Erdoğan: En düşük memur maaşı 22 bin lirayı bulacak

"Biz göreve geldiğimizde asgari ücret 184 liraydı, 126 dolara tekabül ediyordu. Bugün asgari ücret 8500 lira oldu. Dolar bazında bakarsak yaklaşık 440 dolar"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAK-İŞ Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu.

Örgütlenme, sendikal haklar, iş sağlığı ve güvenliği konusunda çok önemli adımlar attıklarını belirten Erdoğan, "Biz göreve geldiğimizde asgari ücret 184 liraydı, 126 dolara tekabül ediyordu. Bugün asgari ücret 8500 lira oldu. Dolar bazında bakarsak yaklaşık 440 dolar" dedi.

"Sadece asgari ücret bile iktidarımızın işçisine emekçisine verdiği önemin göstergesi" diyen Erdoğan, "Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik. Toplumumuzun tüm kesiminin yanında olduk" ifadesini kullandı.

Kovid-19 salgını döneminde muhalefetin tüm baskılarına rağmen ekonomide Türkiye'ye kontak kapattırmak isteyenlere fırsat vermediklerini söyleyen Erdoğan, "ABD'de son günlerde yaşanan banka iflasları, yüksek faiz politikasının risklerini ortaya koyuyor. ABD'nin durumu ortada" diye konuştu.

"En düşük memur maaşı 22 bin lirayı bulacak"

Erdoğan konuşmasında enflasyon ve maaş düzenlemeleri hakkında da şunları söyledi:

Çalışanlarımıza verdiğimiz en son müjde önceki gün imzaladığımız kamu toplu sözleşmesidir. Önümüzde memurlarımızın maaş düzenlemesi var. Yasaya göre memurların maaş artış oranları ocak ve temmuz ayında belirleniyor. Biliyorsunuz memura verilen maaş zamlarında enflasyon farkına ilave olarak refah payı artışını biz getirdik. Daha önce böyle bir uygulama yoktu. Sene başında kamu görevlilerinin maaşlarına yüzde 13,5 oranında refah payı ilave ederek toplam yüzde 30 oranında zam yapmıştık. Böylece 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşını, reel olarak yüzde 136 artışla yaklaşık 12 bin liraya çıkarmıştık.

Şimdi temmuz ayında bir adım daha atıyoruz. En düşük memur maaşını, en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. Kamu işçilerinde olduğu gibi en düşük maaşı yine 15 bin liraya çıkararak üzerine de enflasyon ve refah payı olarak benzer bir artış yapacağız. Böylece en düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak. Bakanımıza temmuz ayında bu çalışmanın tamamlanması için gereken talimatı verdim. Memurlarımız bize güvenmeye devam etsinler. Biz hiçbir çalışanımızın hakkını yemeyiz, yenmesine de müsaade etmeyiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU