Kral Fehd Akademisi kapılarını kalıcı olarak kapatıyor

Londra'da bulunan akademi, 38 yıldır Arap ve Müslüman öğrencileri İngiliz müfredatıyla Arapça ve İslami çalışmaları birleştirerek eğitim veriyordu

Akademi, üç ila 18 yaş arasındaki öğrencileri kabul ediyordu / Fotoğraf: Wikipedia

Birleşik Krallık'ta uzun bir hafta sonunu Kral Fehd Akademisi'nin öğrencileri, velileri ve personeli, endişeli ve üzgün geçirdi.

5 Mayıs Cuma günü veliler, akademinin yönetim kurulundan, kurumun mevcut 2022-2023 akademik yılının sonunda kapılarını kapatma kararı aldığını bildiren bir e-posta aldı.
 

Okul resmi olarak İngiltere'de kayıtlı bir hayır kurumuna bağlıdır (Akademi internet sitesi).jpg
Okul resmi olarak İngiltere'de kayıtlı bir hayır kurumuna bağlıdır (Akademi internet sitesi)

 

Karar öncesi söylentiler çıktı

Suudi yetkililerin, üç ila 18 yaş arasındaki öğrencileri kabul eden okulu kapatma niyetiyle ilgili söylentiler birkaç gün önce ortalıkta dolaşıyordu, ancak cuma günü, yetkililerin okulu finansman sorunu yüzünden kapatma olasılığının neredeyse kesin olduğuna dair bir onay geldi. 

Independent Arabia'nın bir nüshasına ulaştığı mektupta şu ifadelere yer verildi:

Suudi Arabistan Krallığı eğitim sistemini yeniden düzenliyor ve yapılandırıyor. Buna göre Krallık, yurtdışında eğitim hizmetleri sunma stratejisini değiştirecek. Ülke şimdi bazı eğitim kurumlarını kapatmayı düşünüyor ve akademi, kapatılması düşünülen kurumlardan biri. Alternatif bir finansman kaynağı bulunmazsa okulun mevcut akademik yılın sonuna kadar kapanması muhtemeldir.


1985 yılında merhum Kral Fehd bin Abdulaziz'in rehberliğinde kurulan akademideki öğretim süreci iyi gittiği için haber şaşırtıcıydı.

Okul, Birleşik Kralık'ta ikamet eden Suudi, Arap ve Müslüman topluluktan yaklaşık 480 erkek ve kız öğrenciyi bünyesinde barındırmaktaydı.

Akademi, ülkede Arap ve İslami ilimleri İngiliz müfredatıyla birleştiren bir eğitim sistemini takip eden birkaç okuldan biri olduğundan, kayıt için bekleme listeleri uzun ve bu listeler, sıralarından birine oturmak isteyen çocuk ve gençlerin isimleriyle dolu. 

Akademinin internet sitesinde kurumsal hedef şu şekilde özetlendi: 

Yaklaşık kırk yıl önce Londra'da kurulan akademimiz tarafından belirlenen hedef, örnek ve profesyonel bir eğitimli topluluk oluşturmak için Suudi diplomatların ve başkentte din eğitimi almak isteyen diğer kişilerin çocuklarına eğitim sağlamaktır. Gerçek inanç bilgisine ve ılımlı temellere dayanarak, toplumumuzu geliştirmeyi ve diğer kültür ve inançlara karşı daha fazla anlayış ve açık görüşlülüğü desteklemeyi amaçlıyoruz. İngilizlerin demokrasi, hukukun üstünlüğü, bireysel özgürlük, farklı kültürlerden, dinlerden ve inançlardan insanlara karşılıklı saygı ve hoşgörü temel değerlerini destekliyoruz.


Resmi olarak Birleşik Krallık'ta kayıtlı bir hayır vakfına bağlı olan ve mütevelli heyetine Prens Muhammed bin Navaf bin Abdulaziz'in başkanlık ettiği okulun öğrencileri, hukuk, tıp, medya ve sanat gibi alanlarda yetkinliklerini kanıtlamış ve başarılı kariyerlere imza attılar.

Akademide Suudi öğrenciler ücretsiz eğitim alırken, Suudi olmayan aileler ilkokul öğrencileri için 3 bin pounddan başlayan ve ortaokulun son sınıflarında 5 bin pounda ulaşan yıllık ücret ödüyor.

2017 yılında Kral Fehd Akademileri Vakfı, Suudi Arabistan Krallığı'ndaki yeni trendle tutarlı olduğu ve kendisini önceki klişeden uzaklaştırdığı söylenen bir hareketle Almanya'nın Bonn kentindeki şubesini kapatma kararı aldı.

Almanya'daki sağ partiler tarafından maruz kaldığı baskılar ve aşırılık yanlısı ideolojiyi Almanya'ya ithal etme suçlamaları üzerine Berlin'de aynı isimle benzer bir akademi inşaatı çalışmaları son aşamasına gelse de durduruldu.
 

Okulda yapılan kutlamalardan (Akademi internet sitesi).jpg
Okulda yapılan kutlamalardan (Akademi internet sitesi)

 

Veli ve öğrencilerin yaşadığı şok

Londra'daki Akademi'nin kapatıldığı haberi, öğrencileri, velileri ve öğretim kadrosunu, özellikle de ön bilgi verilmediği için işlerini kaybedecek ve alternatif bir iş bulmak için zaman bulamayacak olan çalışanları şok etti.

Kapatma haberlerini birkaç gün önce duymaya başlayan veliler ise, haberi doğrulamadan 4 Mayıs'ta önlem amacıyla okula yazı göndererek, çocuklarının eğitiminin askıya alınmamasını talep etti.

Veliler ayrıca, 2023-2024 akademik yılı için İngiliz devlet okullarında kayıtların kapalı olması nedeniyle yeni okullar bulmak için yeterli zamanları olmadığından şikâyet etti. Bu durum çocuklar için diğer okullarda yer bulmanın zorluğunu artırdı.

Bir grup veli de kapatma kararının uygulanmasının engellenmesi ve Suudi, Arap ve Müslüman topluluklara hizmet vermede önemli rol oynayan bu okulun hizmetlerine devam etmesi amacıyla Change.org sitesinde imza kampanyası başlattı. 

El-Halic El-Cedide adlı internet gazetesi, adını açıklamamayı tercih eden bir babanın şu sözlerini aktardı:

Bunun bir finansman sorunu olduğunu duyduk. Ancak Suudi Arabistan kesinlikle böyle bir yeri çalışır durumda tutabilecek maddi güçtedir. Doğru yatırımla bu okul çok iyi hizmet sunan bir merkez haline gelebilir ve İngiliz ve İslami eğitimin en iyi yönlerini ortaya çıkarabilir.
 


Öğretmenlerden biri şunları söyledi:

Eski bir öğrenci, şimdiki veli ve öğretmen olarak hala şoktayım. Asıl endişem çocuklarımızın iyiliği ve bir veli olarak henüz resmi kapatma bildirimi almadım.


Diğer veliler de hayal kırıklıklarını ve üzüntülerini ifade etmek için sosyal medyaya başvurdu.
Velilerden biri şöyle bir tweet attı:

Başarı geçmişi olan görkemli bir yapı. Çocuğum kısa bir süre için de olsa bu öğrenci grubuna katılma şansına erişti. Her sabah onu pencereden izlemek çok güzeldi. Kapanma haberi bizi üzdü. Sınıflarında dolaştığım, yaşadığımız gurbet acısını Kuran ayetleriyle dindiren bu okul ile olan anılarımızı unutamıyorum.


Bir diğeri ise paylaşımında umut taşıyan bir mesaj göndererek şunları yazdı:

Prens Muhammed bin Selman'dan Londra'daki Kral Fehd Akademisi'nin kapanmamasını sağlamasını istiyorum. Çünkü Londra'daki delegelerin çocuklarına, burslu öğrencilere ve birçok Arap ve Müslümana hizmet ettiği ve Müslümanların çocuklarına İslam'ı öğrettiği için kapatılmaması gerekiyor.


Bir diğer tweette şu sitem yer aldı:

Londra'daki Kral Fehd Akademisi'nin mali açık nedeniyle kapılarını kapatacağı söyleniyor! Bu akademi, Londra'daki Suudilerin, Arapların ve Müslümanların çocukları için verimli bir merkez, Arapça dilinde eğitimi ve İslami müfredatıyla güvenli bir sığınaktı. Soru şu ki, alternatif ne?


Arap ve Müslüman toplulukların, çocuklarını bulundukları ülkede akredite bir eğitimden mahrum bırakmadan inançlarını yaşamalarına yardımcı olacak aynı standartta başka merkezlerin ve akademilerin kurulup kurulmayacağı şu anda merak konusu.

Bu sorunun cevabını ancak zaman gösterecek.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU