Putin'in komutanları "sarhoş olan ya da savaşmayan askerleri zindana atıyor"

Vladimir Putin'in komutanları, asi askerleri cezalandırmak için eski "Zindanlar" yöntemini kullanıyor

(Sputnik/AP)

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rus komutanların muhtemelen askerleri yerdeki demir parmaklıklı hücrelere girmeye zorlayarak cezalandırdığını açıkladı.

Savunma Bakanlığı pazar günü yayımladığı günlük istihbarat güncellemesinde, askerlerin sarhoş olmak ya da Ukrayna savaşında çarpışmayı reddetmek gibi eylemlerinin muhtemelen derme çatma zindanlara atılmakla cezalandırıldığını belirtti.

"Zindanlar" adı verilen çukurların "metal bir parmaklıkla kaplı" yerdeki deliklerden oluştuğu söylendi. Savunma Bakanlığı açıklamasında Zindanların kullanıldığına dair çok sayıda rapor aldığını belirtti..

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Son aylarda Rus komutanlar muhtemelen disiplin ihlallerini aykırılık yapan askerleri "Zindanlara" atarak cezalandırmaya başladı. Bunlar, etrafı metal bir parmaklıkla kaplı yerdeki çıkurlardan oluşan derme çatma hücreler.

Rus personelden yakın zamanda gelen çok sayıda raporda, sarhoşluk ve sözleşmelerini feshetmeye teşebbüs gibi kabahatler nedeniyle Zindanlara atıldıklarına dair benzer açıklamalar bulunuyor.

Savunma Bakanlığı şöyle ekledi:

Savaşın ilk aylarında pek çok Rus komutan disiplin uygulamalarında nispeten yumuşak bir tutum sergileyerek askerlik yapmayı reddedenlerin sessizce evlerine dönmelerine izin verdi.

2022 sonbaharından beri, özellikle de Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un Ocak 2023'te operasyonun komutasını üstlenmesinden bu yana, kuvvetlerde disiplini yükseltmek için giderek daha baskıcı hale gelen çok sayıda girişimde bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zindanlar eski bir cezalandırma tekniği ve esir alınan kişi aşağılayıcı bir şekilde göz önünde bırakılırken yiyecek ya da erzaktan mahrum edilebilir.

Bu açıklama, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'da kendisini eleştirenlere ve muhaliflerine karşı sert önlemler aldığı bir döneme denk geldi.

Rusya'nın hapishanedeki muhalefet lideri Aleksey Navalni, Putin'i eleştirenleri bekleyen cezanın tüm gücünü deneyimliyor.

Navalni, şartlı tahliye ihlali nedeniyle önce iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak geçen yıl dolandırıcılık ve mahkemeye itaatsizlik suçlarından 9 yıl hapis cezasına mahkum edildi ve Moskova'nın 250 kilometre doğusunda hapis yatıyor.

Navalni hapisteyken, iddialara göre cezaevi kıyafetini düzgün bir şekilde iliklememek, gardiyana kendini düzgünce tanıtmamak ya da belirli bir saatte yüzünü yıkamamak gibi sözümona ihlaller nedeniyle "ceza hücresi" de denen tek kişilik küçük bir hücrede aylarca kaldı.

Destekçileri cezaevi yetkililerini kendisine uygun tıbbi yardım sağlamamakla, hücresinde kör edici derecede parlak ışık kullanmakla ve onu akli dengesi yerinde olmayan bir kişinin yanına yerleştirmekle suçluyor.

Öte yandan Putin'in gizli elit kişisel güvenlik servisinde görevli olan Gleb Karakulov, ekimde Rus ordusundan firar etmişti.

Halihazırda güvenli bir şekilde Rusya'dan uzakta olan Karakulov, eski meslektaşlarını başkana direnmeye teşvik etmek için önceki haftalarda bir röportaj verdi.

Bir videoda Rus subaylara hitaben, "Şu anda [Ukrayna'daki savaşta] yaşananlar kabul edilemez, akla mantığa sığmıyor" dedi.

Suç teşkil eden emirlere uymamalı ve bu savaş suçlusu Vladimir Putin'e hizmet etmemelisiniz.

Televizyonda gösterilmeyen bilgilere sahipsiniz. Ben sadece bir kısmını gördüm. Öne çıkın ve daha fazla kanıtla beni destekleyin. Gerçeği öğreneceksiniz.

Karakulov, Rusya Devlet Başkanı'nın bir zamanlar karizmatik bir lider olduğunu ancak şimdi giderek yalnızlaştığını, cep telefonu ya da internet kullanmazken gittiği her yerde Rus devlet televizyonuna erişmekte ısrar ettiğini söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU