Zorbalık suçlamasıyla istifa eden eski İngiltere Adalet Bakanı Raab: Bu Kafkaesk destanın bedelini halk ödeyecek

49 yaşındaki siyasetçi, Rishi Sunak, Boris Johnson ve Theresa May hükümetlerinde görev yapmıştı

Yahudi asıllı bir ailenin çocuğu olan Raab, 2006'da politikaya atılmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık'ta (BK) birlikte çalıştığı kişilere zorbalık yaptığı gerekçesiyle hakkında soruşturma yürütülen ve istifa eden Adalet Bakanı Dominic Raab, süreci "Kafkaesk bir destan" diye niteledi.

Raab, BK'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph'ta kaleme aldığı köşe yazısında, soruşturmada çıkacak sonuca saygı duyacağını belirtirken, hakkındaki suçlamaları reddetti.

"Bu Kafkaesk destanın bedenlini Britanya halkı ödeyecek" başlıklı yazısında Raab, birlikte çalıştığı hiçbir kişiye hakaret veya küfür etmediğini, bağırmadığını ya da tehditte bulunmadığını savundu.

BK Başbakanı Rishi Sunak'ın yardımcısı olarak da görev yapan Raab, hakkında soruşturma başlatılması kararını eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:

Bu emsal karar, az sayıda memurun, ülke adına güçlü şekilde müzakere eden, cesur reformlar peşinde koşan ve kamu görevlilerinden hesap sormakta ısrarcı davranan bakanları hedef almasının önünü açmaktadır. Eğer hükümette zorbalık meselesiyle ilgili belirlenen eşik artık buysa, bunun bedelini ödeyecek olan da bu ülkenin insanlarıdır.

5 ay önce Sunak hükümeti tarafından başlatılan soruşturmada, Raab hakkındaki 24 kişi tarafından yapılan en az 8 şikayet incelendi. Söz konusu şikayetler, Raab'ın eski BK lideri Boris Johnson kabinesinde 2019'da Dışişleri Bakanı, Theresa May hükümetindeyse 2018'de Brexit Bakanı olarak görev yaptığı dönemleri de kapsıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

49 yaşındaki bakan, soruşturma raporunun dün günü Sunak'a sunulmasının ardından istifasını duyurdu. Raab yerine Başbakan Yardımcısı olarak Oliver Dowden, Adalet Bakanı olarak da Alex Chalk atandı.

Sunak ise istifa kararını büyük üzüntüyle kabul ettiğini belirtirken, Raab'ın BK hükümetlerindeki farklı görevlerini başarıyla yerine getirdiğini söyleyerek eski bakanı övmüştü. 

BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian'a konuşan ve kimliklerini açıklamayan kaynaklar, Raab'ın istifasını kendi kararıyla verdiğini ve Sunak'ın böyle bir talebi olmadığını savundu.

Öte yandan Guardian, Sunak'ın Raab'ı 25 Ekim'de göreve getirmeden önce hakkındaki suçlamalardan haberdar olduğuna da dikkat çekti. 

BK Başbakanlık Ofisi, Sunak'a teslim edilen raporla ilgili detaylı inceleme yapılacağını bildirdi.


Independent Türkçe, Telegraph, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU