Birleşik Krallık, ülkelerine dönmeleri için hapisteki Arnavutlara para teklif ediyor

"Benim için sorun yok. İstediğim zaman BK'ye yine girerim"

Birleşik Krallık'a Manş Denizi üzerinden geçişlerin artması da geçen yıl Paris ve Londra arasında krize neden olmuştu (Reuters)

Birleşik Krallık (BK), ülkede hapis yatan Arnavut göçmenlere ülkelerine dönmeleri için para teklif ediyor.

BK'nin kamu yayımcısı BBC'nin haberinde, geçen ay ülkeden sınır dışı edilen çoğu Arnavut'un BK'de işlediği suçlar nedeniyle hapis yatan mahkumlardan oluştuğu bildirildi.  

BBC'nin görüştüğü ve kimliği Mark olarak paylaşılan Arnavut göçmen, uyuşturucu sattığı gerekçesiyle 6 yıl hapis cezası aldığını fakat iki yıl hapis yattıktan sonra ülkesine gönderildiğini söyledi.

30'lu yaşlarındaki Mark, ülkesine dönmesi halinde BK devletinin kendisine 1500 sterlin (yaklaşık 37 bin TL) mali destek sağlamayı teklif ettiğini de belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mark, hükümet yetkilileri tarafından zorlanmadığını ve seçimin kendisine bırakıldığını ifade etti.

BK hükümeti, söz konusu mali destek tekliflerini Kolaylaştırılmış Gönderme Programı (Facilitated Return Scheme -FRS) adlı uygulama kapsamında yapıyor. 

Mark gibi yabancı uyruklu mahkumlarsa Erken Gönderme Programı (Early Release Scheme -ERS) kapsamında ülkelerine gönderiliyor. BBC'nin aktardığına göre ERS'te mahkumlar karşı çıksa bile ülkelerine zorla sınır dışı edilebiliyor.  

BBC'nin görüştüğü ve kimliği açıklanmayan bir başka Arnavut yurttaşsa BK polisinin düzensiz göçmenleri gördüğü yerde yakaladığını söyledi. 

Bir başka Arnavut ise halihazırda üç kez BK'ye farklı tarihlerde girip sınır dışı edildiğini belirterek, "Benim için sorun yok. İstediğim zaman yine geri giderim" dedi.
 


Öte yandan FRS kapsamında BK devletinden mali destek alarak hapisten çıkarılıp ülkelerine gönderilen suçlular, tekrar kaçak olarak BK'ye girmeleri halinde cezalarını tamamlamaları için yeniden hapse atlıyor. 

BK İçişleri Bakanlığı, ERS kapsamında bu yıl şimdiye dek toplamda kaç kişinin ülkesine gönderildiğini açıklamazken, FRS kapsamında sağlanan mali destek miktarını da paylaşmadı. 

BBC'nin iletişime geçtiği Arnavutluk polisi de yurttaşların BK'den para alarak ülkeye geri döndüğünü doğruladı.

BK ve Arnavutluk, düzensiz göçün önüne geçilmesi için aralıkta anlaşma imzalamıştı. BK İçişleri Bakanlığı'na göre aralıktan bu yana en az 1000 Arnavut anlaşma kapsamında ülkelerine geri gönderildi.


Independent Türkçe, BBC, Balkan Insight

DAHA FAZLA HABER OKU