Fox News, yanlış çıkan seçim iddiaları için özür dilemeyecek

Fox News'un medya analisti, kanalın "komplo teorileri" yayımladığını itiraf etti

(Julio Cortez/AP)

Dominion Oylama Sistemleri'nin (ABD'deki elektronik seçimlerde kullanılan sistemleri üreten şirket -ed.n.) Fox News'a ABD'deki 2020 seçimlerinde yaptığı yayınlar nedeniyle açtığı karalama davasının duruşmasının başlamasına sadece birkaç saat kala, kanal daha fazla yasal işlem yapılmasını önlemek için 787 milyon dolarlık anlaşmayı kabul etti.

Anlaşma hakkında bilgi sahibi bir kaynak The Independent'a, uzlaşmaya rağmen tekzip yayımlanmayacağını ya da Fox'un yayınında özür dilenmeyeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanal yaptığı açıklamada bir Delaware mahkemesinin "Dominion hakkındaki bazı iddiaların yanlış olduğunu" bulduğunu kabul etti. Fakat Fox'taki üst düzey isimlerin sözkonusu iddiaların yanlış olduğunu bildiğini gösteren kayıtlar davada ortaya çıkmasına rağmen yayın kuruluşu, izleyicilerine seçime dair komplo teorileri izletmekteki önemli rolünü kabul etmekte bundan daha ileriye gitmeyecek gibi görünüyor.

 

Fox News-Dominion anlaşmasının duyurulmasından birkaç dakika sonra Fox'un medya analisti Howard Kurtz, Dominion'ın Donald Trump'tan oy çaldığı yönündeki yalanları (bunların yayılmasını kanal sağlamıştı), "kesinlikle yanlış" ve "komplo teorileri" diye nitelendirdi.


Anlaşmanın ardından kanal, Dominion davasını ve Fox'un bu davadaki rolünü ele almaya biraz zaman ayırdı.

Fox'un medya analisti Howard Kurtz, salı günü yapılan yayının bir bölümünde "Eski ABD Başkanı Trump ve yandaşlarının Fox'ta ve başka yerlerde öne sürdüğü, Dominion oy makinelerinin bir şekilde Donald Trump'tan oyları çalıp Joe Biden'a aktardığı fikri kesinlikle yanlış. Bunlar komplo teorileriydi" dedi.

Dava, Birleşik Devletler'in o zamanki başkanının savunduğu son derece haber değeri taşıyan bir konuda Fox'un gerekli özeni gösterip göstermediği, dikkatsiz davranıp davranmadığı ya da kanalın iddia ettiği gibi sadece haber yapıp yapmadığıyla ilgili olacaktı.

(Şubatta Kurtz, Dominion davasıyla ilgili kanalın, "Kurtz dava edilen kuruluşun bünyesinde olduğu için onun bu konuda konuşamayacağına veya yazamayacağına karar verdiğini" söylemiş ve bu karara katılmadığını belirtmişti.)

Fox News'un dışındaysa, anlaşma muhafazakar yayın kuruluşunun sertçe eleştirilmesine yol açtı.

Delaware eyaletinin Wilmington kentinde yer alan ve karalama davasının görülmesi planlanan mahkeme binasının önünde, Dominion'ın avukatı Justin Nelson gazetecilere, "Bugünkü uzlaşma... aklanmayı ve hesap verebilirliği gösteriyor" dedi.

Yalanların sonuçları vardır. Hakikat kırmızı ya da mavi tanımaz.

Dominion Avukatı Stephen Shackelford ise "Para hesap verebilirliktir ve biz bunu bugün Fox'tan aldık" diye ekledi.

Ama henüz işimiz bitmedi, hesap sorulacak başkaları da var.

Öte yandan CNN'de, sunucu Jake Tapper salı günü haberi duyururken anlaşmanın "gazetecilik tarihinin en çirkin ve en utanç verici anlarından biri olarak yorumlanabileceğini" söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU