Petrol dışı gelirlerini artırmaya çalışan Suudi Arabistan'da bütçe açık verdi

Yılın ilk çeyreğindeki bütçe açığının 770 milyon dolar olduğu açıklandı

Suudi Arabistan hükümeti gelecek 3-5 yıl içinde petrol dışı sektörlerde yüzde 6 büyüme bekliyor (Reuters)

Hükümetin maaşlara ve petrole bağımlı ekonomiyi çeşitlendirme projelerine yaptığı harcamaları hızlandırdığı Suudi Arabistan'da bütçe, yılın ilk çeyreğinde 770 milyon dolar açık verdi.

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı bütçe raporuna göre, hükümetin gelirleri ilk çeyrekte artış gösterse de harcamalarda da yaklaşık yüzde 30'luk bir artış yaşandı.

Gelir artışının büyük oranda petrol dışı gelirlerden sağlandığı ifade edildi.

Suudi Haber Ajansı'na bir açıklama yapan hükümet yetkilileri, genişlemeci mali politikanın sürdürüleceğini ve projeleri hızlandırmayı düşündüklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maliye Bakanlığı'nın raporuna göre, daha düşük fiyatlar nedeniyle petrol gelirleri yılın ilk üç ayında yüzde üç azalarak 47,7 milyar dolara geriledi.

Hükümetin geliştirmeye odaklandığı petrol dışı gelirlerinse yılık ilk üç ayında yüzde 9'luk bir artış gösterdiği kaydedildi.

Geçen yıl tırmanan petrol fiyatları nedeniyle neredeyse 10 yıl sonra ilk kez bütçe fazlası veren Suudi Arabistan'da bu yıl da bütçe fazlası oluşacağı beklentisi vardı. 

Hükümet bütçedeki petrol fiyatı varsayımını açıklamasa da, IMF Suudi Arabistan bütçesinin dengede kalması için petrolün varil fiyatının 80 doların üzerinde kalması gerektiğini tahmin ediyor.

Geçen yıl G20'nin en hızlı büyüyen ekonomisi olan Suudi Arabistan'da bir önceki çeyrekte yüzde 5,5 olan büyüme hızı, yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,9'a geriledi.

Kamu borcu geçen yılın sonundaki 264 milyar dolar seviyesinde 256 milyar dolara gerilerken, cari açık ise 36 milyar dolardan 9 milyar dolar seviyelerine düştü.


Independent Türkçe, Al Arabiya, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU