Erdoğan: İstanbul'un Avrupa ve Anadolu Yakası'nda 500 bin konutluk uydu kentler planlıyoruz

Kentsel dönüşüm projeleri hakkında konuşan Erdoğan,"Nüfus yoğunluğu insani ve ekonomik sonuçları, stratejik konumu gibi hususlar sebebiyle İstanbul önceliklerimizin başında yer almak mecburiyetindedir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap Anahtar Teslimi ile 2. ve 3. Etaplarda Kentsel Dönüşüm Başlangıç Töreni'nde konuştu.

Burada yaptığı konuşmada Erdoğan, "Yaşadığımız her felaket bize bundan sonrası için almamız gereken tedbirleri tekrar hatırlatıyor. Depremin ağır sonuçlarıyla ilgili olarak 1999 yılından kalma bir tecrübemiz zaten vardı. Asrın felaketi 6 Şubat depremleri ise etki ve yıkım alanının büyüklüğüyle yaşayanların ifadesiyle adeta bir küçük kıyamet şeklinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, ülkenin Doğu Anadolu'dan başlayıp Marmara'ya kadar iki koldan gelen bir fay hattı tehdidiyle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, sel, yangın, heyelan ve başka afet risklerini de tamamen içine alan bir afet risk yönetimi sistemi kurmak amacıyla uzun süredir yoğun gayret gösterdiklerini kaydetti.

"İstanbul önceliklerimizin başında yer almak mecburiyetindedir"

Kentsel dönüşüm projelerine verdikleri öneme vurgu yapan Erdoğan, "Elbette afet riski olan her yerde bu projeleri uygulayacağız ama nüfus yoğunluğu, insani ve ekonomik sonuçları, stratejik konumu gibi hususlar sebebiyle İstanbul önceliklerimizin başında yer almak mecburiyetindedir" dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

İstanbul'da acilen dönüştürmemiz gereken 1,5 milyon riskli konut var. Bunun için İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında 500 bin konutluk uydu kentler planlıyoruz. Diğer dönüşümlerin de vatandaşlarımızın ve belediyelerin iş birliğiyle mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesinin takipçisi olacağız. Bu çerçevede, kentsel dönüşüm kredilerinin limitlerini 600 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya çıkardık. Bayramın ilk günü kentsel dönüşüme ivme katacak yeni bir müjdeyi inşallah milletimizle paylaşacağız. Deprem yıkıntılarının altında canlarımızın yitip gitmemesi, mallarımızın toza, toprağa dönüşmemesi için kentsel dönüşüm çalışmalarında en küçük bir ihmale veya açgözlülüğe meydan vermemeliyiz. Ne İstanbul ne de Türkiye, göz göre göre gelen böyle bir tehdidin altında kalmayı hak etmiyor. Gerekiyorsa biraz daha fazla fedakarlık yaparak, bir an önce bu işin bitmesini sağlamalıyız.

 

Independnt Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU