ABD Temsilciler Meclisi'nden Esad'la normalleşmeye karşı tasarı: "Türkiye ve Arap ülkeleri için bir uyarı niteliğinde"

Yasa tasarısı Amerikan hükümetinin Esad yönetimiyle normalleşmesini engelliyor

2011'de başlayan Suriye İç Savaşı'nda 500 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor (Reuters)

ABD Temsilciler Meclisi'nden bir grup milletvekili, Amerikan yönetiminin Suriye'de Beşar Esad rejimiyle ilişkileri normalleştirmesini engelleyecek bir yasa tasarısı hazırladı.

Yasa tasarısı Beşar Esad'ın liderlik ettiği herhangi bir Suriye hükümetinin ABD tarafından tanınmasını engellerken, Sezar Yasası kapsamında verilen yaptırım kararlarının da genişletilmesini öngörüyor.

ABD'li Demokrat ve Cumhuriyetçi vekillerin hazırladığı yasa tasarısı, Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden kabul edildiği ve Ankara'nın Esad rejimiyle normalleşme çabası verdiği bir dönemde geldi.

Daha önce Suriye'deki silahlı muhalefeti destekleyen Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler, bir süre önce Suriye politikasını değiştirerek Esad rejimiyle ilişkileri yeniden tesis etme yoluna gitmişti. Özellikle Suriye'yi de etkileyen Türkiye merkezli depremlerin ardından Arap ülkelerinin diplomasi çabaları sıklaşmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Temsilciler Meclisi'nde Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya alt komitesine başkanlık eden Joe Wilson, tasarıyla ilgili, "Pişmanlık duymayan seri katil ve uyuşturucu kaçakçısı Beşar Esad'la normalleşmeyi tercih eden ülkeler yanlış yolda yürüyor" dedi.

Tasarıyla ilgili Reuters'a konuşan kıdemli bir Kongre çalışanı, düzenlemenin Türkiye ve Arap ülkeleri için bir uyarı niteliğinde olduğunu, Esad hükümetiyle bir araya gelenlerin ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Yeni düzenlemede, ABD Dışişleri Bakanlığı'na Esad'la normalleşen ülkelere karşı yaptığı çalışmalarla ilgili Kongre'yi bilgilendirme zorunluluğu da yer aldı. Buna, Suriye hükümetinin Türkiye, BAE, Mısır ve diğer bölge ülkeleriyle yaptığı diplomatik görüşmelerin her yıl Kongre'ye sunulması da dahil edildi.

Henüz yasalaşmayan tasarıda, Türkiye, BAE, Mısır ve diğer bölge ülkelerinden, Esad rejiminin kontrol ettiği bölgelere yapılan para transferlerinin incelenmesi öngörüldü. Bu transferlere 50 bin doların üzerindeki bağışlar da dahil edildi.

Suriye'deki iç savaşının başlangıç döneminde Şam'la diplomatik ilişkilerini koparan Ankara, son aylarda Beşar Esad'la ilişkileri yeniden tesis etme çabasına girmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 Mayıs'ta Moskova'da Rus ve İranlı bakanların da katılımıyla yapılan dörtlü zirvede Suriyeli mevkidaşıyla bir araya gelmiş, bu görüşme savaşın başında bu yana iki ülke bakanları arasında kurulan ilk temas olarak kayıtlara geçmişti.


Independen Türkçe, Reuters, Middle East Monitor

DAHA FAZLA HABER OKU