Londra'da 14 bin kadını yenen trans sporcu New York maratonunda erkekler kategorisinde koşmuş

Bir başka sporcu, "Bu, kadınlar için haksızlık" dedi

Frank, yarışa katılma amacının "gökkuşağı sevgisiyle neşe ve mutluluk yaymak" olduğunu söylüyor (Glenique Frank / Facebook)

Trans kadın koşucu Glenique Frank'in Birleşik Krallık'ta düzenlenen Londra Maratonu'nda kadınlar kategorisinde yarışmasına izin verilmesi tartışmaya neden oldu.

Frank söz konusu maratonda yaklaşık 14 bin kadını geride bıraktı. Frank'in ayrıca BBC'ye verdiği röportajda pazar günü düzenlenen yarışta "kız gücü" kullandığını söylemesi maratona katılan diğer sporcuların tepkisini çekti.

2008 Pekin Olimpiyatları'ndaki maratonda 6. sırada yer alan Mara Yamauchi de karara tepki gösterenler arasındaydı.

Yamauchi, "Kadın kategorisinde erkekler var, bu, kadınlar için HAKSIZLIK" diye tweet attı.

Yaklaşık 14 bin gerçek kadın, Frank yüzünden bitiş pozisyonuna daha kötü durumda geldi.

Yamauchi, 2006'da Britanya'nın en hızlı ikinci kadını ilan edilmişti. Sporcu, "O zaman bile benden hızlı koşan en az 1300 erkek vardı" ifadelerini kullandı.

Frank, geçen kasım ayında ABD'deki New York Maratonu'nda Glen adında bir erkek olarak yarışmıştı. Pazar günkü maratonda Glenique adıyla yarışan sporcu, parkuru 4 saat 11 dakika 28 saniye içinde bitirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

50-54 yaş arası kadınlarla yarışan Frank, 20 bin 123 kişinin katıldığı koşuda 6 bin 160. sırada yer aldı. Frank'in yarışı tamamladığı süre, erkekler kategorisinde 15 bin 386. sıraya denk geliyor.

31 Mart'ta Birleşik Krallık Atletizm Kurumu, "ergenlik çağından erkek olarak geçmiş sporcuların" müsabakalarda kadınlarla yarışmasının yasaklanacağını duyurmuştu.

Ancak halihazırda yarışlara girmiş olan trans sporcuların, söz konusu kategorilerde yarışmasına izin verildi.

Yine mart ayında Dünya Atletizm Birliği de trans kadın atletlerin uluslararası yarışmalarda kadınlar kategorisinde yarışmasını yasaklamıştı.

Yaklaşık üç yıl önce cinsiyet beyanını değiştiren Frank, "5 yaşımdan beri yanlış bedende olduğumu biliyorum" demişti.

"Kadınlarla yarışmak istedim çünkü kendimi kadın olarak görüyorum" ifadelerini kullanan sporcu, eleştirilerin kendisi için "travmatik" olduğunu ama onları "anladığını" söyledi.

Mara'yı üzdüğüm için üzgünüm çünkü ona saygı duyuyorum.

"Yarışı dört saat 11 dakikada bitirdim. Beni yenen çok kadın var" diyen Frank, bundan sonra bundan sonra "insanları mutlu etmek için" diğer veya erkek kategorilerinde yarışacağını dile getirdi.

 

Independent Türkçe, New York Post, The Telegraph

 

DAHA FAZLA HABER OKU