ABD'de radikal sağcılar, "Pentagon muhbiri" Teixeira'ya sahip çıktı

Sızdırılan gizli belgelerde Çin'in casus balonlarıyla ilgili yeni bilgiler de ortaya çıktı

Teixeira hakkında 15 yıl hapis cezası isteniyor (Reuters)

ABD'de Pentagon'un gizli belgelerini sızdırmaktan sorumlu tutulan Jack Teixeira, ülkedeki radikal sağcı siyasetçilerden ve medyadan destek topladı.

Cumhuriyetçi Marjorie Taylor Greene, Teixeira'nın perşembe günü gözaltına alınmasının ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 21 yaşındaki genç askeri "beyaz, erkek, Hıristiyan ve savaş karşıtı" diye niteledi.

Pandemide aşı karşıtı açıklamaları nedeniyle Twitter hesabı kapatılan, daha sonra da Twitter CEO'su Elon Musk tarafından hesabı tekrar açılan Greene, bu özelliklerinin Teixeira'yı Joe Biden yönetiminin düşmanı yaptığını savundu.

Radikal sağcı siyasetçi, Teixeira'nın belgeleri sızdırarak Ukrayna savaşıyla ilgili gerçekleri ortaya çıkardığını da iddia etti.

ABD'nin tanınmış muhafazakar yayın kuruluşlarından Fox News'ün haber spikeri Tucker Carlson da programında Teixeira'yı savunarak, şu ifadeleri kullandı: 

Suçları ortaya çıkardı, bu nedenle kendisi suçluya dönüştü. Washington'da işler böyle yürür. Hakikati söylemek tek gerçek günahtır. Medya, Amerikalılara Ukrayna'da gerçekte neler olduğunu anlatan bu gencin yakalanmasını kutluyor. Ona Usame bin Ladin muamelesi yapıyorlar.

Sızdırılan gizli belgelerde Ukrayna'nın savaşı baharda kazanma ihtimalinin düşük olduğuna, hava savunma sistemlerinin zayıflıklarına ve füze stoklarının tükenebileceğine ilişkin istihbarat bilgileri ortaya çıkmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Carlson, bu bilgilere işaret ederek, "Ukrayna aslında bu savaşı kaybediyor. Biden yönetimi de bunun farkında ama halka yalan söylüyorlar" dedi.

Cumhuriyetçi Greene de Biden'a seslenerek Kiev yönetimine verilen desteği durdurmasını talep etti.  

Öte yandan ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, sızdırılan Pentagon belgelerinde ABD ve Pekin arasında krize yol açan casus balon olayıyla ilgili yeni bilgilerin ortaya çıktığını bildirdi.

Buna göre ABD ordusu, Çin'e ait olduğu öne sürülen üç casus balon daha keşfetti ama bunların detaylarını kamuyla paylaşmadı. 

Ordunun Bulger-21 adını verdiği balonun, Aralık 2021 ve Mayıs 2022'de dünyayı dolaştığı belirtildi. Accardo-21'inse ne zaman uçuş yaptığı bilinmiyor. Her iki balonun da üst seviye casusluk donanımlarına sahip olduğu öne sürüldü. Diğer balonunsa adı paylaşılmadı.

Bu balonlardan birinin Pasifik'te görev yapan ABD savaş gemilerini gözetlediği, diğerininse Güney Çin Denizi'nde düştüğü savunuldu. 
 


ABD ordusu, şubatta 4 cismi vurarak düşürmüştü. Bunlardan ilki Güney Carolina üzerinde 4 Şubat'ta, ikincisi Alaska üzerinde 10 Şubat'ta, üçüncüsü Kanada hava sahasında 11 Şubat'ta, dördüncüsüyse Michigan'da 12 Şubat'ta vurulmuştu. 

Washington, ilk cismin Çin'e ait bir casusluk balonu olduğunu ve istihbarat topladığını öne sürmüştü. Pekin ise iddiaları reddederek cismin meteoroloji balonu olduğunu ve ABD hava sahasına sürüklendiğini savunmuştu. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamadaysa düşürülen son üç balonun Çin istihbaratıyla bağlantılısına dair kanıt bulunmadığı, bunların ticari firmalara ya da araştırma kuruluşlarına ait zararsız araçlar olabileceği belirtilmişti.


Independent Türkçe, Washington Post, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU