Kendini Venezuela'nın lideri ilan eden Juan Guaido, Kolombiya'dan atıldı

39 yaşındaki siyasetçinin ülkede açıklama yapması da yasaklandı

Juan Guaido, Maduro'ya karşı boykota giderek kendini ülkenin lideri ilan ettiğinde Ulusal Meclis Başkanı olarak görev yapıyordu (Reuters)

Kendini ABD'nin desteğiyle Venezuela'nın lideri ilan eden Juan Guaido'nun Kolombiya'ya girdikten saatler sonra sınır dışı edildiği bildirildi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden El Tiempo'nun aktardığına göre Guaido, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun düzenlediği ve Venezuela'daki siyasi krizin ele alındığı toplantıya katılmak üzere pazartesi günü ülkeye gitti.

Buna göre Guaido, başkent Bogota'ya gittikten kısa süre sonra ülkeden sınır dışı edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Guaido'nun toplantıya davet edilmediği ve ülkeye "uygunsuz şekilde" giriş yaptığı bildirildi

Açıklamada, Guaido'nun ülkeye giriş için gerekli belgelere sahip olmadığı, bu nedenle sınır dışı edilerek uçakla ABD'ye gönderildiğini belirtti.

El Tiempo, Guaido'nun Kolombiya'da kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmasının yasaklandığını da aktardı.

Guaido ise ülkesinin siyasi krizini ilgilendiren toplantıda delegelerle görüşmek istediğini fakat engellendiğini söyledi.

39 yaşındaki siyasetçi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela-Kolombiya sınırından "herkes gibi" yürüyerek geçtiğini söyledi.

Guaido, paylaşımında "Bogota'ya ulaşmak için 60 saat yol gittikten, diktatörlüğün zulmünden kaçtıktan ve Maduro rejimine meydan okuduktan sonra beni Kolombiya'dan çıkarıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Siyasetçi, bir uçağın içinden çektiği videoyu paylaştığı gönderisindeyse sınır dışı edilmesinde Venezuela yönetiminin de parmağı olduğunu ve ailesinin tehdit edildiğini öne sürdü.

Kolombiya'nın solcu lideri Petro'nun düzenlediği ve uluslararası delegelerin katıldığı konferansa, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da davet edilmedi.
 


Venezuela'da siyasi kriz

2018'de düzenlenen ve Maduro'nun oyların çoğunu alarak yeniden devlet başkanı olduğu seçimler, özgür ve adil olmadığı gerekçesiyle tartışma yaratmıştı.

10 Ocak 2019'da Maduro'nun göreve başlamasıyla boykota giden Guaido, 23 Ocak'ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti. Öte yandan muhalefet koalisyonu, işlevsiz kaldığı gerekçesiyle Guaido liderliğindeki geçici hükümetin 30 Aralık'ta ortadan kaldırılmasına karar vermişti.

Geçici hükümeti feshedilmeden önce Guaido, ABD'nin yanı sıra Kanada, Brezilya, Arjantin, Şili ve Peru gibi ülkelerden destek almıştı. Avrupa Birliği ise Guaido'ya verdiği desteği 2021'de sonlandırmıştı.

Kolombiya'da Petro'dan önceki sağcı lider Ivan Duque de Guaido'yu destekleyerek, Maduro yönetimiyle ilişkileri kesmişti. 

Ancak eski gerilla Petro, haziranda seçimleri kazanarak göreve başladığında bu politikayı değiştirmişti. 2 Kasım 2022'de 6 yıl sonra Venezuela'yı devlet başkanlığı düzeyinde ziyaret eden ilk Kolombiyalı lider olmuştu.


Independent Türkçe, AFP, TASS, El Tiempo

DAHA FAZLA HABER OKU