Güvenlik riski uyarısının ardından Rus güçleri, Zaporijya Nükleer Santrali'nin çevresini boşaltıyor

Ukrayna ordusu, Rus pasaportu taşıyan yöre sakinlerinin, her ikisi de Azak Denizi kıyısındaki Berdiyansk liman kentine ve Prymorsk kasabasına götürüldüğünü açıkladı

Zaporijya bölgesindeki Orikhiv'de yaşayan yerel halk, Ukrayna'nın karşı saldırı haberlerini bekliyor (AFP)

Birleşmiş Milletler'in nükleer gözlem kuruluşunun başkanı Ukrayna'nın işgal altındaki Zaporijya bölgesindeki nükleer santralin güvenliğinden "son derece endişe" ettiğini söylerken, Rus güçleri pazar günü tesisin yakınındaki kasabada yaşayanları tahliye etti.

Ukrayna ordusu, Rus pasaportu taşıyan yöre sakinlerinin, her ikisi de Azak Denizi kıyısındaki Berdiyansk liman kentine ve Prymorsk kasabasına götürüldüğünü açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sahada doğrulanamayan bu tahliye, bölgede Moskova'nın elindeki toprakları geri almak için Ukrayna'nın uzun zamandır beklenen karşı saldırısını başlatacağının düşünüldüğü sıralarda gerçekleşti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi, santralin yakınındaki Ukrayna kontrolündeki Nikopol kasabasına Rus güçlerinin 30'dan fazla top mermisi attığı haberleri üzerine endişelerinin derinleştiğini ifade etti.

Grossi, "Zaporijya Nükleer Santrali'ne yakın bölgedeki genel durum giderek öngörülemez ve tehlike potansiyeli taşıyan bir hal alıyor" dedi.

Santralin karşı karşıya olduğu çok ciddi nükleer güvenlik ve emniyet riskleriyle ilgili son derece endişeliyim.

Kısmi işgal altındaki Zaporijya şehrinin Rusya tarafından atanmış valisi Yevgeni Balitski cuma günü yaptığı açıklamada santralin yanında yer alan Enerhodar da dahil, bölgedeki 18 yerleşim yerinden sivillerin tahliye edilmesi emrini verdiğini duyurdu.

Etkilenen yerleşim yerleri, Ukrayna'yla Rusya arasındaki çatışmanın cephe hattından 50-60 kilometre uzaklıkta.
 

Zaporijya nükleer santrali
(Reuters)


Ukrayna Özel Harekat Kuvvetleri cumartesi günü Rusya'yı kuşatma altındaki Bahmut kentinde fosfor kullanmakla suçlamış ve bu tür mühimmatların belirtisi olan beyaz ateşi gösteren yeni bir video yayımlamıştı.

Uluslararası hukuk, beyaz fosfor veya diğer yakıcı silahların (nesneleri ateşe vermek veya yanık yaralanmalarına yol açmak üzere tasarlanmış mühimmatlar) sivillerin yoğun olarak bulunabileceği bölgelerde kullanılmasını yasaklıyor ancak bu silahlar aydınlatma veya sis perdesi oluşturmak için de kullanılabiliyor.

Videonun nerede ve ne zaman çekildiğini bağımsız yollardan doğrulamak mümkün olmasa da kimyasal silah uzmanı, Britanyalı eski albay Hamish de Bretton-Gordon bunun açıkça beyaz fosfor olduğunu söyledi.

Bretton-Gordon "Doğrudan Ukrayna mevzilerine ateş ediliyor ve bu bir savaş suçudur" dedi.

Sanırım Ruslar, Bahmut'u nizami yöntemlerle ele geçiremediklerinden, artık Ukraynalı askerleri yakarak öldürmek ya da kaçmalarını sağlamak için gayrinizami taktikler kullanıyorlar.

Rus güçleri iddiayla ilgili yorum yapmadı ama Ukrayna'nın, fosfor mühimmatı kullandıkları yönünde daha önce yönelttiği suçlamaları reddetmişlerdi.

Grossi, halihazırda 6 reaktörü de devre dışı olan nükleer santralde çalışan personelin cumartesi itibarıyla tahliye edilmediğini fakat çoğunun Enerhodar'da yaşadığını ve bu durumun "personel ve aileleri için giderek daha gergin, stresli ve zorlu koşullara" yol açtığını söyledi.

UAEK Başkanı, nükleer tesisteki uzmanlarının "düzenli olarak bombardıman sesleri duymaya devam ettiğini" de sözlerine ekledi.

Grossi, "Ciddi bir nükleer kaza tehdidini ve bunun halk ve çevre için doğuracağı sonuçları önlemek için hemen harekete geçmeliyiz" dedi.

Bu büyük nükleer tesisin korunması gerekiyor. Bu hayati hedefe ulaşılması için tüm tarafların taahhüt vermesi yönünde baskı yapmaya devam edeceğim.


Reuters ve Associated Press'ten de yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU