Sayılarla yaşam

Açgözlülüğü dizginlemek ve adalet için çabalamak çocuk doğurmaktan daha önemli

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM), bilimsel tahminlere göre bu yılın ortalarında Hindistan nüfusunun Çin nüfusunu geçeceğini ve 21'inci yüzyılın ortalarına kadar artış trendine devam edeceğini söyledi.

Bu durum, Hintli kadınların yüksek doğurganlık oranına sahip olduğu anlamına gelmiyor.

Aksine Hindistan'daki doğum oranları önemli ölçüde düştü. Ancak Hindistan toplumunun yarısı genç ve 25 yaşın altında, bu da toplumun demografik politikalardan bağımsız olarak büyümeye devam ettiği anlamına geliyor.

Askıya aldığı tek çocuk politikasını katı bir şekilde uygulamaya başlayan Çin, nüfus bakımından en büyük ülke olma konumunu kaybetti.

Çin, vatandaşlarını çocuk doğurmanın ulusal bir gereklilik haline geldiğine ve ekonominin silahlara, genç erkeklere ve yeni neslin erkek çocuklarına ihtiyacı olduğuna ikna edemedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katolik değerleri nedeniyle Filipinler, Hindistan ve din adamlarının ağırlığı nedeniyle Pakistan dışında, Doğu Asya ülkeleri kadınların çalışma hayatına katılımı ve yaşam maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle nüfuslarını küçültme eğilimindeler.

Ancak bu, yeni jeopolitik yapıda kilit role sahip olan ülkelerin kaderini değiştiriyor.

Aile içindeki en mahrem kişisel kararlar, insanların kaderlerini ve gelecekteki koşullarının ne olacağını günlük olarak yazıyor.

Çin bu kadar çabuk yaşlanmak ve vatandaşlarını çocuk sahibi olmaya ikna etmek istemiyor.

Çünkü fabrikaların onları yönetecek birine ihtiyacı var ve onları işgal edecek birini bulamazlarsa gökdelenler hiçbir anlam ifade etmez.

Çalışan sayısı azaldı, emeklilik sistemi bozulma tehdidi altında ve nüfus bir yılda 850 binden fazla azaldı.

Güney Kore de daha iyi durumda değil. Çünkü içinde bulunduğumuz yüzyılın ortalarında üretken yaştaki nüfusunun üçte birini kaybedecek.

Tayvan ve Çin ise, çalışma çağındaki nüfusun dörtte birine varan bir düşüş görecek.


Elbette göçmenler olmasaydı Avrupa da kötü bir seviyede olurdu.

İtalya, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkesi olarak kabul ediliyor ve gençleri, kötü ekonomik durum nedeniyle ülke dışına çalışmak için göç ediyor.

Almanya aynı anda bir milyondan fazla göçmen alarak şimdilik demografik sorununu çözmeyi başarsa da kapıları açık veya aralık olmaya devam edecek.

Kesintisiz göçle açığı kapatmasaydı ABD'nin nüfusu da sürekli azalacaktı.


Doğu Asya ülkelerine gelince, onlar halen kibirli ve diğer ülkelerden gelen gurbetçiler için işgücü piyasasını meşrulaştırmak istemiyorlar.

Sadece birkaç yaşlının kaldığı bir Japon köyünün sakinleri, huzur ve rahatlıklarını bozan yabancıları kabul etmektense yok olmayı tercih ettiklerini ve kimliklerinde düzeltmeler yaptıklarını söylüyorlar.

Ancak Japonya, tüm zamanların en hızlı yaşlanan ülkesi haline geldiğinden bu inat kısa ve orta vadede mümkün olmayacak gibi görünüyor.

Japonya'da evlenme çağındaki kadınların dörtte biri bekar ve bunların çoğu evlenmek istemiyor. Evli insanlarsa çocuk doğurmanın yasallaştırılmasını istiyorlar.


Bu kasvetli durum karşısında Japonya hükümeti, bazı işçileri şu ana kadar belirli görevler için almakta kuralları esnetmekten başka bir çözüm görmüyor.

Ancak Japonlar, ağır basmaya başlayan durumu kurtarmak için katı tutumlarını hızla yumuşatmak zorunda kalacak.

Herkes kendince çözüm bulmaya çalışıyor. Pek çok Güney Koreli, Japon ve Tayvanlı şirket, işgücü bulmak için fabrikalarını daha kalabalık ülkelere taşıdılar.

İş gücünün kıt olduğu Asya ülkelerindeki fabrikaların üçte biri, makul bir nüfus dengesi sağlayan Vietnam, Hindistan ve Filipinler'e taşındı.

Önümüzdeki yıllardaki demografik büyüme, büyük ölçüde üreme patlaması yaşayan ve her kadının ortalama 7 çocuk doğurduğu Nijerya ve nüfusları 10 yılda yaklaşık yüzde 40 artan Kongo Cumhuriyeti, Mısır ve Tanzanya gibi bir dizi Afrika ülkesi tarafından yönlendirilecek.
 


Demografi ve ekonomi arasındaki denge çok zordur. Çin ve Hindistan, yoksulluk ve açlık nedeniyle geçtiğimiz yüzyılın ortalarından beri nüfuslarını azaltmaya çalışıyor.

Çin, nüfus artışını dizginlemeyi başardı ancak şimdi ekonomide gerçekleşecek bir gerilemeden korkmaya başladı.

Hindistan ise nüfus artışını yavaşlatmada başarısız oldu, ancak istenen ekonomik mucizeyi gerçekleştiremedi.

Bugün yüzde 6'lara ulaşan ekonomik büyüme oranına rağmen aşılamayan büyük bir zorlukla karşı karşıya.

Rakamlar bu kadar netleştiğinden, grafikler güneş gibi göründüğünden, toplumların gittiği yönü ve dengeyi ayarlamak zor ve kafa karıştırıcı.

Şoke eden ve soru işaretleri uyandıran son rakamlar dünyanın en önemli ekonomisinin gerilediği ABD'de ortalama yaşam süresinin sadece iki senede 3 yıl azaldığını gösteriyor.

Afrika'da olduğu gibi yoksulluk ve kıtlık nedeniyle değil, daha ziyade işlenmiş gıda lobilerinin sebep olduğu aşırı kilo ve obezite nedeniyle vatandaşlarına daha uzun bir yaşam sağlayamadı.

Ayrıca, Alfantanil ve Trunk gibi analjezik ilaçların gençler arasında kullanımında artış da buna sebebiyet verdi.

Araştırmalar sonucu bu maddelerin bağımlılık açısından eroinden 50 kat daha güçlü olduğu ortaya çıktı.

'Yoksulluktan' ölmeyen başka bir şeyden öldü, ama görünüşe göre adaletsizlik halen öldürüyor. Yeryüzünde 8 milyardan fazla insan yaşıyor.

Bunların 5 milyardan fazlası, yani çoğunluğu halen aç durumda. İşte dünyayı tehdit eden asıl felaket budur.

Açgözlülüğü dizginlemek ve adalet için çabalamak çocuk doğurmaktan daha önemlidir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU