Guatemala'da toplanan 80 bin göçmen ABD'ye yürüyor

42. Kanun'u perşembe günü kaldıracak ABD, büyük bir göç akınına hazırlanıyor

ABD gümrük ve sınır görevlileri, Meksika sınırındaki San Diego'da da önlemeri artırdı (Reuters)

Guatemala'da ABD'ye girmek isteyen yaklaşık 80 bin kişi toplandı. 

ABD'nin önde gelen tabloid gazetelerinden New York Post'un (NYP) görüştüğü ve kimliğini açıklamayan hükümet yetkilileri, Guatemala'da toplanan yaklaşık 80 bin Güney Amerikalı göçmenin, ABD'ye girmek için yola Meksika sınırına doğru yola çıktığını söyledi. 

ABD Temsilciler Meclisi'nden Teksas milletvekili Tony Gonzales de Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei'yle konuşarak, kalabalığın harekete geçtiğini doğruladığını belirtti.

Bunun ABD-Meksika sınırında büyük bir yığılmaya ve kaosa neden olabileceğini savunan Gonzales, ABD Başkanı Joe Biden'a ulaşamadığını söyleyerek, "Beyaz Sarayı aradım, kimse açmıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan 80 bin kişilik kalabalıktan kaçının yola çıktığı bilinmiyor. 

Buna ek olarak Meksika-Guatemala sınırının Meksika tarafındaki bir kampta da ABD'ye geçmek isteyen 60 bin göçmenin tutulduğu bildirildi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Mart 2020'de devreye soktuğu ve düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesinde kullanılan 42. Kanun, 11 Mayıs'ta uygulamadan kaldırılacak. 

Title 42 olarak da bilinen kanun, Kovid-19 pandemisi nedeniyle "kamu sağlığı" sebep gösterilerek uygulamaya konmuştu. ABD İç Güvenlik Bakanlığı da uygulamanın sonlanmasıyla günde yaklaşık 13 bin kişinin sınırı geçmeye çalışabileceği uyarısında bulunmuştu. 

NYP, 42. Kanun'un kaldırılmasıyla ABD-Meksika sınırındaki Ciudad Juárez'den  yaklaşık 35 bin, Tijuana'dan da yaklaşık 16 bin göçmenin daha ülkeye girebileceğini aktardı.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması'nın verilerine göreyse son 10 günde yaklaşık 81 bin kişi ABD sınırında durdurulurken, bu kişilerden 26 biniyse kaçak şekilde ülkeye girdi. 


Independent Türkçe, New York Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU