Avustralyalı bilim insanları: Erkekler, daha "erkek hissetmek" için et tüketimini azaltmıyor

Et tüketiminde cinsiyet rollerinin etkisini araştıran bir grup araştırmacı, kendini maskülen olarak tanımlayan erkeklerin et tüketmeye daha yatkın oldukları sonucuna ulaştı

Tüm dünyada yılda 350 milyon ton et tüketiliyor (Reuters)

Vegan ve vejetaryen diyetler dünya genelinde popülerleşmeye devam ederken, kadınlara göre daha fazla et tüken yetişkin erkeklerin beslenme düzenlerini değiştirmeye en az yatkın grup oldukları biliniyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde bir grup araştırmacının bilimsel dergi Sex Roles'da yayımlanan çalışmasına göre, bu direncin nedeni et yiyen erkeklerin kendini daha "erkek hissetmesi" ve et yiyememenin erkekliklerini tehdit ettiği düşüncesi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma kapsamında 4 bin 897 Avustralyalıya yapılan çevrimiçi ankete kadınlara hangi boyutta erkek veya kadın hissettikleri sorulurken, çıkan sonucun kişilerin et tüketmeye dair yaklaşımını etkileyip etkilemediği analiz edildi.

Analiz sonucunda, kendilerini daha maskülen olarak tanımlayan erkeklerin, et tüketiminden vazgeçmeyi daha az düşündükleri ve et tüketmeye daha fazla oranda "gerekli" olarak tanımladıkları tespit edildi.

Çalışmaya katılan kişilerin tamamında, kendilerini cinsiyet rolleriyle tanımlayan kişilerin et tüketimini daha fazla oranda "hoş" ve "doğal" olarak tanımladıkları sonucu elde edildi.

Araştırmada benzer şekilde kendini daha feminen olarak tanımlayan kadınların da et tüketmeye daha yatkın olduğu anlaşıldı.

Anketten elde edilen sonuçlar konuyla ilgili daha önceki çalışmaları destekler nitelikte olsa da, çalışmanın katılımcıların kendi kendine doldurdukları bir anketi temel aldığı ve bu nedenle bazı taraflı yaklaşımlar içerebileceği vurgulandı.


Independent Türkçe, Iflscience

DAHA FAZLA HABER OKU