde 23,87 net gelen sonuçlara göre Kemal Kılıçdaroğlu öndedir" şeklindeydi. 

O anlarda CHP Genel Merkezi içindeki veri merkezine hem okullardan gelen ıslak imzalı tutanaklar hem de ajanslardan gelen veriler akıyordu. Okullardan gelen ve daha yavaş işleyen veri "OKUL" diğerleri "KARMA" başlığıyla tutuluyordu. 
 

1937.jpeg
14 Mayıs gecesi CHP'nin seçim bürosundan alınan ekran görüntüsü


İmamoğlu ve Yavaş'ın ilk açıklamasına yaptığı saatlere yakın bir saatte açılan sandık oranı yüzde 27,03 iken üç adayın oy oranı şöyleydi. 

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 46,40

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 47,81

Sinan Oğan: Yüzde 5,33

Yaklaşık saatlerde 3 adayın oy oranları ise ANKA ve Anadolu Ajansı'na göre şu şekildeydi: 

ANKA/ Açılan sandık oranı yüzde 9,7

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 44,6

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 50

Sinan Oğan: Yüzde 4,8

ANADOLU AJANSI / Açılan sandık oranı yüzde 32,3

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 53,4

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 40,7

Sinan Oğan: Yüzde 5,4

İkinci açıklama: Büyükşehirlerin sandık verisi henüz büyük oranda yok

İmamoğlu ve Yavaş'ın 20:54 sıralarında gelen ikinci açıklamasında CHP verilerine göre açılan sandık oranı yüzde 47,83'tü. 

Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,42, Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 46,80 ve Sinan Oğan'ın yüzde 5,33'te oy oranında olduğunu söylenmişti. 

Bunların içerisinden Ankara, İstanbul ve İzmir'deki sandık verilerinin çoğunluğunun kendilerine henüz ulaşmadığı belirtilmişti. 

Yaklaşık saatlerde, CHP'nin veri merkezine girilen ajans verilerine göre sandıkların yüzde 58,12'si açıldığında Erdoğan için yüzde 47,75, Kılıçdaroğlu için yüzde 46,49 ve Oğan için yüzde 5,31 deniliyordu. 
 

2055.jpeg
14 Mayıs gecesi CHP'nin seçim bürosundan alınan ekran görüntüsü


Saatler 20.55'i gösterdiğinde sandıkların yüzde 46,8'inin açıldığını söyleyen ANKA ve sandıkların yüzde 63'ünün açıldığını söyleyen Anadolu Ajansı, şu oy oranlarını paylaşıyordu: 

ANKA

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 47,6

Kemal Kılıçdaroğlu: 46,7

Sinan Oğan: Yüzde 5,3

ANADOLU AJANSI

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 51,6

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 42,6

Sinan Oğan: Yüzde 5,3

Üçüncü açıklama: Elimizdeki veriler, Erdoğan'ın oylarının azalacağını, Millet İttifakı ve sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun oylarının yükseleceğini gösteriyor

Büyükşehir belediye başkanları, üçüncü açıklamalarını basın mensuplarının karşısında değil, CHP Genel Merkezi'ndeki çalışma odasında bir video kayıt ile yaptılar. 

"İpin ucu bizdedir. Şu anda sevinmesi gerekenler Millet İttifakı'nın taraftarlarıdır" diyen İmamoğlu, 22.30 civarı yaptıkları açıklamada henüz 10 milyon oyun sayılmadığını duyurmuştu. 

Her açıklamasında "Anadolu Ajansı bitkisel hayatta bir kurumdur" ifadesini tekrarlayan İmamoğlu, "Elimizdeki veriler, Erdoğan'ın oylarının azalacağını, Millet İttifakı ve sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun oylarının yükseleceğini gösteriyor" diyerek Kılıçdaroğlu'nun oyunu yüzde 49, Erdoğan'ın oy oranını ise yüzde 45 seviyesinde açıklamıştı. 

En fazla tartışma getiren açıklama buydu. Zira, Ekrem İmamoğlu, okullardan gelen ıslak imzalı tutanak verilerini açıklamıştı. Ancak hem insanların televizyonuna hem de CHP'nin veri merkezine yansıyan ajans verileri daha farklıydı. Esasında ikisinde de yanlışlık yoktu. Sadece biri diğerinden daha yavaştı. 

Buna göre aşağıda görüntüsü verilen ajans verilerine göre sandıkların yüzde 91,98'i açılmıştı. 

Erdoğan için yüzde 48,81, Kılıçdaroğlu için yüzde 45,44, Oğan için yüzde 5,32 oy oranları veriliyordu. 
 

2230
14 Mayıs gecesi CHP'nin seçim bürosundan alınan ekran görüntüsü


Okullardan gelen ıslak tutanak verilerine göre ise sandıkların yüzde 56,43'ü açılmıştı ve İmamoğlu'nun da dediği gibi Erdoğan'ın oy oranı yüzde 45, Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 49 civarında görünüyordu. İBB Başkanı'nın 22.30 sıralarında Twitter hesabından paylaştığı verinin kaynağı da şu şekilde: 
 

2236
14 Mayıs gecesi CHP'nin seçim bürosundan alınan ekran görüntüsü


Dördüncü açıklama: Kılıçdaroğlu yüzde 47, Erdoğan yüzde 45

İmamoğlu ve Yavaş, gecenin son açıklamasını ise 23.35 sularında yaptı. 

Ellerindeki imzalı tutanak oranının yüzde 69,67 olduğunu, bunun da 42 milyon oy yaptığını söyleyen Yavaş'ın açıklamasına göre Kılıçdaroğlu yüzde 47,7, Erdoğan yüzde 45,8, seviyesindeydi. 

Aynı sıralarda YSK Başkanı Ahmet Yener de toplam açılan sandık oranının yüzde 69,12 olarak açıklamış ancak seçim sonuçlanmadığı için adayların oy oranı ile ilgili bir şey söylememişti. 

Ancak aynı saatlerde ANKA verilerine göre sandıkların yüzde 91,7'si açılmış, buradan Erdoğan yüzde 49,08, Kılıçdaroğlu yüzde 45,19, Sinan Oğan ise yüzde 5,31 oy almıştı. 

"Sandıkların yüzde 90,6'sı açıldı" diyen Anadolu Ajansı ile ANKA arasında ise büyük farklar yoktu. AA'nın 22.30 sıralarındaki verileri yaklaşık şu şekildeydi: 

Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 49,86

Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 44,38

Sinan Oğan: Yüzde 5,30
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU