Savaş nedeniyle Rusya'ya sığınan bazı Ukraynalılar kendini Sibirya kıyılarında buldu

Rusya yönetimi, uzak doğudaki bölgelere yerleşmeyi kabul eden Ukraynalılara vatandaşlık ve nakit destek gibi teklifler sunuyor

Geçen yıl Rusya tarafından işgal edilen Mariupol'deki binaların yüzde 90'ı şiddetli çatışmalar nedeniyle hasar görmüştü (Reuters)

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal harekatının ardından çatışmalardan kaçmak için Rusya'ya geçen çok sayıda Ukraynalı kendini Sibirya'nın doğusunda buldu.

ABD merkezli yayım kuruluşu CNN, Japon Denizi kıyısındaki Primorskiy Krayı bölgesine bağlı Nakhodka kasabasında kalan Ukraynalılarla görüştü.

Kuzey Kore'ye çok yakın bir bölgede bulunan kasabadaki Ukraynalılardan biri olan Natalya, Mariupol'deki çatışmaların başlamasıyla Rus yetkililer tarafından organize edilen yaklaşık 5 bin kilometrelik bir tren yolculuğuyla Sibirya'ya ulaştığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl çatışmaların yoğunlaştığı dönemde güvenli bir tahliye koridoru kurulamaması nedeniyle birçok Ukraynalı için tek seçenek Rusya'ya geçmek olmuştu. 

Ukrayna yönetimi bu kişilerin zorla tahliye edildiğini öne sürse de Natalya kimsenin kendisini zorlamadığını ve bunun kendi kararı olduğunu söyledi.

Mariupol'de bir ofis çalışanı olan ancak Nakhodka'da bir gıda işleme tesisinde iş bulabildiğini belirten Natalya, kira giderini karşılamakta zorlandığını ve yeteneklerine daha uygun bir iş bulmayı umduğunu söyledi.

Evini özlediğini ancak en azından kocasıyla kızının yanında olduğunu belirten Natalya, "Geçen yıldan bu yana mekandan başka bir şey değişmedi. Ancak artık sevdiğimi bir işim ve evim yok" diye konuştu.

Natalya, Rus yetkililerin Ukrayna pasaportunu alarak kendisine bir Rus pasaportu verdiğini söyledi. Ancak Ukraynalı mültecinin imzaladığı anlaşmaya göre, Natalya'nın Rusya'da başka bir yere taşınması durumunda kendilerine sağlanan devlet yardımlarını geri ödemesi gerekecek.

Seyahat etmekte özgür olduğu ancak Ukrayna'ya dönmeyeceğini belirten Ukraynalı kadın, "Rusya'ya gidenler Ukraynalı yetkililer tarafından suçlu ilan edildi. Oraya gitmem yasak. Risk almak istemiyorum" diye konuştu.

Ukrayna'dan Nakhodka'ya giden bir diğer Ukraynalı mülteci olan Valeriya'ysa, "Rusya'da kalacağız. Ukrayna hakkında düşünmek dahi istemiyorum" dedi.

Sibirya kıyılarına kadar sürüklenen bir diğer Ukraynalı Oksana ise Mariupol, Rusya'nın bir parçası olarak kalırsa orayı ziyaret etmek isteyeceğini söyledi.

CNN, konuştukları kimsenin Moskova'yı doğrudan eleştirmediğini, bazılarının Rusya'ya sempati duyduğunu, bazılarınınsa savaşla ilgili soruları yanıtlamayı reddettiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler geçen yıl boyunca 2,8 milyon Ukraynalının mülteci olarak Rusya'ya gittiğini tahmin ediyor. Bunlardan bazıları transit olarak Avrupa'ya geçerken, bir kısmı da Ukrayna'ya döndü.

Ukraynalıların Sibirya'nın uzak bölgelerine yerleştirilmesi Kremlin için de bir zafer anlamına geliyor. Gönüllü olarak Rus vatandaşı olan bu kişiler Putin'in savaşla ilgili anlatısına destek oluştururken, Rusya'nın uzak doğudaki topraklarına nüfus kazandırma politikası için de fayda sağlıyor.

Rusya daha önce yeraltı zenginlikleriyle bilinen uzak doğudaki bölgelere nüfus çekebilmek için çeşitli projeler üretmişti. Ukrayna'dan gelerek Rusya'nın uzak doğudaki topraklarına gitmeyi kabul eden kişilere de nakit ödeme, barınma yardımı, Rusya vatandaşlığı ve ücretsiz arazi gibi teklifler sunuluyor.


Independent Türkçe, CNN, AP

DAHA FAZLA HABER OKU