Britanyalıların çoğunluğu Kral Charles'ın taç giyme masraflarını karşılamak istemiyor

6 Mayıs'ta yapılacak törenin ne kadara mâl olacağı henüz bilinmiyor

Kral Charles, Westminster Kilisesi'nde taç giyen 40. Britanya hükümdarı olacak (Reuters)

Britanyalıların yarısından fazlası, Kral Charles'ın taç giyme töreni masraflarının hazineden karşılanmasını istemiyor.

YouGov'un yaptığı ankete katılanların yüzde 51'i, 6 Mayıs'taki taç giyme seramonisinin masraflarının hükümet tarafından ödenmesine karşı çıkarken, yüzde 32'si masrafların hazineden karşılanması gerektiğini söyledi.

"Kral Charles'ın taç giyme törenini ne kadar umursuyorsunuz?" şeklindeki bir soruyaysa katılımcıların yüzde 64'ü "çok değil" veya "hiç" şeklinde yanıt verdi.

Taç giyme töreni, Birleşik Krallık'ta hayat pahalılığının arttığı, kamu ve özel sektörde geniş çaplı grevlerin yapıldığı ve yüksek enflasyon rakamlarının görüldüğü bir dönemde yapılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 bin 246 kişinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, genelde hayat pahalılığından en çok etkilenen kesim olarak görülen gençlerin, tören masraflarının kamu bütçesinden karşılanmasına en çok karşı çıkanlar olduğunu ortaya koydu.

18-24 yaş arası katılımcıların yüzde 62'si masrafların hükümet tarafından karşılanmasına itiraz ederken, tören masraflarının hazine tarafından ödenmesini söyleyenlerin oranı yüzde 15'de kaldı.

Öte yandan 65 yaş üstü katılımcıların yüzde 43'ü taç giyme törenin maliyetininin vergi mükellefleri tarafından karşılanması gerektiğini belirtirken, buna karşı çıkanların oranıysa yüzde 44 olarak ölçüldü.

Birleşik Krallık hükümeti taç giyme töreninin maliyetine ilişkin henüz bir açıklama yapmadı. 

Tören kapsamında 6 Mayıs'ta kraliyet kilisesinde yapılacak bir seramoninin yanı sıra, 7 Mayıs'ta Windsor Kalesi'nde bir konser düzenlenmesi bekleniyor.

8 Mayıs'taysa ülke genelinde resmi tatil olacağı duyurulmuştu.

1953'te Kraliçe II. Elizabeth'in taç giyme töreni 912 bin sterline mal olmuştu. Bu miktar bugünün rakamlarıyla 20,5 milyon sterline tekabül ediyor.

Kral VI. George'un 1937'deki taç giyme töreni içinse bugünün rakamlarıyla 24,8 milyon sterlin harcanmıştı.

Kral III. Charles'ın taç giyme töreninin toplam masrafı ve masrafların nasıl karşılandığına ilişkin detayların 6 Mayıs'taki tören sonrasında netleşmesi bekleniyor.


Independent Türkçe, France 24, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU