3 Rus'un bulunduğu bir yat Kızıldeniz'de kayboldu

Eğlence amaçlı yat, gemiyle Dubai'ye gönderilmek üzere Cibuti'ye gidiyordu

Yatın adı "30 Minutes" / Fotoğraf: Reuters

Riyad'daki Rusya büyükelçiliği dün (24 Nisan Pazartesi), üç Rus'u taşıyan bir yatın Kızıldeniz'de kaybolduğunu duyurdu.

Büyükelçilik yaptığı açıklamada, Cibuti'ye giden yatın 17 Nisan'da Suudi Arabistan'ın güneyindeki Cizan limanında yakıt ikmali yaptığını, iki gün sonra telsiz bağlantısını kaybedildiğini söyledi.

"30 Minutes" adlı yata ne olduğu henüz belli değil. Sahibi, kaybolduğu sırada yatın bir gemiyle Dubai'ye gönderilmek üzere Cibuti'ye istikametinde olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önemli bir nakliye şeridi olan Kızıldeniz, 2015'ten beri uluslararası alanda tanınan Yemen hükümetinin güçlerine karşı savaşan Yemen'deki Husiler tarafından gemilere yapılan bir dizi saldırıya tanık oluyor. 

Husilerden kayıp yatla ilgili hemen bir açıklama gelmedi ve Meşru Hükümet Destekleme Koalisyonu yorum talebine yanıt vermedi.

Rus Büyükelçiliği de yaptığı açıklamada, yatın Mısır'daki Port Said limanından yola çıktığını ve Suudi Arabistan'ın Cizan limanından önce kıyı kenti Cidde de dahil olmak üzere çeşitli noktalarda durduğunu bildirdi.

Açıklamada "İlgili yerel makamlara göre, yatın bulunduğu söylenen bölgesindeki tüm tam zamanlı gemiler şu anda aramaya katılıyor" ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca "Suudi yetkililerle iş birliği içinde, kayıp geminin akıbetini ortaya çıkarmak ve gemideki Rus vatandaşlarına acil yardım sağlamak için gerekli tüm adımları atmaya devam ediyoruz" ifadelerine de yer verildi. 

Yaklaşık bir yıl önce imzalanan ateşkes, Yemen içindeki çatışmaları önemli ölçüde azalttı ve resmi olarak ekim ayında sona ermiş olsa da taraflar büyük oranda içeriğine uymaya devam etti.  

Bu ayın başlarında, Suudi Arabistan'dan bir heyeti, daha kalıcı bir ateşkes sağlamak amacıyla Yemen'in başkenti Sana'da Husilerle görüşmelerde bulundu.

 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU