Sızdırılan Pentagon belgeleri: Prigojin, Ukrayna'ya Rus askerlerinin yerini bildirmeyi teklif etti

Wagner lideri karşılık olarak Kiev yönetiminin Bahmut'tan çekilmesini istemiş

Prigojin, Ukrayna istihbaratındaki tanıdıkları aracılığıyla bu teklifi yapmış (AP)

Rus paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, bu sefer ihanete varan bir suçlamayla karşı karşıya. 

ABD'nin meşhur gazetelerinden Washington Post'un sızdırılan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) belgelerine dayandırdığı habere göre, Ukrayna yönetimine Rus birliklerinin nerede olduklarını bildirmeyi teklif etmiş. 

Wagner'in askerleri, Ukrayna'nın Bahmut kentini almak için aylardır operasyon düzenliyor. Washington Post, Prigojin'in bu bilgileri Ukrayna'nın askerlerini bölgeden çekmesi karşılığında vermeyi Ocak'ta teklif ettiğini, Kiev yönetimininse öneriyi geri çevirdiğini duyurdu. 

Gazeteye konuşan iki Ukraynalı yetkili, Prigojin'in Ukrayna istihbaratıyla birden çok kez iletişime geçtiğini doğruladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin'in yemek işlerini üstlenen şirketleri de bulunan Prigojin, "Putin'in şefi" olarak biliniyor. Yaklaşık 10 gün önce yayımladığı videoda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a söverek tüm dünyada gündem olmuştu. 

Şubat ayından beri dile getirdiği mühimmat talebini yineleyen ve çok fazla asker kaybettiklerini vurgulayan Prigojin, videoda birliklerini çekme tehdidi savursa da sonraki günlerde Bahmut'tan çekilmeleri halinde ihanetle yargılanacaklarına dair Savunma Bakanlığı'ndan mektup aldıklarını öne sürmüştü.

Reuters'ın konuyla ilgili ulaştığı bir Beyaz Saray sözcüsü, Discord üzerinden sızdırılan Pentagon belgelerine dayanan bu habere dair yorum yapmayı reddetti. 

Washington Post, daha önce yine sızdırılan gizli Pentagon belgelerine dayandırdığı 5 Mayıs tarihli bir haberde Prigojin'in uzun süredir devam eden eleştirilerinden rahatsız olan Savunma Bakanlığı'nın, Wagner liderini durdurmak için onun hakkında bir karalama kampanyası yürütmeyi planladığını savunmuştu. 

Ancak bakanlığın, açıklama yapması Kremlin tarafından yasaklanmadığı sürece Wagner lideriyle mücadele edemeyeceğini düşünerek, plandan vazgeçtiği ileri sürülmüştü. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta çatışmalar Donetsk'teki Bahmut'ta yoğunlaşmış durumda. 

Bahmut'un komşusu Soledar şehriyse ocakta Rusya'nın kontrolüne geçmişti.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU