Çocukların cinsel istismarı olayı Mısırlıları şoke etti

Savcılık çocuklarıyla birlikte video paylaşan ve çocuklarının cinsel ilişkiye girdiğini iddia eden kadını tutukladı. Caydırıcı mevzuatın çıkarılması yönünde talepler arttı

Mısırlı bir kadın, maddi çıkar elde etmek amacıyla çocuklarını hesaplarındaki video kliplerde istismar etti / Fotoğraf: AFP

Çocuklara yönelik ticari cinsel sömürü, Mısır'da sosyal medya platformları aracılığıyla yeniden ortaya çıktı.

Bir YouTube kanalı sahibinin çocuklarına dair yüz kızartan bir video yayımlamasının ardından güvenlik yetkilileri tarafından tutuklanmasıyla olay tekrar gündeme geldi.

Video yayımlayan kanal sahibi, çocukları arasında ahlaka aykırı bir ilişkinin olduğunu iddia ederek para kazanma amacıyla böyle bir video yayımladı.

Bu olay sosyal medya kullanıcıları ve çocuk hakları kuruluşları arasında büyük tepkilere neden oldu ve video sahibinin cezalandırılması talep edildi.

Mısır Cumhuriyet Savcılığı, çocuklarını istismar ederek maddi kazanç sağlamak için çocuklarını tehlikeye atarak sosyal medya hesaplarında çocuklarının görüntülerini yayımlamakla suçlanan bir kadının insan ticareti suçlarını işlediği gerekçesiyle kadının soruşturma süresince gözaltında tutulmasına karar verdi.

Kadın ayrıca interneti, çocukları teşhir etme ve Mısır toplumunda aile ilke ve değerlerine saldırma ile ilgili faaliyetleri yaymak için kullanmakla suçlanıyor.

Savcılık, sanığın oğullarından birinin kız kardeşiyle cinsel ilişkiye girdiğini öğrendiğini beyan ettiği ayrıca oğlunun bir başka arkadaşıyla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde kadının kendisiyle cinsel ilişkiye girmeyi arzuladığını ifade ettiği konuşmalardan bahsettiği bir videonun sosyal medyada paylaşıldığını tespit etti.

Kadının videoda ayrıca iki küçük çocuğunun da olayla ilgili görüşlerini sorduğu görülüyor. 


Kazanç amaçlı istismar

Video sahibi YouTuber hakkında şikayet dilekçesi sunan Eşref Ferhat, bu kadının çeşitli suçlar işlediğini söyledi.

Bunlardan en önemlilerinin, somut maddi gerçekler içermeyen bir suç için çocuklarını karalamak ve onları bir olayın tanığı olarak görmek ve bunun arkasındaki amacın çıkar sağlamak olması yanı sıra, Mısır toplumunun ve değerlerinin prensiplerine aykırı davranmak, sosyal medya araçlarını kötüye kullanmak, çocukların hayatlarını tehlikeye atmak, onların itibarına zarar vermek ve onları istismar etmek olduğunu ifade etti. 

Ferhat, bu kadının, soruşturma makamlarının işlediği suçları ispat etmesi durumunda üç yıl hapis ve 100 bin cüneyhe varan para cezalarıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Ayrıca yaptıklarının Bilişim ve çocuk suçlarıyla mücadeleye ilişkin yasaların hükümlerini ihlal ettiğine dikkat çekti.

Olay, Mısır hükümetinin, Mısırlı çocuğun haklarını koruyan ve bunları ihlal edenleri para ve hapisle cezalandıran değişiklikleri onayladığı için 1996 tarihli 12 Sayılı Kanun'da çıkarılan Çocuk Yasası'nın bazı hükümlerinde değişiklik yapma hamlesiyle aynı zamana denk geldi.


Mükerrer olaylar

Son birkaç yıl içinde Mısır, çeşitli sosyal medya platformları aracılığıyla çocuk istismarına dair birçok olaya tanık oldu ve bu suçlar cinsel istismarla sınırlı değildi.

Tamamı çocuk kaçakçılığı ve istismarı adı altında işlenen bu suçlara ilişkin birçok görüntü ortaya çıktı ve geniş çaplı eleştirilere yol açtı.

2020 yılının eylül ayında güvenlik yetkilileri Youtuber Ahmed Hasan ve eşi Zeynep'i kızlarını korkutup istismar ettikten sonra, resmi YouTube kanallarında bir dizi video yayınlamaları üzerine gözaltına almıştı.

Söz konusu videolarda Zeynep'in, yüzünü siyaha boyayarak uyuyan kızının yanına gittiği kızının annesinin görüntüsünden korkan kız, annenin kahkahaları arasında şiddetli bir ağlama krizine girdi. 

Aynı yılın aralık ayında, popüler bir şarkıcı, altı yaşındaki oğlunu azarlarken ve çocuğun okul arkadaşıyla yaşadığı aşk hikayesi yüzünden onunla alay ederken çekilen video görüntülerinin ardından geniş çaplı bir eleştiri kampanyasına maruz kaldı.

Bu durum, çocuk haklarıyla ilgili kurumları olayı kınamaya ve babasına karşı caydırıcı önlemler alınmasını talep etmeye sevk etti.

Farklı bir olayda ise, bir YouTuberın çocuklarını kullanarak onlara iğne yaparken çekilen videolarını yayımlaması, hakkında yasal işlem yapılmasını talep eden sosyal paylaşım siteleri fenomenlerinin kınamalarına ve öfkelerine yol açtı.


İnsan ticareti

Bu bağlamda Mısır'daki Sosyolog Sendikası Başkanı ve Sosyoloji Profesörü Abdulhamid Zeyd, çocuk ticareti ve cinsel istismar suçlarının "anlık bir olay olmadığını ve henüz bir fenomen olarak görülme noktasına ulaşmadığını" söylüyor.

Bu tür olayların "tarih boyunca, sömürge dönemlerinden beri daha erken dönemlerde görülmeye başlandığını ve insan ticareti suçları kapsamına girdiğini" açıkladı.

Mısır Ceza Kanunu'nun 291'inci maddesi, çocuğun ticareti, cinsel, ticari veya ekonomik istismarından korunma hakkına dokunulmasını yasaklar.

Çocuğu satan, satın alan veya satışa çıkaran, onu teslim alan, taşıyan veya cinsel, ticari veya zorla çalıştırma gibi yasadışı amaçlarla kullananlar beş yıldan az olmayan hapis cezası ve 50 bin ila 200 bin Mısır lirası arasında para cezası ile cezalandırılır.

Abdulhamid Zeyd, "Bu tür suçların ortaya çıkması ekonomik kriz ve yüksek yaşam maliyeti nedeniyle olmaktadır. Bu sapkınlar, daha fazla izleyici çekmek ve kar elde etmek için aileleri ve çocukları pahasına hızlı para kazanma yollarına başvuruyorlar. Ayrıca, bireysel ve toplumsal değerlerde, kabul edilen sabitlerde ve dini tutumlarda bir değişiklik var. Bu suçları işleyenlerin dini disiplinden yoksun olmaları da dikkat çekiyor ve caydırıcı cezalarından korkmadıkları açıkça görülüyor. Bu nedenle, eğitim ve davranışları yeniden şekillendiren sıkı yasaların oluşturulması gerekmekte ve sivil toplum kuruluşları, okullar ve üniversiteler dahil aracı eğitim kurumları ile birlikte çalışarak bu olumsuz uygulamalarla mücadele etmelidir" şeklinde konuştu.
 


Psikopat karakterler

El-Ezher Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Danışmanı ve Öğretim Görevlisi olan Muhammed Mahmud Hamuda, çocuk ticareti suçları işleyen ve sosyal medya platformları aracılığıyla çocukları sömüren suçluların psikolojik ve davranışsal motivasyonlarını analiz ediyor.

Hamuda'ya göre, bu suçlular psikopatik hastalıklardan muzdarip ve sadece kendileriyle ilgilenip diğer insanların, hatta kendi çocukları ve akrabalarının bile zararına isteklerini tatmin etmekle meşguller. 

Hamuda ayrıca, bazı ebeveynlerin başkalarının sempatisini kazanmak için çocuklarını sömürdüklerini ve bunun en iyi kanıtının sokaklarda ve trafik ışıklarında çocukları çalıştırmak olduğunu belirtti.

Ayrıca etik ve toplumsal suçlar işleyenlerin davranışlarını ve motivasyonlarını düzeltmek için psikoterapiye ihtiyaçları olduğunu vurguladı.


Alarm zilleri

Geçen yıllar boyunca, Meclis üyeleri tarafından sunulan önergeler ve çocuklarla ilgili yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi, çocukların cinsel sömürüsü ve sosyal medya platformları üzerinden farklı şekillerde istismar edilmeleriyle mücadele etmek için cezaların sertleştirilmesi ve köklü çözümler getirilmesi gerektiği talebi yoğunlaştı.

Özellikle YouTuber ve bloggerların çocukları izlenme sayılarını artırmak ve büyük kazançlar elde etmek için kullanmalarının artmasıyla, durumun kötüye gitmesini önlemek için köklü çözümlere ihtiyaç duyuluyor. 

Mısır Senatosu İnsan Hakları ve Dayanışma Komitesi üyesi Dina el-Hilali, bir yıldan fazla bir süre önce bir öneri sunan vekillerden biri.

Bu öneri, olayları toplum üzerinde büyük bir tehdit olarak gördüğü için olgu ile mücadele etmek için caydırıcı yasaların çıkarılması talebini içeriyor.

Bilgi Teknolojileri Suçlarıyla Mücadele Kanunu, Mısır toplumundaki aile değerlerine veya prensiplerine saldıran veya özel hayatın gizliliğine tecavüz eden herhangi bir kişiyi altı aydan az olmamak üzere hapis cezası ve 50 bin ila 100 bin Mısır cüneyhi arasında para cezası veya her ikisiyle de cezalandırmayı öngörüyor.

Mısır Anayasası, çocukların tüm şiddet, kötü muamele ve cinsel ve ticari sömürü dahil tüm kötüye kullanımlardan korunmasını gerektirir.

Hilali, sosyal medya platformlarında çocukların istismarını ve sömürülmesini önlemek için köklü çözümler getirilmesi ve çocukların uygunsuz içeriklerde görünmesini önlemek için katı düzenlemeler ve caydırıcı önlemler getirilmesi çağrısında bulunuyor.

Yalnızca yeteneklerini sergilediği içerikler hariç, çocukların herhangi bir uygunsuz içerikte yer almalarını önlemek için tedbirler alınması gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, ahlaka aykırı veya gizlilik ihlali teşkil eden herhangi bir faaliyette çocukları kullananlar için daha sert cezalar getirilmesi ve sosyal medya kullanıcılarını düzenleyen mekanizmaların oluşturulması talebinde bulunuyor.

Ayrıca, çocukların yanlış kullanımına karşı mücadele etmek için medya kampanyalarının artırılması ve çocukla ilgili kuruluşların meclislerle işbirliği yapması gerektiğine de dikkat çekiyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU