Tucker Carlson'ın Fox News'ten ayrılması Amerikan medyasının gündemine oturdu

Fox News, Dominion Oylama Sistemleri tarafından açılan karalama davasını çözmek için 787,5 milyon dolar ödemeyi kabul ettikten kısa bir süre sonra Tucker Carlson kanaldan ayrıldı

Tucker Carlson, Donald Trump'ın seçimi kaybettikten sonra bıraktığı boşluğu doldurdu

Amerikan Fox News kanalının en önde gelen ve ünlü spikeri Tucker Carlson'ın istifasıyla, spikerin 6 Ocak 2021'de "Capitol baskını"ndaki isyanların desteklenmesinde oynadığı rol yeniden gündeme geldi.

Örneğin, ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Kevin McCarthy, Carlson'ı isyanlar hakkında yorum yapmakla ve isyana katılanları Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell dahil, Kongre üyelerini tehlikeye atan şiddetli isyancılar yerine barışçıl turistler olarak sunmakla suçlayarak kınadı.

Carlson, medyanın gerilediği ve hem siyasi, sosyal, kültürel açılardan hem de toplumsal cinsiyet açısından her türlü kin besleme platformuna dönüştüğü bir dönemde Fox News'in en önde gelen savunucusu olarak biliniyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Times, Fox News'in en popüler izlenme oranlarından birine sahip olan Carlson'ın programının "Dominion Oylama Sistemleri" tarafından açılan bir hakaret davasını çözmek için 787,5 milyon dolar ödemeyi kabul etmesinden kısa bir süre sonra, Carlson'ın Fox News'ten ayrıldığını bildirdi.

Dominion şirketinin Fox News'e açtığı karalama davası, şirketin 2020 başkanlık seçimlerini denetleyen resmi makamlara eski Başkan Donald Trump'ı devirmek amacıyla tahrif edilmiş oy sayma makineleri sağladığı iddiasının ardından geldi.

New York Times, Carlson'ın çıkışını ABD'deki "haber gündemini sarsmak ve muhafazakar hareketi şok etmek amacı" olarak yorumladı.

Fox News, sunucunun ayrılmasından sonra şu açıklamayı yayımladı:

Kanal ve program sunucusu yollarını ayırmaya karar verdi. Carlson'a hem program sunucusu olarak hem de kanala katkıda bulunan biri olarak yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz.


Carlson'ın 2016'dan beri yayınlanan Tucker Carlson Tonight adlı programının son bölümü geçen Cuma günü yayımlandı.

Son yıllarda Carlson, dokunulmaz olduğu izlenimini verecek ölçüde haber kanalındaki iş yelpazesini genişletmişti.

2021'de, programını canlı yayın hizmeti sunmak için "Tucker Carlson Originals" adlı bir seri haline getirerek kanal ile yeni bir sözleşme imzalamıştı.

Son dava, Carson'a karşı açılan tek dava değildi, çünkü ikincisi, eski yapımcı Abby Grosberg tarafından Mart 2023'te açılan ve eski meslektaşının "kadın düşmanlığını ve ayrımcılığı teşvik eden bir kültüre öncülük ettiği" iddiasıyla açtığı başka bir davanın odak noktası oldu.

New York Times, Carlson'ın programıyla ilgili önceki araştırmasına ve daha çok izleyici elde etmek için beyaz ırkçılığı körükleme girişimlerine haber sayfasında yer verdi.

Gazete, programı, haber kanallarının tarihindeki en ırkçı program olarak eleştirdi ve sunucunun, Trump etrafında şekillenen muhafazakar Cumhuriyetçi hareketini miras alma girişiminde olduğunu belirtti. 

Gazete, Fox News içindeki iki kaynaktan şu bilgileri aktardı:

Tucker Carlson Tonight'ın kıdemli yapımcısı Justin Wells de kanaldaki işini kaybetti. O, 2016'da başlayan programdan bu yana Carlson ile birlikte çalışıyordu. Program, ABD'de televizyonun en çok izlenen saatlerinde yayınlanıyordu. Carlson'un şöhreti ve popülaritesi ona diğer muhafazakar haber kuruluşlarından iş teklifleri gelmesini sağladı. O, kendi platformunu kurmayı bile düşünebilir.
 


Rus resmi kanalı RT, Twitter hesabında Carlson'un kendi taraflarında yer almasından duyduğu memnuniyeti bildirerek onu "daha fazla soru sormaya" davet etti.

Kanal, Carlson'un özellikle küresel gelişmelerle ilgili Rus komplo teorilerini benimseyen yorumlarını Rusçaya çevirerek  sık sık alıntıladı.

Fox News aleyhine açılan Dominion davasıyla ilgili soruşturmaların ortaya koyduğu özel yazışmalarda Carlson, Trump'ı, kendisini ve kanalı 2020 başkanlık seçimleri hakkında yanlış bilgiler vermekle suçlayarak, eski başkana olan nefretini dile getirdi.

Muhafazakar haber ağı Newsmax'ın CEO'su Christopher Ruddy yaptığı açıklamada, Carlson'ın çıkışının izleyicileri Fox News'ten daha da uzaklaştıracağını söyledi.

Ayrıca, Dominion'un Newsmax'ı, son ABD başkanlık seçimlerine hile karıştırıldığı iddiaları nedeniyle dava ettiğini belirtti.

New York Times, Carlson'ın rolünün ünlü bir program sunucusu olmanın ötesine geçtiğini iddia etti.

Gazeteye göre Donald Trump'ın seçim kaybettikten sonra bıraktığı boşluğu Carlson, eski başkanın en aşırı düşüncelerini destekleyerek doldurdu.

Aynı şevkle 6 Ocak 2021 isyanlarının faillerini savunmak için çabaladı ve göçmenler, Black Lives Matter protestocuları ve COVID-19 aşıları hakkında kamuoyuna şüpheler ekti.

New York Times tarafından yürütülen başka bir soruşturmada, onlarca arkadaşı ve eski meslektaşlarıyla yapılan röportajlar ve Fox News programından 1.100'den fazla bölümün analizi de dahil olmak üzere Carlson'ın kariyerinin aşamaları araştırıldı.

Araştırmada gazete, Carlson'ın göçmenler hakkında ırkçı harekete gösterdiği sempatiyi ortaya koydu.

 

DAHA FAZLA HABER OKU