Sürgündeki Tibet lideri, bir çocuğa "Dilimi em" diyen Dalay Lama'yı savundu: "O, bedensel zevklerin ötesinde"

"Videoyu Çin yanlısı kaynaklar servis etti"

Dalay Lama, 2019'da da kendisinden sonra gelecek ruhani liderin "çekici olması gerektiğini" söyleyince tepki toplamıştı (AP)

Sürgündeki Tibet lideri Penpa Tsering, bir çocuktan dilini emmesini isteyerek büyük tepki toplayan Dalay Lama'yı savundu. 

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de perşembe günü yaptığı açıklamada Tsering, Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso'nun masum olduğunu savunarak, şunları söyledi: 

Hazretleri her zaman inançlı bir yaşam sürmüş, bekarlık yemini de dahil bir Budist keşişin hayatını oluşturan temel unsurları benimsemiştir. Yıllar süren ruhani pratiğiyle bedensel zevklerin ötesine geçmiştir. Fakat kendisi şimdi her türlü yaftalamayla karşı karşıya.

Tsering, Dalay Lama'nın tepki toplayan videosunun, Çin yanlısı kaynaklar tarafından sosyal medyada paylaşıldığının tespit edildiğini de öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu olayın siyasi tarafı göz ardı edilemez" diyen Tsering, iddialarını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı. 

87 yaşındaki Gyatso'nun bir erkek çocuğu dudaklarından öptüğü, daha sonra da kendisinden dilini emmesini istediği görüntüler, geçen hafta sosyal medyada infial yaratmıştı. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'nin aktardığına göre video, Hindistan'ın Himaçel Pradeş eyaletindeki Daramşala şehrinde yer alan tapınakta 28 Şubat'ta düzenlenen bir etkinliğe ait.
 


Yeni Delhi'deki çocuk hakları örgütü Haq da görüntüleri "çocuk istismarı" diye niteleyerek Dalay Lama'ya tepki göstermişti. Örgüt, Tibet kültüründe dil çıkarmanın selamlaşma ifadesi olarak görüldüğünü belirtirken, buna rağmen Dalay Lama'nın davranışının kabul edilemeyeceğini savunmuştu. 

Ruhani liderse tepkilerin üzerine Twitter hesabından yaptığı açıklamada yaşananlardan ötürü pişmanlık duyduğunu belirterek özür dilemişti.
 


Gyatso, 1950'den bu yana 14. Dalay Lama olarak görev yapıyor. Tibet'te doğan Gyatso, iki yaşındayken 13. Dalay Lama'nın yeniden dünyaya gelmiş hali olarak kabul edilmişti. 

Tibet'teki Çin yönetimine karşı başarısız olan bir ayaklanma girişiminin ardından ülkeyi terk eden Nobel Barış Ödülü sahibi ruhani lider, 1960'tan bu yana Sürgündeki Tibet Hükümeti'nin merkezi olan Daramşala bölgesinde yaşıyor.


Independent Türkçe, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU